Bafang M800

Bafang tar upp kampen på allvar med de stora elcykeltillverkarna genom lanseringen av en elcykel med M800 systemet. Detta elcykelsystem har tillräckligt med kraft och tack vare den slimmade storleken får elcykeln en stilren och läcker design.

Bafang 2019

För några årsedan var ju nästan alla elcyklar tunga och klumpiga men på senare tid har flera olika tillverkare kommit med nya produkter som är mindre i storleken och med lättare vikt. Många känner ju till Bafang och deras elcykelkit men de tillverkar även integrerade elcykelsystem till fabriksnya elcyklar, på samma sätt som t ex. Bosch och Yamaha.

Bafang M800 är ett ultrakompakt system men skall enligt Bafang passa de flesta vägunderlag såsom grusvägar och även för cyklocross utövare. Det innebär att elcyklar med M800 systemet både fungerar som vanliga pendlingselcyklar men även som tävlingselcyklar. Det återstår dock att se om Bafang kan mäta sig med Bosch, trots att motorn bara väger 2,3 kg.

Bafang M800 Elcykelsystem

M800 Elcykel

”En av de viktigaste fördelarna med den nya enheten är dess låga vikt, på mindre än 2,3 kg, men med en 200 W-nominell uteffekt och ett maximalt vridmoment på 55 Nm. Elektroniken och det 200 Wh integrerade batteriet lägger bara till 2 kg mer. Detta gör att den totala systemvikten blir mindre än 4,4 kg, inklusive display och fjärrväxlar.

”Pedal assistanssensorn kan ställas in i fem steg som styrs av 1 eller 2 satellitväxelreglage, som kan placeras individuellt på styret. Den 2,2 tums TFT-färgdisplayen erbjuder upp till 10 assistans inställningar.

”Eftersom en elcykel snabbt överstiger hastighetsgränsen på 25 km / h (EU), är drivningen inställd på att fungera optimalt när man startar och accelererar, som vid korta starter och branta stigningar. För USA och andra regioner kan hastighetsgränsen ställas in på 32 km / h eller 45 km / h istället. Men oavsett vilken region man är i, när den maximala hastigheten är uppnådd arbetar elcykelmotorn nästan motståndsfri. Således påverkas inte cyklistens egen trampningsansträngning när man når den övre gränshastigheten. Detta kommer vanligtvis att inträffa när cyklisten trampar i de övre hastighetsintervallerna, typ 20 – 30 km/h.

Bafang F-Serie batterier

De nya 450 Wh eller 600 Wh batterierna i F-serien kan sättas in från undersidan av cykelramen. Det kommer också att finnas ett halv integrerat batteripaket med en maximal kapacitet på 1000 Wh. Batteriet på 450 WH är det första batteriet som kommer att bli tillgängligt från Bafangs nya batterimonteringsfabrik i Suzhou. Bafang F-Serie batterier använder Panasonic eller Samsung celler. CanBus och UART-kommunikationsprotokoll och två olika laddningsalternativ med 2 A eller 3 A laddningskapacitet.

Kommer Bafang M800 till Sverige?

Det är osäkert om någon svensk återförsäljare kommer lansera Bafangs nya produkter för 2019. Om man beställer från t ex. Tyskland eller Holland så är nog möjligheterna större. Det är intressant att motorn kommer med olika regionsinställningar, det möjliggör att man kan låsa upp hastighetsgränsen, om man får tag i koderna vill säga. Det är dock mycket bekvämare och enklare än att behöva beställa ett elcykeltrim som skall installeras.

Är man intresserad av andra elcykelmotorer från Bafang så finns ju även hubmotorn H800 eller elcykelkiten Bbs 02 mm.

Källa: eurobike-show.com