Många av mina arbetskompisar och vänner frågar ofta om elcykel relaterade saker som hastighet, motorkraft, bromsar osv. När det kommer till elcykelmotorn så vill man ju inte att den är för klen och kraftlös utan fungerar bra under alla vägunderlag och väderförhållanden.

Är en elcykel på 500w tillräckligt?

Eftersom dagens elcyklar endast får ha en motor på 250w för att få kallas för elcykel så är en elcykelmotor på 500w så klart mer kraftfull och mer användbar. Med en elcykel på 500w så tar man sig lätt upp för branta backar och framåt i uselt väder. En vanlig elcykel med hubmotor fungerar perfekt på plana väglag men kan få det kämpigt i motvind och på snöigt eller lerigt vägunderlag, medans en t ex. Bosch mittmotor på 250w ganska lätt tar sig upp för branta backar.

Skall man investera i en elcykel eller ett elcykel kit så är en mittmotor alltid att föredra. Visst så finns det nackdelar med en mittmotor eftersom kedjan och kedjedreven slits ut snabbare än med en andra motortyper, men i slutändan så vinner mittmotorn ändå. När det kommer till att välja en motor på 250w eller 500w så kan det bli lite svårt eftersom i princip alla mittmotorer är strypta och har mycket mer kraft att ge än det som står på specifikationen.

Köpa eller bygga elcykel?

Att köpa en elcykel med en 500w motor är en ganska dyr affär. Haibike Sduro är en läcker elcykel med en Yamaha PW motor på 500w men priset ligger på ca 35 000 kr, och det är lite i överkant för de flesta. Man kan såklart beställa en elcykel från Kina med bra komponenter eller köpa en elcykel från t ex. Evobike. Men vill man göra en bra affär så skall man bygga sin egen elcykel på 500w för att både spara pengar och få en fin hoj.

När det gäller mittmotor kit så är Bafang helt klart en överlägsen marknadsledare. Skall man bygga sin egen elcykel så är det smart att börja med ett kit från Bafang. Det finns många återförsäljare både i Sverige, Europa och Kina och det finns en god tillgång på reservdelar och elcykel komponenter till Bafangs elsystem. Tongsheng TSDZ2 är ett lite billigare mittmotorsystem som är lite mindre än Bafangs och med en lite annorlunda design. Har inte testat detta kit än och kan därför inte gå in mer på för och nackdelar.

Vad skall man tänka på?

En elcykel får inte gå snabbare än 25 km/h vilket är ganska sakta. Med en motor på 500w så kan man komma upp i hastigheter runt 45 km/h så elcykla alltid med sunt förnuft i tätorter och stadstrafik. En elcykel på 500w kallas för motoriserad cykel och är faktiskt helt laglig om man håller sig till hastighetsbestämmelserna och har minst moped klass 2 förarbevis och hjälm.

Bygger du din egen elcykel så välj en cykel med bra komponenter. Gärna hydrauliska bromsar, dämpad framgaffel och lätt ram. Själva motorn och batteriet väger en del så har man en tung cykel från början så kan den bli svår att hantera och även hastigheten kan bli lägre.

Foto: Richard Masoner