Bygga Elcykel

Tänker du också på att bygga elcykel? Det gjorde jag med och det är faktiskt lättare än vad man först tror. Det krävs absolut inga speciella kunskaper eller unika färdigheter för att koppla ihop sladdar och delar.

Så här byggde jag min elcykel:

Välj ett elcykel kit!

Det finns både fram och bakhjulsdrivna elcykelmotorer men jag valde en mittmotor från bafang eftersom en mittmotor ger bättre driv när det är sämre vägförhållanden. Billigare elcykel kit fungerar oftast bra på raksträckor i lågt luftmotstånd men när det blir sämre väder kan motorn bli slö och kännas trög. Därför är billiga framhjulsdrivna 250w motorer strukna från min lista.

Bafang har bbs01 på 250w eller 350w, bbs02 på 500w eller 750w eller bbs03 på 1000w. Jag valde bbs02 på 500w eftersom det är en motor som passar mina behov som elcykelpendlare året om.

Att tänka på när man bygger en elcykel!

Den cykeln som du tänker bygga om bör ha skivbromsar bak och fram. Väljer du ett flaskbatteri så är det bra om det finns vattenflaskhål i ramen så slipper du borra. Pakethållarbatteri är annars ett alternativ men ger sämre viktbalans än om man väjer ett rambatteri.

Har din cykel hydrauliska skivbromsar så finns det två lösningar. Du kan skaffa en magnetisk bromssensor som du limmar fast på befintliga bromshandtag eller så finns det kompletta hydrauliska bromsar med inbyggda bromssensorer. Med inbyggd bromssensor slipper man problemet med att limmet släpper samt att det ser snyggare ut på elcykeln.

En elcykel i Sverige får inte gå snabbare än 25 km/h och motorn får inte ge mer effekt än 250w. Bygger du ett kit med bbs01 så följer du helt lagar och regler. Vill man elcykla offroad, i snö eller i skogen så är det bättre att satsa på en kraftigare motor. En elcykel på upp till 1000w räknas som motoriserad cykel och då krävs försäkring och förarbevis för moped klass 2.

Skaffa rätt cykelverktyg!

För att sätta dit ett mittmotor kit behöver man en vevlageravdragare, kedjebrytare, skiftnyckel, vevextraktor, haknyckel (eller Bafangs specialverktyg), insexnycklar, skruvmejslar, tång och stripes. Det är en bra ide att införskaffa en cykelverktygssats för det blir väldigt omständigt att bygga elcykeln utan eller med fel verktyg. Ett mekställ är också att rekommendera då det förenklar arbetet mycket. Jag hittade ett billigt på Jula som duger perfekt för att konvertera eller reparera en cykel.

Dags att bygga elcykel!

Jag började med att skruva loss vevarmar och sedan ta bort vevlagret. Det är en enkel process om man har rätt verktyg. Det kan vara smart att inte använda övervåld när man lossar delarna för det går ju att återställa cykeln i framtiden om saker och ting förändras.

Konvertera elcykel

Dags för motorinstallation

Batterihållaren har ett hölje i plast men under plasten sitter en aluminiumplatta som man kan borra hål i för att få bättre stabilitet. Själva hållaren kan kännas lite ostabil men när batteriet är på plats sitter paketet fast ordentligt.

Elcykel Batterihållare

Batterihållaren på plats.

Motorn var lite trög att trycka in i hålet men efter att ha filat bort lite grader och smörjt på med fett så gick allt mycket lättare. Jag fick med ett specialverktyg från PowerSurround Store, vilket gjorde det väldigt enkelt att skruva fast motorn. Normal handkraft räcker för att motorn skall sitta fast på ett bra sätt.

Bafang elcykelmotor

Äntligen dags för att montera elcykelmotorn.

Montera Bafang Mittmotor 1

Första låsbrickan på plats.

Montera Bafang Mittmotor 2

Första Låsmuttern på plats med hjälp av Bafang specialverktyg.

Montera Bafang Mittmotor 3

Andra och sista låsmuttern på plats med hjälp av Bafang specialverktyg.

Bafang bbs02 motor

Motorn på plats!

Cykeln jag bygger om har hydrauliska skivbromsar och därför behövde jag köpa till hydrauliska bromssensorer. De flesta elcykelkit kommer med bromssensorer som fungerar till typ mekaniska skivbromsar, rullbromsar och fälgbromsar. Vanliga hydrauliska bromssensorer kräver lite extra jobb eftersom man behöver limma fast sensorn och magneten på bromshandtaget. Jag tycker det ser lite tråkigt ut, så jag beställde ett bromskit med den hydrauliska sensorn inbyggd i bromshandtaget.

Bafang Hydraulisk bromssensor

Limmad Bromssensor och magnet.

Hydraulisk broms integrerad Bafang

Hydraulisk broms med integrerad sensor. Mycket snyggare tycker jag 🙂

Färgdisplayen är en TFT-850C, även kallad DPC-14. Det spelar egentligen mindre roll vilken display man väljer men jag valde en i färg istället för en C965 utan färg, som för övrigt hade fungerat lika bra men är man nörd så är man.

För att programmera DPC-14 displayen dubbelklickar man på ”on” knappen, efter det kan man ställa in assistansnivåer, hjulstorlek och displaymodes mm. För att komma in i ”advanced settings” slår man in lösenordet 1919 med hjälp av upp och ned pilarna, där kan man ställa in hastigheter mm.

För att programmera C965 startar man först displayen och sedan håller man nere plus och minusknapparna samtidigt i några sekunder. Sedan väljer man Y om man vill radera alla inställningar eller N om man vill behålla dom. Sedan kan man välja hur ljus displayen skall vara, assistansnivåer och vilken tid displayen är på utan att den stänger av sig. För att komma in i advanced settings trycker man på plus och minusknapparna på samma sätt som innan fast två gånger. Koden är 0512 och där kan man ställa in hjulstorlek och hastighetsgräns mm.

Växelsensorn ingår inte i kitet utan den fick jag köpa separat. Det går givetvis att bygga en elcykel utan växelsensor men den ger en lite mjukare växling eftersom motorn stoppas varje gång man växlar. Har man ingen växelsensor kan man ju sluta trampa när man växlar för att få liknande effekt men det kan vara lite krångligt ibland. Växelsensorn är absolut inget måste men ett trevligt tillbehör.

Växelsensor och Speedsensor Bafang

Växelsensor och Speedsensor!

Hastighetssensorn är tyvärr inte inbyggd i mittmotorn utan sensorn måste sättas fast på ramen tillsammans med en magnet som fästs på en eker, avståndet bör vara ca 5mm mellan sensor och magnet. Om avståndet inte är rätt så dyker felkoden 21 upp i displayen så man vet direkt om man placerat sensorn fel eller ej.

Det är lite klurigt att få till en snygg kabeldragning men har man en cykel i lite mörkare färg så syns stripsen och kablarna inte lika mycket som om man har t ex. en vit cykel. Kablarna är i alla fall inte för korta så man behöver inte vara orolig för att dom inte räcker till. Är man kunnig när det gäller Higo kontakter så kan man ju kapa alla kablar till rätt längd, men det är inget man skall ge sig på om man inte helt behärskar det, vilket jag inte gör. Mitt resultat blev ganska bra enligt mig själv iallafall.

Totala kostnader för elcykelkit, batterier och tillbehör:

Elcykelkitet gick lös på $447, ca 4000 kr. Det är ett komplett kit med allt man behöver inklusive Bafangs specialverktyg. Tull och moms gick på 700 kr så om man jämför med priset på samma Kit i Sverige så sparade jag ungefär 2000 kr.

Batteriet är ett 48v 11ah downtubebatteri och kostade $280, ca 2500 kr. Tack vare gratis frakt och tullfritt så får man säkert betala det dubbla för ett liknande elcykelbatteri i Sverige. Det enda problem som jag råkade utför var att batterikontakten och kontakten till motorn inte stämde överens, så jag fick löda på ett passande par.

Jula är en bra affär som har det mesta, så där köpte jag mekställ, stripes, krympslang och lödkolv med tillbehör för runt en 1000 lapp. Totalt så hamnade priset på ca 8200 kr. Cykeln kostade 5000 på rea och med tanke på att en liknande fabriksfärdig elcykel kostar närmare 20 000 kr så sparar man allt en slant om man bygger själv. Och nu när elcykelpremien är slut så är det fullt pris som gäller.

Att tänka på:

  • Konverterar du en cykel med fotbroms, så fungerar bara frambromsen med ett mittmotorkit.
  • Kedjan kan bli kortare eftersom det nya framdrevet kan skilja sig från det gamla, så man kan behöva köpa ny kedja.
  • Det kan vara smart att pumpa i lite extra tryck i däcken då cykeln blir tyngre efter konverteringen.

Har du mer frågor eller bara vill ge mig bra eller dålig feedback så kommentera gärna nedan!