Är du sugen på en elcykel men har svårt för att bestämma dig? Då är du inte ensam för det finns mycket att välja på och det är tråkigt om man inte blir nöjd för det kostar både tid och pengar att investera i en elcykel eller ett elcykelkit.

Köpa en ny elcykel – vad skall man tänka på?

Det finns EU regler när det gäller elcyklar och det innebär att cykeln måste vara CE-märkt och det skall finnas intyg som visar att den uppfyller standardens krav. Seriösa cykelhandlare säljer självklart inga cyklar utan dessa krav, men direktimporterar man från utanför EU så kan det vara si och så med CE-märkning och standarder.

Många billigare elcyklar saknar skivbromsar och drivs av motor framhjulet vilket inte är optimalt om man cyklar i motvind eller i branta uppförsbackar. Billigare elcyklar har också sämre komponenter vilket medför krångel om man skall byta delar och rostskydd är oftast obefintligt.

Batteriet är en viktig komponent och kraften minskar ju mer man förbrukar ett litiumbatteri t ex. om man cyklat upp 50 % av batteriets laddning så är max farten inte längre 25 km/h utan kanske 20 km/h eller ännu lägre. Om man köper en billig elcykel så får man ett billigt batteri, det är något att ta med i beräkningen när man skall köpa en ny elcykel.

Vilken elcykel skall man välja?

Elcyklar med Shimano eller Bosch elsystem är det man skall välja om man vill ha det bästa som går att köpa i Sverige. Det finns fler elsystem som t ex. Brose, Bafang eller Yamaha som också är bra val men inte lika vanliga i svenska butiker. Crescent och Monark har flera elcyklar med sitt egenutvecklade E-going system vilket ligger i den lägre prisklassen men kan vara ett bra val om man har en tight budget men ändå vill ha en märkes elcykel.

Elcykelkit – är det verkligen säkert?

Har man en cykel med bra bromsar och bra komponenter så kan man spara lite pengar, genom att köpa ett elcykelkit. Har man köpt en cykel inom EU så bör den följa regler och standarder, annars finns risken att man cyklar runt med en olaglig elcykel. Kolla upp att CE-märkning finns på cykeln och att elsystemet som skall installeras också är CE-märkt.

Ett bra och lättinstallerat elsystem är Bafang BBS01b 250w. Bafangs elsystem är säkra, CE-märkta och har vattentäta Higo kontakter. Reservdelar och komponenter till Bafangs elcykelkit är relativt lätta att få tag i, vilket är bra om man vill byta ut någon del underhålla motorn eller byta display mm. Nyligen öppnade Bafang ett nytt Europakontor, vilket innebär att dom storsatsar på den europeiska marknaden.

Det finns mängder med elcykelkit att välja bland men det gäller att tänka på att elsystemet är säkert och följer EU-regler. Bakhjuls och framhjulsdrivna elsystem är lite billigare än Bafang mittmotorsystem, och hittar man ett sådant elcykelkit från en svensk butik så kan man fråga om det följer alla regler, från utlandet kan det ibland vara svårt att få trovärdiga svar. No name kit och ej vattentäta kit avråder jag från att köpa.

Vi har testat Bafang BBS02 elsystem och är du intresserad av hur man installerar ett mittmotorsystem så kolla denna video, där visar dom hur det går till.