begagnad elcykel

Andrahandsmarknaden på elcyklar har inte riktigt kommit igång, men kollar man på Blocket och Tradera så börjar begagnade elcyklar att sakta öka i utbud. Är det en smart idé då att slå till och spara en slant eller köper man grisen i säcken och gör en vild chansning?

Köpa begagnad elcykel – en bra affär eller pengar i sjön?

Elcykelns komponenter behöver ibland bytas men jämför man med en vanlig cykel så skiljer sig inte underhållet speciellt mycket åt. Drev och kedja behöver bytas ibland och bromsar behöver ses över med jämna mellanrum. Batteriet är nog en stor anledning till att många tvekar inför ett begagnat köp medans elmotorn och elsystemet inte känns lika viktigt. Och det stämmer till viss del eftersom batteriet försämras över tid vilket andra delar inte gör på samma sätt.

Är man sugen på en begagnad elcykel så är det smart att kolla in vilket märke elcykeln har för är det ett okänt märke kan det vara svårt att få tag i reservdelar. Väljer man en elcykel med elsystem från t ex. Bosch och Shimano Steps så finns det ett helt ekosystem av reservdelar att få tag i medans en elcykel med en ett ”no name” elsystem kan vara omöjligt.

När man köper begagnat så vill man ju spara pengar, därför är det viktigt att hålla sig till kända elcykelmärken. För även om det kan kosta mer att byta ut vissa delar så kan man i slutändan göra en bra affär ändå jämfört med nypris.

Hur hittar man reservdelar till en elcykel?

Elcykeldelar behöver sällan bytas men har man lite otur eller bara vill uppgradera en display osv. så har Hollandbikeshop ett stort utbud av reservdelar till både Bosch och Shimano Steps. Behöver man reservdelar till en Crescent elcykel eller Monark som har Egoing-systemet så får man söka efter delar till Bafang eftersom de har utvecklat och producerat Egoing.

Stenströmscykel har reservdelar till i Egoing men det finns också reservdelar på Aliexpress, vilket gör att man kan få tag i delar relativt billigt. Men bara för att elcykel är begagnad så innebär det inte att man måste byta delar direkt. Majoriteten av elcyklar håller i många år och det är sällan själva motorn eller elsystemet krånglar, utan det är oftast vanliga cykeldelar som däck och kedja som behöver bytas ut.

Köpa nytt elcykelbatteri till en begagnad elcykel?

Man kan byta ut cellerna i sitt gamla batteri hos Batteridoktorn och spara en hel del men vill man ha det senaste batteriet med bättre batteriteknik eller större batteri så kan slutnotan bli ganska saftig. Ett nytt Bosch elcykelbatteri kostar mellan 5000 – 7500 kr, vilket kan vara mer än hälften av vad en begagnad elcykel kostar, så det gäller att prioritera.

Begagnat eller extrapris?

På hösten skall alla årets elcykelmodeller bort och då finns chansen att göra ett riktigt kap. Här bevakar vi elcykel reor och kampanjer. Man kan spara många tusenlappar på att köpa förra årets modell men köper man begagnat så kan man säkert spara ännu mer men då får man ju inte en ny elcykel.

Har du en vanlig cykel så kan du konvertera om den till en elcykel ganska enkelt. Ett vanligt framhjulskit är lättast att börja med men känner du att du är händig så är det bättre att satsa på ett mittmotorkit för det ger bäst cykelegenskaper. Vi har en liten guide här om hur man bygger sin egen elcykel.

Vad är ett bra pris för en begagnad elcykel?

Personligen skulle jag inte betala mer än 50 % av nypris för en begagnad elcykel eftersom det är omöjligt att veta hur elcykeln sköts tidigare även om säljaren hävdar att den vårdats ömt. Behöver man byta ut något så äts vinsten upp ganska snabbt om man betalar mer än så.