damelcykel nyhet

Elcykelsäsongen har dragit igång på allvar och många funderar på att köpa ny damelcykel. Vilken modell är bäst och vad ska man tänka på när man väljer?

Det fina med en elcykel är att elmotorn gör en del av jobbet. Detta innebär att cykling blir enklare och roligare än aldrig förr och du kan ta dig längre sträckor utan ansträngning. Det finns både elcykel dam och herr och olika modeller har olika egenskaper. En damelcykel eller elcykel med svängd ram har lågt insteg vilket gör det enkelt att kliva på och av. Dessutom kan du stanna cykeln snabbt och säkert vid behov.

Vilken damelcykel skall jag välja?

För att hitta rätt elcykel rekommenderar vi dig att besöka ett par butiker och jämföra olika märken. Utseende och köregenskaper kan nämligen skilja sig åt mellan märken och modeller och då blir det den personliga upplevelsen som avgör vilken elcykel som är rätt för dig. Dagens moderna elcyklar är väl utvecklade och de kända märkena använder sig uteslutande av högklassiga komponenter.

Det är mycket att ta hänsyn till – batteriets placering, bromstyp, antal växlar och displayens placering och utseende kan påverka din upplevelse av elcykeln. Vissa föredrar också en elcykel som kan göras mer personlig genom extra tillbehör och färgval. Även om materialval, design och teknik skiljer sig år är grundfunktionen densamma.

Därför kan du som kund vara säker på att få en elcykel som håller i många år – oavsett vilket av de kända märkena du väljer.

Ecoride damelcykel

Vilken damelcykel har bäst räckvidd?

En elcykel är i princip uppbyggd som en vanlig cykel men den stora skillnaden är att den har en elmotor som gör jobbet åt dig. Du kan med andra ord cykla långa sträckor och i tröga uppförsbackar utan att anstränga dig! Ett uppladdningsbart batteri driver en elmotor och denna ger dig önskad grad av assistans när du elcyklar. Du kan även välja att stänga av elmotorn helt och cykla som vanligt om du skulle vilja. Detta kan vara praktiskt om du exempelvis glömt att ladda batteriet tillräckligt.

När det gäller räckvidden för en elcykel så påverkas den av en mängd olika faktorer. Den siffra som anges av tillverkaren är ofta lite i överkant, eftersom den utgår från optimala förhållanden. Den verkliga räckvidden beror på hur välladdat batteriet är, hur väderförhållandena ser ut, vilken typ av underlag du kör på och hur kuperad terrängen är. Dessutom påverkas räckvidden av hur välskött cykeln är, hur tungt lastad den är och hur mycket du väger.

Välj elcykel-batteri med bra kapacitet

Som du förstår är det alltså omöjligt att ange en exakt siffra för räckvidd. En sak att tänka på när du köper elcykel är att välja ett så stort batteri som möjligt (alltså med så hög kapacitet som möjligt). När du laddar batteriet och det används försämras nämligen batteriet lite för varje gång och genom att välja ett batteri som ligger över ditt uppskattade behov försäkrar du dig om att ha en pigg elcykel även om ett tag.

Att batteriet försämras något med tiden är helt naturligt och det innebär inte att det skulle vara av dålig kvalitet. Det som påverkar räckvidden mest är förmodligen utetemperaturen. För varje grad som temperaturen sjunker försämras batteriets prestanda rejält. Är det minusgrader kan du alltså räkna med betydligt mindre räckvidd än vad du får en varm sommardag.

Är det någon skillnad på en elcykel dam vs elcykel herr?

Precis som för vanliga cyklar finns det skillnader mellan elcykel dam och elcykel herr. Den mest uppenbara är kanske att dam-elcykeln har ett lägre insteg, vilket gör det enklare att kliva av och på. Namnet till trots är denna modell mycket omtyckt även av herrar. Ibland kan det vara flera som delar på en elcykel och dammodellen är mycket omtyckt bland småbarnsföräldrar som har barnsadel bak och vill kunna stanna cykeln snabbt och säkert.

När man väljer elcykel är det viktigt att prova ut rätt storlek, så att den passar för din längd. Det är både säkrare och bekvämare att ha rätt storlek och korrekta inställningar. Tänk på att med en elcykel får du rejält med fart, så det gäller att ha kontroll över fordonet. Hur många växlar du väljer är av mindre vikt, eftersom assistans-systemet känner av hur mycket det behöver hjälpa till. Du behöver alltså inte trampa lika mycket som på en vanlig cykel.

Ecoride elcykel dam

Kräver en elcykel mycket underhåll?

Många tror att en elcykel är en avancerad makapär som kräver mycket skötsel och underhåll. Detta stämmer inte. Hur sköter man då en elcykel på bästa sätt? De två viktigaste sakerna är förvaring och hur man hanterar batteriet. Kan man förvara elcykeln inomhus (garage eller cykelförråd) eller under tak förlängs livslängden dramatiskt och dessutom minskar du stöldrisken.

För att batteriet ska hålla så bra som möjligt ska det laddas enligt anvisningar. Det gäller också att vara försiktig så att inga skador uppkommer på batteriet (exempelvis om man tappar det). Genom att ha välpumpade däck får du maximal räckvidd och minskar risken för punktering. I övrigt gäller det bar att hålla cykeln ren och att olja alla rörliga delar så att de kan röra sig obehindrat.

Hur väljer man rätt elcykel-modell?

Det finns både billigare och dyrare elcyklar på marknaden och vid första anblicken kan de se ganska lika ut. Men det finns stora skillnader. Märkeselcyklar är uppbyggda specifikt för att vara elcyklar och de har förstärkt konstruktion för att klara de påfrestningar den ökade hastigheten innebär. Dessutom är alla komponenter av hög kvalitet och utvalda för att passa in i helheten. Det du kan förvänta dig är en komfortabel elcykel med hög driftsäkerhet och lång livslängd.

Billigare elcyklar och elcyklar som köps på kampanj hos vissa kedjor behöver inte vara usla. Om du bara vill använda cykeln ibland eller vill prova på hur det är att äga en elcykel kan dessa faktiskt vara ett prisvärt alternativ. De är dock att betrakta som en instegsmodell, för komforten hos en dyrare cykel är ofantligt mycket bättre. Om du köper en elcykel av en etablerad tillverkare har du dessutom viss garanti för att du kan få tag på reservdelar om du skulle behöva.

Köp elcykel på nätet för bästa pris!

När du ska köpa elcykel kan det löna sig att jämföra priser. Du kan spara tusenlappar på samma elcykel beroende på var du köper den. Det billigaste brukar vara att köpa elcykel på nätet. Genom att handla från en etablerad elcykelbutik med gott rykte får du precis lika bra service som hos en vanlig cykelbutik. Skillnaden är att du kan välja på fler olika modeller och att priserna är lägre. Vissa erbjuder fri frakt och om du väljer hemkörning kan du få din nya elcykel levererad ända hem till dörren.

Crescent Elina

Crescent Elina Damelcykel

Med den prisvärda elcykeln Elina kan du enkelt ta dig fram trots motvind och uppförsbackar. Denna 7-växlade cykel har en framhjulsmotor och Crescents egna E-going-system som gör det lätt att elcykla längre sträckor eftersom du får bra assistans. Det klassiska utseendet tilltalar många och en stabil cykelkorg fram och batteri under pakethållaren har du fri rörlighet när du sitter på elcykeln och när du kliver av.

>> Läs mer om Crescent Elina här!<<

Crescent Elora

Crescent Elora Damelcykel

Denna elcykel påminner om Elina men Crescent Elora men är mer påkostad med mittmotor och den är optimerad för stadskörning. Även denna elcykel har batteriet placerat under pakethållaren och är utrustad med Crescents E-going-system som hjälper dig vilket du cyklar eller leder elcykeln. En tydlig LCD-display ger dig all information du behöver under färden och räckvidden är 4-7 mil.

>> Läs mer om Crescent Elora här!<<

Crescent Elsa

Crescent Elsa Damelcykel

Crescent Elsa är en riktigt fin elcykel i klassisk modell. En kraftfull centrummotor och ett extra stort batteri på 400Wh kan ta dig upp till 125 km på en laddning! Tack vare den effektiva assistansen kan du utan besvär elcykla upp för tunga backar eller i stark motvind – utan att ens bli svettig. Crescent Elsa är en av de finaste elcyklarna i Crescents sortiment och något som borgar för hög kvalitet är att den tillverkas i Crescents fabrik i Varberg.

>> Läs mer om Crescent Elsa här!<<

Monark e-Nytan

Monark e-Nytan damelcykel

Den bekväma och praktiska elcykeln Monark e-Nytan är smidig för den som vill cykla såväl långa som korta sträckor. En stadig mittmotor ger assistans när du behöver och denna elcykel fungerar lika bra i tät stadsmiljö som på landsväg. Motvind och backar är inte längre något hinder och 7 växlar ger dig bra manöverutrymme. En tydlig LCD-display ger dig information om batteristatus och hastighet.

>> Läs mer om Monark e-Nytan här!<<

Monark e-Karin

Monark e-Karin damelcykel

Monarks älskade klassiker Karin finns numera även som elcykel och då kallas modellen e-Karin. Den svängda ramen är en fröjd för ögat och cykeln är lika bekväm som den ser ut. En Shimano mittmotor ger kraftfull assistans och batteriet är placerat under pakethållaren. Till elcykeln ingår dämpad sadel, ballongdäck och fast cykelkorg. Om du gillar traditionella damcyklar i retrostil är detta förmodligen elcykeln för dig.

>> Läs mer om Monark e-Karin här!<<

Lifebike Comfort

Lifebike Comfort damelcykel

Den här elcykelmodellen har funnits i tre år och varje år har den uppdaterats på olika punkter. I år vågar vi påstå att modellen är fullutrustad för inget har lämnats åt slumpen. Söker du en elcykel med lågt insteg och lång körsträcka är detta det självklara valet. Batteriet har en lite ovanlig placering bakom sadelröret och tack vare detta har du pakethållaren fri för packning eller barnstol. Som om det inte vore nog med fördelar är priset mycket förmånligt. Du får helt enkelt väldigt mycket elcykel för pengarna.

>> Läs mer om Lifebike Comfort här!<<

Lifebike Classic

Lifebike Classic elcykel dam

Classic är en av Lifebikes riktiga storsäljare och även om denna elcykel har varit bra tidigare så är årets upplaga ännu bättre. Ramen är lite styvare, framlampan mer effektiv och växlarna har också fått sig en uppgradering. Med stabil cykelkorg fram och bekväm, dämpad sadel får du en riktigt bekväm åktur på denna elcykel. Batteriet är placerat under pakethållaren och den kraftfulla framhjulsmotorn ger pålitlig drift.

>> Läs mer om Lifebike Classic här!<<

Lifebike Chick

Lifebike Chick elcykel dam

Lifebike Chick ä ren mycket efterfrågad modell och utseendet är skönt retro medan funktionerna är ordentligt uppdaterade. Elsystem, bromsar, växlar och utrustning är nämligen helt up to date. Denna elcykel finns också i andra varianter som Lifebike Chick + G7 Rosa som har läcker färgsättning och kapslad pakethållare vilket gör att batteriet dols bakom en snygg fasad.

>> Läs mer om Lifebike Chick här!<<

Ecoride Ambassador

Ecoride Ambassador Dam

Svenska märket Ecoride erbjuder genomtänkta elcyklar till bra pris. Här är en elegant och praktisk modell som påminner om en vanlig standardcykel med lågt insteg. Det som skiljer är en förstärkt ram, elmotor och batteri vilket gör att du kan färdas långa sträckor utan att behöva anstränga dig. Batteriet sitter bakom sadelstången och genom att du kan fälla ner sadeln är det enkelt att ta av/på batteriet när du ska ladda. Denna elcykel är så bra  att den blev utsedd till ”Bäst i test” (2016) enligt Testfakta.

>> Läs mer om Ecoride Ambassador här!<<

Ecoride Sense Steps

Ecoride Sense Steps Dam

Med denna populära elcykel känns det som att susa fram i en konstant nerförsbacke. Ecoride är ett svenskt märke och elcykeln Ecoride Sense Steps är något av ett flaggskepp i deras sortiment. Med mittmonterad motor och marknadens mest driftsäkra elsystem har du här en trotjänare som du kan ha glädje av i många år. Till utseendet liknar denna elcykel en vanlig standardcykel, men både ram och hjul är förstärkta för att klara den extra påfrestningen. Körglädjen är inte att ta miste på, för med en naturlig och jämn assistans känns det som att flyga fram.

>> Läs mer om Ecoride Sense Steps här!<<

Skeppshult Nova El

Skeppshult Nova El Dam

Det klassiska märket Skeppshult har även tagit fram en elcykel. Precis som övriga cyklar är elcykeln tillverkat för hand av kunniga cykelhantverkare i Småland. Här kan du räkna med kvalitetsdelar rakt igenom och Shimano Steps ger jämn och effektiv assistans. Du får en pigg elcykel som kan ge dit riktig körglädje. Batteriet klarar över 1000 laddningar och har en laddningstid på 4 timmar. Den smidiga displayen ger dig all information du behöver för färden.

Skeppshult Nova El är inte bara en vanlig cykel som man satt elmotor på, utan hela cykeln är specifikt utformad för ändamålet. Till exempel finns här extra starka detaljer i ram, hjul och däck just för att elcykeln ska klara av högre fart och större påfrestning.

>> Läs mer om Skeppshult Nova El här!<<

Tänk på detta innan du köper elcykel:

  • En elcykel är en stor investering – prova gärna flera olika innan du bestämmer dig
  • Välj modell utifrån dina behov och var du har tänkt cykla
  • Man får i regel det man betalar för – sikta på kvalitet så får du en bättre körupplevelse
  • Köp det största batteri du har råd med så får du bra effekt även i framtiden
  • Det kan skilja mycket mellan olika märken – jämför för att hitta det du trivs bäst med
  • Köp din elcykel online – då får du i regel bäst pris