Många av mina arbetskompisar och vänner frågar ofta om elcykel relaterade saker som hastighet, motorkraft, bromsar osv. När det kommer till elcykelmotorn så vill man ju inte att den är för klen och kraftlös utan fungerar bra under alla vägunderlag och väderförhållanden. Är det då en elcykel på 500w som man skall välja?

Är en elcykel på 500w tillräckligt?

Eftersom dagens elcyklar endast får ha en motor på 250w för att få kallas för elcykel så är en elcykelmotor på 500w så klart mer kraftfull och mer användbar. Med en elcykel på 500w så tar man sig lätt upp för branta backar och framåt i uselt väder. En vanlig elcykel med hubmotor fungerar perfekt på plana väglag men kan få det kämpigt i motvind och på snöigt eller lerigt vägunderlag, medans en t ex. Bosch mittmotor på 250w ganska lätt tar sig upp för branta backar.

Skall man investera i en elcykel eller ett elcykel kit så är en mittmotor alltid att föredra. Visst så finns det nackdelar med en mittmotor eftersom kedjan och kedjedreven slits ut snabbare än med en andra motortyper, men i slutändan så vinner mittmotorn ändå. När det kommer till att välja en motor på 250w eller 500w så kan det bli lite svårt eftersom i princip alla mittmotorer är strypta och har mycket mer kraft att ge än det som står på specifikationen. Dock finns det elcykeltrim som låser upp motorn men då gäller inga garantier så det är på egen risk.

Köpa eller bygga elcykel?

Att köpa en elcykel med en 500w motor är en ganska dyr affär. Haibike Sduro är en läcker elcykel med en Yamaha PW motor på 500w men priset ligger på ca 35 000 kr, och det är lite i överkant för de flesta. Man kan såklart beställa en elcykel från Kina med bra komponenter eller köpa en elcykel från t ex. greatebike.eu i Tjeckien. Men vill man göra en bra affär så skall man bygga sin egen elcykel på 500w för att både spara pengar och få en fin hoj.

När det gäller mittmotor kit så är Bafang helt klart en överlägsen marknadsledare. Skall man bygga sin egen elcykel så är det smart att börja med ett kit från Bafang. Det finns många återförsäljare både i Sverige, Europa och Kina och det finns en god tillgång på reservdelar och elcykel komponenter till Bafangs elsystem. Tongsheng TSDZ2 är ett lite billigare mittmotorsystem som är lite mindre än Bafangs och med en lite annorlunda design. Har inte testat detta kit än och kan därför inte gå in mer på för och nackdelar.

Framhjulsmotor 500w

Framhjulsmotor elcykel

Det är enkelt att montera ihop ett framhjulskit, desto besvärligare att hitta en färdig elcykel med 500w framhjulsmotor i Sverige. Vill man bara stadspendla med lite extra kraft och fart så är det ingen dum idé att satsa på ett sådant kit. Tänk på att köpa till så kallad torque arm för att säkra framhjulet. En hubmotor har lite högre ljudnivå än en mittmotor, men inte så att det blir ett avgörande problem. Har du aldrig byggt om en cykel till elcykel så är ett framhjulskit bra att börja med.

Bakhjulsmotor 500w

elcykel bakhjulsmotor på plats

I Sverige kan man köpa elcyklar med 500w bakhjulsmotor hos Cyclotricity och Evobike. Men jag skulle rekommendera att bygga en egen bakhjulsdriven elcykel eftersom de elcyklar som erbjuds från ovannämnda företag inte håller den bästa kvaliteten på alla komponenter. Bygger man själv väljer man precis den grundcykel man vill ha.

Tänk på att alltid köpa dubbla så kallade torque arms, eftersom hjulet annars kan spinna runt och lossa. En bakhjuls hubmotor har ungefär samma ljudnivå som hos en framhjulsmotor. Att välja mellan bak och framhjulsdrift kan verka svårt, men en bakhjulsmotor känns lite stabilare och ger bättre acceleration, enligt min personliga åsikt. Det är viktigt att hålla koll på och dra åt ekrarna på bakhjulet eftersom det är ganska stor påfrestning med en 500w motor. Det blir inga problem om man bara underhåller sin elcykel regelbundet.

Mittmotor 500w

Bafang elcykelkit Kina

Har man en mycket god ekonomi kan man ju alltid köpa en lyxig elcykel med mittmotor hos pro-e-bike.se på 500w, men de flesta har inte den summan tillgänglig. Genom att bygga själv sparar man mycket pengar. En mittmotor har låg ljudnivå jämfört med hubmotorer och starkare kraft vilket gör att kedja och drev ibland får bytas. Vill man ha en bra elcykel-upplevelse så är en mittmotor ett mycket bra val.

Skall man bygga en elcykel med en mittmotor på 500w så är detta kit förmodligen det bästa man kan satsa på just nu: Bafang Bbs02b 48v 500w. Det finns en version på 36v men väger man över 75 kg så är det bättre att satsa på något med lite mer kraft.

Vad skall man tänka på?

En elcykel får inte gå snabbare än 25 km/h vilket är ganska sakta. Med en motor på 500w så kan man komma upp i hastigheter runt 45 km/h så elcykla alltid med sunt förnuft i tätorter och stadstrafik. En elcykel på 500w kallas för motoriserad cykel och är faktiskt helt laglig om man håller sig till hastighetsbestämmelserna och har minst moped klass 2 förarbevis och hjälm.

Det skall tilläggas att trots att det finns EU-regler för L1e-fordon så har transportstyrelsen inte tagit fram några regler ännu, vilket gör att man kan tolka lagen som att man får elcykla i 45 km/h fritt på allmän väg utan mopedkörkort.

Bygger du din egen elcykel så välj en cykel med bra komponenter. Gärna hydrauliska bromsar, dämpad framgaffel och lätt ram. Själva motorn och batteriet väger en del så har man en tung cykel från början så kan den bli svår att hantera och även hastigheten kan bli lägre.

Foto: Richard Masoner