Funderar du på att bygga en elcykel på 1000w eller letar du efter en färdig elcykel med rätt specifikationer, så kan det vara bra att veta en del om lagar, utrustning och vilket kit eller cykelmärke man skall välja. Vi går igenom en del saker nedan som förhoppningsvis gör dig lite klokare.

Är det lagligt att inneha en elcykel på 1000w?

Ja, det är lagligt men om du vill elcykla på vanliga cykelvägar så får motorn bara ge pedalassistans upp till 25km/h. En elcykel på 1000 watt kräver också att du registrerar och trafikförsäkrar din elcykel, för den hamnar under nya EU-regler och klassas därför som motoriserad cykel, klass L1e-A. Maxfart för en elcykel är 45km/h men då får man inte ge sig ut på cykelvägar utan måste elcykla på bilvägar eller dylikt och ha körkort för EU-moped. Elcyklar du ”off-road” så finns det egentligen inga regler utan du får elcykla efter sunt förnuft.

Elcyklar med 1000w motor!

Elcykeltillverkarna i Europa har inte kommit igång på allvar med produktion av L1e-A elcyklar med motor upp till 1000w. De enda tillverkarna som förnärvarande säljer elcyklar enligt den nya standarden är Rad Power Bikes i Holland och Cyclotricity i England. Det går också att privatimportera elcyklar från Kina som t ex. Frey Am1000 med mittmotor G510 från Bafang eller RichBit RT-012. Det kommer säkert fler modeller med elcyklar som använder sig av Bafangs integrerade mittmotorer men är man lite prismedveten och kan fixa lite själv så är ett elcykel kit en bättre lösning just nu.

Bra elcykel kit på 1000w!

Bafang bbsHD är en elcykelmotor i toppklass. Detta kit är storebror till bbs02 och har ett vridmoment på 160Nm vilket ger en rejäl push i uppförsbackar och svår terräng. Motorn är en aning större en sin lillebror men ger mer kraft och högre kvalitetskänsla. Tänker man elcykla i snö eller på snåriga och backiga skogsstigar så är bbsHD ett bra val. Det gäller självklart att ha en cykel med bra och stabila komponenter om man skall konvertera om cykeln till eldrift, för man vill ju kunna bromsa om så behövs.

Vill man inte ha en elcykel med mittmotor så finns det bra bakhjulsmotorkit. Magic Pie 5 är ett kit med en bakhjulsmotor på upp till 1000w och med inbyggd kontrollenhet. Motorn är dock stor och prismässigt ligger den i samma klass som bbsHD, men för övrigt så är det ett kit med bra kvalitet. Cyclotricity har ett elcykel kit på 1000w som bara kostar 3000 kr (utan batteri), de kallar sin elcykel för dubbelägescykel, vilket innebär att den är krävs en kod för att låsa upp hastighetsbegränsningen på 25km/h. Detta elcykel kit är precis som 95% av alla andar kit från Kina. Det betyder inte att det är dåligt, men för 3000 kr får man knappast toppkvalitet.

På Aliexpress finns det mängder med kit på 1000w, men det gäller att handla från rätt företag för det finns många som säljer undermåliga produkter. Eunorau och Power Surround Store är två bra företag på Aliexpress som jag personligen handlat ifrån. Det kan vara bra att maila det företag du är intresserad av att handla ifrån, och se om dom mailar tillbaka och svarar rätt på dina frågor.

Vilket elcykel kit skall man välja?

Det finns egentligen ingen riktig konkurrent till Bafang och vill man ha kvalitet så tycker jag att man skall välja bbsHD alla dagar i veckan. Man behöver visserligen lite cykelverktyg och det är inte överdrivet speciellt komplicerat att installera en mittmotor, och behöver man vägledning så finns det massor med bra videos på Youtube. En 1000w elcykel kan verka lite ”overkill” men har man en gång elcyklat och känt kraften så blir det lite trist att återgå till sin vanliga pendelelcykel.

Photo by: Martin from Tyrol