stromer-st1 speedbike elcykel 45 kmh

Hur snabbt får en elcykel gå för att vara laglig? Och vilka snabba elcyklar finns att få tag på i Sverige? Här tipsar vi om populära Speedbikes – elcyklar som går i 45 km/h.

Vad är en Speedbike? Formellt är den klassad som en moped klass I vilket innebär att du måste ha körkort och teckna trafikförsäkring. En Speedbike har alltså väsentligt högre hastighet än en vanlig elcykel och du får inte köra med den på cykelbanor. Snabba elcyklar lockar allt fler och även om din elcykel går i 45 km/h så behöver du inte cykla snabbt på den. Det du får är en kraftfull elcykel med utmärkt prestanda och räckvidd.

Många drömmer om en snabb elcykel, men gränsen för vanliga elcyklar är 25 km/h. Vissa trimmar sina vanliga elcyklar så att de ska gå snabbare, men det är inte alltid en bra idé. Ju snabbare cykeln går desto större blir nämligen påfrestningen på ramen, stötdämpningen och de rörliga delarna. För att en elcykel ska vara säker bör man därför inte framföra den snabbare än tillverkaren avsett.

Speedbike elcykel – en snabb elcykel 45 km/h

Det finns olika varianter av Speedbikes och dessa kallas vanligtvis för elcykel (elcykel klass I) trots att de är klassade som moped klass I. När du väljer Speedbike bör du ta hänsyn till flera saker. Om du ska dra elcykeln upp och ner i en cykelkällare eller garage kan vikten vara intressant. En lättare elcykel är enklare att lyfta, men samtidigt kan en tyngre cykel ge känsla av ökad stabilitet.

Jämför även modell och sittkomfort, för att hitta en variant som passar just din kropp. Detta är extra viktigt om du ska elcykla längre sträckor eller pendla till jobbet. Batteriets storlek och kapacitet är av betydelse liksom antal växlar och motorns effekt. Tänk på att den beräknade körsträckan ofta är en uppskattning för vad elcykeln kan prestera under optimala förhållanden.

Elcykelbatteri med bra prestanda

Leta gärna efter uppgifter om räckvidd vid verkliga förhållanden och tänk på att i kallt väder sjunker batteriets effekt. Detta är helt naturligt. Batteriet kommer även att få sjunkande prestanda i takt med att det åldras och laddas många gånger. Om du väljer ett ”för starkt” batteri från början kan du därför räkna med att få ut bra effekt även efter en längre tids användning.

Välj rätt Speedbike

En bra Speedbike är till stor hjälp i vardagen och förutom att du kan färdas snabbare än på vanlig elcykel är den också starkare. Det innebär att med en elcykel 45 km/h kan du lasta tyngre när du handlar och färdas längre sträckor helt utan ansträngning – även i starkt kuperad terräng. Funktionen och uppbyggnaden är densamma som för vanlig elcykel med elassistans och du får all data du behöver genom en färddator med tydlig display.

Här tipsar vi om några bra modeller på snabba elcyklar – Speedbikes 45 km/h:

Stromer ST1 X EPAC Svart Sport 20 HEUA

Stromer ST1 X EPAC Svart Sport 20 HEUA är en läcker Speedbike med utmanande design och utmärkt prestanda. Den passar utmärkt som citycykel och har integrerad teknik som färddator och display med Touchscreen. Den effektiva bakhjulsmotorn gör att du kan färdas snabbt (45 km/h) och effektivt även på kuperade gator och bland övrig trafik. Ramen ger en känsla av stabilitet och kvalitet. Denna elcykel är både bekväm och smidig att köra.

stromer-st1 speedbike elcykel 45 kmh

Teknisk information:

Motor: Stromer CYRO Drive

Bakhjulsmotor: 800Watt, 35 Nm

Batteri: BQ618 48 V 618 Wh

Ram: Aluminium

Gaffel: Stel

Display: OMNI Color

Växlar: Shimano Deore/SLX 10-Speed 11-42T

Ramstorlek: 170-180cm, 180-190cm, 190-210cm

Assistanshastighet: upp till 45 km/h

Färg: svart

Övrigt: Stromer CR190 190 W Laddare

 

KALKHOFF ENDEAVOUR 5.B EXCITE 45km/h – 2019

Kalkhoff Endeavour 5.B Excite är en sportig Speedbike med läcker design och färg. Kraftfull motor – Bosch Performance Speed 350W motor, 500 Wh batteri och 11 växlar ger en toppfart på 45 km/h. Hydraliska skivbromsar och Air lockout gaffel (med vilken du kan slå av och på fjädring) ger extra komfort och säkerhet under färd. En robust och bra elcykel MTB som passar för elcykelpendling men även trail och skogskörning.

KALKHOFF ENDEAVOUR 5.B EXCITE

Teknisk information:

Motor: Bosch Performance Speed

Center-motor: 350Watt, 63 Nm

Batteri: Bosch PowerTube Li-Ion 36 V/13,4 Ah, 500 Wh

Ram: Integrale 0.5, Aluminium

Gaffel: Suntour Mobie45 Air, lockout

Display: Bosch INTUVIA

Växlar: Shimano XT, fram: 22, bak: 11-40 11 växlar

Bromsar: Magura MT5 Speed, hydrauliska skivbromsar

Ramstorlek: 43cm, 48cm, 53cm, 58cm

Assistanshastighet: upp till 45 km/h

Färg: Svart/röd

Övrigt: Bosch 4A Laddare

 

HERCULES FUTURA 45 – 45km/h – 2019

Hercules Futura 45 är en robust och modernistisk elcykel med kraftfull motor och bra egenskaper. Bosch Performance E45 ger både kraft och fart nog föra att underlätta i vardagen. Modellen på ramen påminner om en klassisk citybike och gör att du kan sitta ganska upprätt. Med denna elcykel kan du enkelt åka och handla eller utföra ärenden – eller färdas snabbt i tät stadsmiljö.

HERCULES FUTURA 45

Teknisk information:

Motor: Bosch PERFORMANCE E45

Center-motor: 350Watt, 63 Nm

Batteri: Bosch 500Wh, 13,4 Ah, 36V

Ram: Aluminium 7005

Gaffel: SR Suntour MT E45 med Lockout – 63mm

Display: Bosch INTUVIA

Växlar: Shimano Deore XT SL-T780, 10 växlar

Bromsar: Tektro Dorado HD-E715 hydrauliska skivbromsar

Ramstorlek: 48 cm, 53 cm Hjulstorlek: 28″

Assistanshastighet: upp till 45 km/h

Färg: grå-matt

Övrigt: Bosch 4A Laddare

 

Giant Quick-E+ FS 45

Giant Quick-E+ FS 45 är en 45 Speedbike med stark Yamahamotor och mycket extra utrustning. Den robusta och maskulina designen gör denna elcykel till en favorit bland många cykelentusiaster. Med denna elcykel kan du ta dig fram i både stadsmiljö och oländig terräng – snabbt, kul och helt utan ansträngning. Tänk på att du inte får köra på cykelbanor eftersom elcykeln går i 45 km/h.

Giant-Quick-E-FS-45-2018

Teknisk information:

Motor: Yamaha PW-X

Center-motor: 250Watt, 80 Nm

Batteri: Giant EnergyPak500, 36V 13.8Ah

Ram: ALUXX SL-grade aluminum

Gaffel: SR Suntour MOBIE 45, Tapered Steerer, 15QR

Display: Giant RideControl EVO

Växlar: Shimano Deore XT 10 växlar

Bromsar: Tektro Dorado E710 180mm Disc

Ramstorlek: 43,5 (S), 48,5 (M), 53,5 (L) och 58,5 (XL) cm

Assistanshastighet: upp till 45 km/h

Färg: Svart

Övrigt: Giant EnergyPak 3A charger