Comp Drive Systems

Den nya, unika mittmotorn från Comp Drive Systems är utrustad med integrerad växelsensor – GSGI – vilket optimerar elcykelns assistans och prestanda.

Ett tjeckiskt team från Agentura Repro började forska i hur man kan utveckla en växelsensor som förättrar körupplevelsen för elcyklar. De har tidigare utvecklat en växelsensor under varunamnet gearsensor.com och det logiska var att vidareutveckla denna produkt. Gearsensor ger en bekväm och intelligent växling genom en växelkabel. Tanken är att förhindra ryck och ojämn gång när elmotorn slås på eller av vid växling.

Resultatet blev Comp Drives eller Comp Drive Systems som erbjuder avancerade växelsensorer för elcyklar. Med GSGI reduceras motorns effekt under tiden du växlar och du får rekommendation om vilken växel du bör använda. Eftersom växelsensorn är integrerad i elcykelns system finns information om aktuellt växelval synligt på displayen.

Vad gör Comp Drive-motorer unika?

En vanlig lösning är att elmotorn stängs medan man växlar, men detta är ingen exakt lösning. GSGI stänger inte av motorn helt utan detta integrerade system reducerar bara effekten lagom mycket så att du får en jämn och behaglig övergång till det nya växelläget. Den specialdesignade displayen är tydlig och ger dig full kontroll under din cykelfärd.

Com Drive-systemet har visats på Eurobike 2017 och Eurobike 2018 och har väckt stor uppståndelse runt om i världen. I takt med att elcykelmarknaden utvecklas ökar efterfrågan på allt mer avancerade och förfinade produkter. Även om form och design är ett konkurrensverktyg är säkerhet, kvalitet och komfort andra argument för att vinna kundernas förtroende.

Comp drive mittmotor

Nya motorer med japansk design

De nya elcykelmotorerna från Comp Drive är en kombination av japansk motorteknik och tjeckisk innovation. Mittmotorerna kallas C17 City DESIGN, C17 SPORTY DESIGN och C18 DESIGN och väger runt 3,8 kg och har 250W /36V eller 48V. Lättast är C18 DESIGN som väger 3,0 kg – trots att effekten är samma som för de andra motorerna.

Motorerna är designade för olika typer av elcykel – CTB, MTB, ROAD/GRAVEL och FOLD. De passar även om cykeln har dubbla kedjehjul eller om ramen har varierande lutning. Samtliga elcykelmotorer är utrustade med Gearsensor CSGI och används ihop med Center display VHD-C17G eller Side display VHD-S18-LCD-BT.

Genom displayen ser du vilken växel som är i, hastighet, batterinivå och när det är lämpligt att byta växel. Det finns också 3 nivåer av e-bike support.

Är optimerade växelsensor framtiden?

Genom växelsensorn får du rekommendation om när du bör byta växel. Som cyklist kan du också själv välja vilka tidsintervall som ska gälla och bestämmer härigenom hur länge elmotorn slås av eller får minskad effekt. Men det förinställda defaultläget tar hänsyn till olika parametrar som storlek på kugghjul och det är detta läge som rekommenderas.

Comp Drive-motorer med GSGI har blivit en stor succe och försäljningen spås öka dramatiskt under 2019 och 2020 – vilket skulle innebära ett stort genombrott för Comp på elcykelmarknaden.