American Eagle eMTB

I början av året (2019) tillkännagav American Eagle och Bafang att de skulle inleda ett partnerskap och vi har väntat med spänning sedan dess. Nu kan vi avslöja frukten av deras arbete – en sportig racing-eMTB att med tävla vid UCI eMTB World Championship i Mont-Sainte-Anne, Kanada.

Det var mycket hemlighetsmakeri kring projektet mellan Bafang och American Eagle och trots stor nyfikenhet från cykelvärlden höll de hårt på detaljerna. American Eagle är ett välkänt holländskt cykelmärke som grundades på 90-talet medan Bafang är en av världens största tillverkare av el-motorer för elcyklar. Vad skulle ett sådant samarbete kunna handla om?

Nu har vi svaret; en American Eagle eMTB med Bafang M500-motor. Den nya racingcykeln visades första gången på Electric Snake Race under UCI MTB World Cup Val di Sole. Cyklisten var American Eagle-ingenjören Kjell van de Boogert för CST-Sandd-Bafang Mountainbike Racing Team och han avslutade tävlingen på andra plats.

American Eagle eMTB är fräsch, sportig och drivs med en Bafang M500-mitt-motor med en maximal kapacitet på 95 Nm stöd. 450W-batteriet borde erbjuda tillräckligt för de flesta cyklister, men Bafang erbjuder även ett 600W-batteri. Som alltid betyder ett större batteri mer vikt och det är knappast optimalt om man ska tävla, eller vill maximera sin prestation.

Fruktbart samarbete med Bafang gav American Eagle eMTB

American Eagle´s Brand Manager, Bart Brentjens och hans team designade ramen. Detta borde få många cykelfantaster att höja på ögonbrynen, eftersom han var den första olympiska mästaren i MTB. En nyrekryterad utvecklingsingenjör var också involverad i processen. Enligt Jack Brandsen -Europe General Manager för Bafang Electric Motor Science Technology BV – växer den europeiska marknaden för elcyklar med 20 % eller mer varje år. I vissa områden kan man till och med säga att försäljningen av eMTB fördubblas för varje år!

Bafang har nyligen lanserat en ny webbplats med fokus på konsumenter och service. Här kan du hitta produkt- och serviceinformation för olika typer av e-cyklar (e-MTB, e-Road, e-City och e-Tour har alla separata drivsystem). Detta ger företaget en stor fördel eftersom den nya webbplatsen kommer att besökas av tillverkare och servicepersonal över hela världen.

American Eagl eMTB Bafang M500 Batteri

Bafang M500 integrerat batteri

American Eagle eMTB Bafang M500 motor

Bafang Mittmotor M500

American Eagle eMTB heldämpad

Heldämpad med fjädring: DT SWISS R535 ONE

American Eagle eMTB – funktioner

Med ett 450W-batteri får du en kraftfull men ändå lätt eMTB med stor räckvidd. Ramen är byggd av stark, flexibel och lätt kolfiber och gör elcykeln perfekt för terrängkörning och off-road. Cykeln är slimmad, snabb och smal, men det finns utrymme för förbättringar. Den största frågan är styret, som kan upplevas som lite belamrat eftersom motorfjärrkontroll och andra kontroller samsas på samma plats.

Oavsett om du vill köra cross-country eller elcykelpendla till jobbet kan du bromsa effektivt och säkert med MAGURA MT8 Raceline bromsar. De fyra kolvbromsarna är effektiva, men kunde ha varit mer robusta. Alla som cyklar långt vet att det är viktigt med en bekväm sadel. Den personliga smaken kan variera men denna e-MTB är utrustad med en lätt och bekväm Selle Italia-sadel i kolfiber.

American Eagle eMTB irmo_keizer

American Eagle eMTB racingcykel är också utrustad med en 12-växlad SRAM XX1 Eagle drivlina och stötdämpning på 150 mm. Ska du köpa denna eMTB? Svårt att säga, eftersom nästan ingen har haft chansen att testa den ännu! Den har nyss tagits fram och vi måste erkänna att vi har väldigt stora förväntningar på denna elcykel. Med så kompetenta människor involverade i designprocessen kan man det väl inte bli annat än bra?

Teknisk information:

Hastighet         25km/h

Motortyp         Bafang, Mittmotor

Elcykelmotor   Bafang M500, 250 W, 95 Nm

Batteri               450Wh

Laddningstid   6h

Räckvidd           6–10 mil

Display              Bafang M500

Bromstyp         Skivbroms

Broms               Magura MT8 raceline hydrauliska

Lampa               Nej

Dämpning        Dämpad DT Swiss R535 ONE

Växlar                Sram XX1 Eagle

Vikt                    Ej specificerad