Ducati MIG-RR elcykel

De flesta tänker nog på motorcyklar när man hör namnet Ducati men detta år så lanserar de sin första elcykel i samarbete med Thok e-bikes. Det blir en el-mtb i läcker design och med en extremt saftig prislapp för att vara en elcykel, priset landar på 6,250 euro. Elcykeln får namnet Ducati MIG-RR och lanseras i april.

Ducati elcykel i samarbete med Thok

Thok är en italiensk elcykeltillverkare grundat av bl.a. den legendariske mountainbike cyklisten Stefano Migliorini 2016. De säljer sina egna elcyklar exklusivt på sin hemsida och priset ligger från 65 000 kr och uppåt vilket är lite väl högt för en vanlig elcyklist. Ducati MIG-RR går att beställa hos både Thok och Ducatis återförsäljare. Trots priset är deras elcyklar verkligen ögongodis och man kan ju alltid få drömma lite.

Ducati MIG-RR specifikationer

Ducatis elcykel är en uppgraderad version av Thoks MIG modeller och har nästan likadana specifikationer. Motorn är en Shimano Steps E8000 på 250w och har ett vridmoment på upp till 70 Nm. Batteriet är ett inbyggt i ramen och mäter 36v 14ah (504w), vilket ger bra med kraft i kuperad terräng. Ramen är gjord av helgjuten och sedan CNC bearbetad aluminium vilket ger både en snygg design och lång hållbarhet.

Ducati MIG-RR har en Fox 36 Kashima dämpad framgaffel med 170 mm dämpning för 29 tums hjul och en Fox DPX2 bakdämpare med 160 mm dämpning. Styret är av kolfiber, de hydrauliska skivbromsarna är av typen Shimano Saint fram och bak och med Shimano XT 11-speed växlar så är Ducati MIG-RR en verklig premium elcykel med de bästa komponenterna.

TrialGP_r8_9120_ps

Enligt Ducati:

”El-mountainbikes låter cyklisterna bestiga höjder, som utan motorkraften inte skulle vara möjlig och som samtidigt tillåter alla att känna friheten på två hjul off-road. El-mountainbikes försäljning blomstrar över hela världen. Ducati har nu gått in i detta marknadssegment baserat på erfarenheten av ett specialiserat företag, Thok Ebikes, som är startat av BMXs och Down Hill-mästaren Stefano Migliorini. ”

Stefano-Migliorini

Hur står sig Ducati MIG-RR mot andra El-mtb’s?

Ducatis elcykel väger 22 kg och är så klart tyngre än downhill-cyklar men ganska lätt om man jämför med vanliga elcyklar. När man kommer upp i denna prisklass så får man komponenter med topp-kvalitet men tyvärr så tycker jag inte att Shimano Steps E8000 riktigt kan mäta sig med Bosch Active och Performance line, så därför tycker jag att priset inte riktigt motsvarar det man får. Men vill man ha en Ducati så får an ju betala premium, enbart för märket.

Alternativ till Ducati elcykel

Tycker man att en prislapp på ca 65 000 kr är för dyrt men ändå är intresserad av en heldämpad el-mountainbike med likande specifikationer så är Merida Eone-Twenty Steps 500 ett bra alternativ med ett pris på ca 38 990 kr. Merida Eone-Twenty har samma motor som Ducati och ett batteri på 500w men ett mycket lägre pris. Trek Powerfly FS 5 är också ett bra alternativ med ett pris på 42 999 kr. Trek Powerfly kommer med en Bosch Performance CX 250W motor och Bosch PowerTube 500 Wh batteri.