skäl att köpa elcykel

Är du sugen på elcykel men kan inte bestämma dig? Elcyklar blir allt mer populära och tekniken är nu bättre än någonsin. Här är 10 bra skäl till varför du ska köpa en elcykel.

  1. Ta dig dit du ska – snabbare, och bekvämare!

Med vanlig cykel måste du trampa och det är inte så kul att komma fram svettig till jobbet eller fika-dejten. En elcykel tar dig dit du ska och tack vare el-assistans-systemet behöver du inte anstränga dig när du cyklar! Elmotorn känner av hur mycket hjälp du behöver och gör jobbet åt dig.

  1. Du kommer att cykla mer!

Många som köper elcykel upplever att de använder den mer än vad de hade kunnat förutse. Detta är knappast förvånande eftersom det blir både roligare och enklare att cykla. Dessutom kan du ta dig längre sträckor än med vanlig cykel.

  1. Kom i form med elcykel

Du måste inte använda el-assistans, utan kan välja att slå av hjälpmotorn och trampa som vanligt. Ett bra sätt om du vill komma i form är att elcykla till jobbet och trampa som vanligt på vägen hem. På så sätt får du det bästa av två världar och kan komma i form av bara farten.

  1. Spara pengar med elcykel

Även om en bra elcykel kostar en slant kan du spara mycket pengar i längden. Att ladda och köra en elcykel kostar nästan ingenting vilket gör elcykeln till ett billigt transportmedel. Till skillnad från andra fordon behöver inte betala fordonsskatt eller försäkring för en elcykel. Du sparar också in pengar på parkering eller garage.

  1. Utmärkt sätt att pendla

Om du har lagom pendelavstånd kan du med fördel använda en elcykel! Många tror att man bara kan cykla på sommaren, men det stämmer inte. Med rätt underhåll och utrustning är elcykeln användbar även i snö. Elcykelpendling är särskilt uppskattad i städer med tät trafik – istället för att fastna i en bilkö kan du bara swisha förbi på din elcykel.

  1. Elcyklar är säkert byggda

En elcykel är inte ”en vanlig cykel med motor” utan de har annan teknik och anpassad ram, vilken är tåligare än på en vanlig cykel. Tack vare elmotorn och assistanssystemet får du jämnare gång och det blir säkrare att starta och stanna elcykeln än en vanlig cykel. Du får även lättare att hålla bra fart med din elcykel, vilket kan göra att den upplevs som säkrare i trafiken.

  1. Klarar även tuff terräng

Med en elcykel är inte backar och terräng längre något hinder utan assistanssystemet hjälper dig att hålla jämn fart även där. Och du behöver inte ens svettas! Vill du ha en riktigt sportig variant kan du välja en el-Mtb.

  1. Elcykla enkelt i motvind

Alla som har cyklat i motvind vet hur lätt det är att tappa farten (och lusten för att cykla). Tack vare assistanssystemet håller elcykeln bra fart trots kraftig motvind.

  1. Längre räckvidd än vanlig cykel

De nya elcyklarna har lång räckvidd och med många modeller kan du cykla 6-8 mil innan du måste ladda batteriet. Exakt hur lång räckvidd du har beror på flera faktorer – som din vikt, lastvikt, vilket lufttryck däcken har och vilken temperatur det är ute. På vissa elcyklar kan du montera till ett extra batteri för ännu längre räckvidd.

  1. Det är kul med elcykel!

Alla som har provat elcykel slås av hur kul det är! Det blir nästan lite som att upptäcka cykeln på nytt och att sväva fram på en elcykel är en alldeles speciell känsla. Om man köper en elcykelmodell med lågt insteg kan även flera i familjen använda samma elcykel. På så vis blir det extra prisvärt!