Billig elcykel

En billig elcykel behöver inte vara sämre än en dyr, men det finns självklart en hel del man behöver tänka på innan man slår till. Det finns flera budgetalternativ och är man i behov av ett billigare pris så finns det flertalet elcyklar som kan var av intresse.

Att tänka på innan du köper en billig elcykel!

Billigare elcyklar saknar ofta hydrauliska bromsar, bättre display och vikten på elcyklarna är också tyngre än hos dyrare elcyklar av mer premiumkvalitet. Batterikapaciteten kan också vara sämre och kvaliteten på bakteriecellerna kan variera en hel del. Även bättre växlar och dämpning är det sparsmakat med men bortser man från lyxigare komponenter så finns det billiga elcyklar som är helt ok.

Top 5 – Billigaste elcyklarna i Sverige!

Clas Ohlson Elcykel Asaklitt

Askalit elcykel

Asaklitt eCity 36 V har en framhjulsmotor på 250w och ett pakethållarbatteri på 36v11ah. Ramen är av aluminium och utrustad med V-bromsar, Shimano 7-speed navväxel och däck från Kenda. Den totala vikten med batteri är 25,6 kg och med ett pris på 9995 kr så är Clas Ohlsons Elcykel ett ok budgetalternativ men saknar såklart en hel del kvalitet jämfört med dyrare elcyklar.

Asaklitt eCity har ett bra batteri men priset är lite högt om man jämför med andra billiga elcyklar på marknaden som har bättre komponenter.

Jula Elcykel e-Breaker

Jula elcykel ebreaker

Julas e-Breaker är en el-mtb med en bakhjulsmotor på 250w och ett rambatteri på 36v11ah. Med tanke på att e-Breaker är en billig elcykel så är den utrustad med ganska bra komponenter som mekaniska skivbromsar fram och bak, 24 växlar från Shimano Altus växelsystem, stötdämpad framgaffel och en snygg aluminium ram. Displayen är en king meter km529, som ofta ingår i elcykelkit från Bafang så det går att programmera hastighet mm om man vill elcykla off-road t ex.

Julas elcykel väger 26 kg och priset landar på 9995 kr vilket är ett bra pris med tanke på antal växlar, dämpad framgaffel och skivbromsar.

Biltema Elcykel

Biltema elcykel mtb

Elcykel MTB 27.5 är ett stilrent bygge med en bakhjulsmotor på 250w och ett rambatteri på 36v8,8ah. Med hydrauliska skivbromsar bak och fram, dämpad framgaffel, Shimano Altus bakväxel med 7 växlar och en förstärkt aluminiumram är denna el-mtb ett väldigt bra budgetval. Elmotorn och elsystemet andas Bafang men går inte att verifiera. Displayen är en Intelligent 800s och det är oklart om det går att sätta hastighetsbegränsning eller ej i denna display.

Med ett pris på 7999 kr, bra komponenter och en vikt på 22 kg inklusive batteri är denna elcykel helt klart ett mycket bra val trots att batteriet är i det minsta laget.

Cyclotricity Elcykel Revolver Hybrid

Cyclotricity revolver elcykel

Cyclotricity’s revolver är en snygg hybridelcykel med en framhjulsmotor på 250w. Revolver är utrustad med mekaniska skivbromsar, bakväxel från Shimano med 6 växlar, dämpad framgaffel och ett flaskbatteri på 36v9ah. Ramen är i aluminium och elcykeln är en unisexmodell som passar både män och kvinnor. Hjulen är på 26 tum så om man är lång eller gillar större hjul så är denna elcykel inget att satsa på.

Kan man tänka sig 26 tums hjul så är denna elcykel ett riktigt kap. Priset ligger på 7999 kr och tycker man att ett batteri på 9ah är för lite så kan man få samma modell med ett 16ah batteri för 9 499 kr. Med en vikt på 19 kg inklusive det minsta batteriet så är den här elcykeln väldigt lätthanterlig.

GreatWhite Elcykel

greatwhite elcykel dam

Den här elcykeln på 26 tum med en 250w bakhjulsmotor verkar vara ständigt ute till försäljning med nedsatt pris. Den har mekanisk skivbroms fram och en trumbroms bak, dämpad framgaffel, bakväxel från Shimano med 6 växlar och ett silverfish batteri på 36v10ah. Ramen är i stål och passar därför dåligt för åretruncykling eller att den står ute en längre tid. Trots att GreatWhite’s elcykel har hyffsade komponenter så känns det lite tråkigt med en stålram.

Med ett reapris på 6995 kr och en vikt på 25,7 kg så är tyvärr denna elcykel både tung och tråkig. Med stålram och 26 tums hjul så kommer inte denna elcykel upp i samma klass som övriga budgetelcyklar trots lägst pris just nu.

Så vilken billig elcykel är bäst?

  1. Cyclotricity Revolver Hybrid
  2. Biltema elcykel mtb 27,5
  3. Jula e-Breaker

Det är nästan dött lopp mellan Biltemas elcykel och Cyclotricity’s elcykel. Cyclotricity känns dock som vinnare trots 26 tumshjul, då batteriet är lite större och vikten väldigt låg. Julas elcykel är inte något dåligt köp och hade tagit första platsen om priset varit lite lägre.

Varför skall man köpa en billigare elcykel?

Det kan vara en bra idé att köpa en billig elcykel om man inte elcyklar så ofta eller kan nöja sig med lite sämre komponenter och billigare elsystem. Som första elcykel kan det vara smart att inte kasta sig över en dyr premiumelcykel utan testa en billigare ett tag och se om man tycker det är roligt att elcykla. Gillar man elcyklar så kommer så klart en t ex. Crescent elcykel med mittmotor kännas mycket lyxigare.

Vill man bygga om sin cykel till eldrift så kan det vara svårt att matcha priset på Cyclotricity Revolver även om man har en cykel från början. Det är något att tänka på så man inte slösar pengar i onödan. Att bygga en snabbare elcykel med större batteri och kraftigare elmotor är dock både kul och prisvärt om man jämför med dyrare elcyklar.