elcykel i regn

En elcykel fungerar självklart i regn men det finns ju en del risker. Eftersom det finns elsystem och elektronik som kan ta skada om man inte är försiktig, så finns det lite att tänka på.

Cykla med en elcykel i regn?

En elcykel som du köpt hos din cykelhandlare av ett välkänt märke likt Crescent, Ecoride, Batavus osv, är tillverkade för det nordiska klimatet och fungerar således i regn. De flesta välbyggda elcyklar fungerar i alla väder eftersom de är gjorda för åretruntpendling.

Om du byggt din egen elcykel så har du förhoppningsvis använt vattentäta Higo kontakter, annars så kan fukt och väta tränga sig in och kortsluta elsystemet. Billiga elcykel kit skall man inte köpa om man planerar att elcykla i regn.

En billig elcykel från Biltema eller liknande kan ha vattentäta kopplingar, men det gäller att verkligen vara säker på det. Kortsluter man kontrollenheten så kan det bli problem med både garanti och reservdel. Mitt råd är att inte köpa en billig elcykel för annat än när det är fint väder, typ till stugan eller husbilen.

Kan en elcykel stå ute i regn?

Ja, men även om elsystemet är vattentät så kan det finnas andra komponenter på din elcykel som inte är rostfria. Kedja samt bak och framdrev brukar inte vara rostfria och kan rosta om de inte är insmorda ordentligt. Några timmar i regn skall dock inte vara något problem om elcykeln sen får torka upp i t ex. en källare eller i ett garage.

Jag elcykelpendlar året om och på dagarna får min elcykel stå under ett plåttak. Det händer väldigt ofta att det regnar från sidan och elcykeln blir ofta rejält duschad. Eftersom jag är en slarver så är det si och så med infettning av kedja och drev, vilket resulterar i rostangrepp. Men elsystemet från Bafang har inte krånglat en enda gång trots både blötsnö och störtregn.

Hur känsligt är ett elcykelbatteri för regn?

När jag elcyklat i regn eller snö så har aldrig batteriet krånglat. Visst kan man ha otur om batteripaketet inte är tätt, men inte ens när batterihållaren med kontakt till motorn var igen täppt med blötsnö så märkte jag något problem.

Mitt elcykelbatteri är inte av något proffsmärke utan köpt från Aliexpress. Märker du att ditt batteri inte tål regn så har du verkligen haft otur och bör genast reklamera det. Det går inte att säga att ett billigt batteri vs dyrt batteri är bättre eller sämre när det gäller att elcykla i regn. Få man ett måndagsexemplar så har man dragit en nitlott.

Vad mer kan hända om man elcyklar i regn?

Självklart uppstår det problem om man hamnar i en störtflod och själva elcykelmotorn hamnar under vatten, men förutom det så kan inget som bara beror på regn hända. Likt en vanlig cykel så skall ju vissa komponenter underhållas eller bytas, och vid väta kan ju vajrar och drev börja rosta.

Planerar du att pendla varje dag till jobbet med en elcykel så kommer det dagar då det regnar. Smörj in kedja och drev och på med regnkläder så kommer det att gå hur bra som helst.