Batteriet är ju hjärtat i en elcykel. Det är viktigt att sköta om det för att kunna cykla långt och länge. Det finns några enkla steg man kan ta för att inte elcykel batteriet skadas eller får lägre kapacitet i förtid. Elcykel batterier är ganska dyra och att inte bry sig är ju detsamma som att slänga pengar i sjön.

Skall Man Ladda Batteriet Ofta?

Gamla blybatterier skadades av för djup urladdning, men dagens litiumbatterier kan laddas ur helt utan att ta skada. Man behöver alltså inte bli orolig om man cyklat långt och batteriet är tomt. Det är ändå en bra idé att ladda batteriet fullt inför varje längre tur, så slipper man trampa manuellt i onödan.

Ett normalt Litiumbatteri till en elcykel håller ca 800 laddningscykler + 80%. Det innebär att batteriet kan användas mycket längre än efter ”bara” 800 cykler. Du kan alltså ladda ditt elcykel batteri varje dag i över 2 år innan kapacitet sjunker under 80%. Om du laddar varannan dag så blir det över 4 år. Ett elcykel batteri håller normalt i minst 5 år, säkerligen mycket längre vid normal användning.

Litium-jon batterier finns ju inte bara i elcyklar, utan också i datorer, smartphones och elbilar mm. Dessa batterier kan explodera eller börja brinna vid våldsam yttre påverkan, vid vattenläckage eller för varm temperatur. Men om man har sunt förnuft så är det i princip riskfritt att ha ett elcykel batteri hemma på hyllan.

Vinterförvaring och Underhåll av Elcykel Batterier!

Om du inte är en vintercyklist, så går det bra att förvara ditt batteri hemma. Se bara till att förvara det i rumstemperatur och inte i för fuktig miljö. Det är rekommenderat att underhållsladda batteriet upp till ca 60%, varannan månad så mår cellerna bra. Det är i princip underhållsfritt.

Bästa sättet att få batteriet att funka som bäst är att ha rätt tryck i däcken, se till att kedja och kuggar är smörjda och hela samt att kopplingen mellan batteri och motor inte glappar eller inte är åtdragen. Underhållet av en elcykel och dess batterier är både billigt och lätt jämfört med en bensindriven moped eller vespa.