elcykel vs elcykel kit

Köpa en ny elcykel eller satsa på ett elcykel kit har olika fördelar. Det är mycket bekvämare och snabbare att investera i en komplett elcykel, men det är mer givande och ofta pengabesparande att bygga själv. Vad som passar bäst är ju en subjektiv bedömning och vad man än satsar på så kan det var ett bra val.

Bra att tänka på om man väljer en elcykel eller ett elcykel kit.

Behöver man en elcykel på direkten så är det viktigt att ändå inte stressa fram ett beslut. En ny elcykel bör ju fungera smärtfritt en längre tid och därför kanske ett budgetval inte är det smartaste valet. Väljer man en billig elcykel så bör man vara beredd på att det krävs mer underhåll och kunskap, än med en elcykel med högre kvalitet.

Ett elcykel kit kan man snabbt sätta på sin befintliga cykel, men då behöver man såklart veta en del om vilka verktyg man behöver och lite guidning. Har man aldrig konverterat om en cykel till eldrift så kan det verka svårt och jobbigt, men det är lättare än man tror. Ett framhjulskit är enkelt att montera på och tar inte alltför lång tid, även om man är nybörjare.

Fördelar med att köpa en elcykel

Det finns så många olika varianter av elcyklar så det går nästan alltid att hitta den modell som passar en själv bäst. Har man en god ekonomi och vill ha en elcykel med stark motor och stort batteri finns de massor av lyxiga modeller att välja bland. Man behöver inte kompromissa och krångla till det, utan det är bara att beställa eller ta sig till närmaste butik.

Genom att köpa en elcykel från en känd tillverkare får man bra garantier och det finns oftast en god tillgång till serviceställen och reservdelar. Det är även smart att hålla koll på reor och rabatter på elcyklar för det finns utrymme till att göra bra klipp ganska ofta. En ny elcykel har allt inställt och klart, så det är bara att elcykla iväg.

Fördelar med att köpa ett elcykel kit

Med ett elcykel kit har man större frihet när det gäller motorkraft, batterityp och vilken typ av cykel man vill ha. Det finns inte jättemånga tillverkare av konverterings kit som håller bra kvalitet, men väljer man ett kit från Bafang så får man en hållbar produkt. Alla kit passar inte till vilken cykel som helst, så det gäller att hålla koll på vilken typ av cykel man har innan beställning läggs.

Det går att spara en hel del pengar om man bygger en elcykel själv. Jämför man med de billigaste budget elcyklarna så går det självklart inte att spara så mycket, men jämfört med mellanklass elcyklar så finns det tusenlappar att spara. Det finns mycket dokumentation och informationsvideor på nätet, så undrar man något finns det oftast svar att få snabbt.

Finns det nackdelar med en elcykel eller ett elcykel kit?

Ja, de är stöldbegärliga saker så man får vara mer försiktig med vart man parkerar och en försäkring är att rekommenderas. Krånglar det med elektroniken så kan det vara svårt att lösa på egen hand och tar batteriet slut i förtid så blir det dyrt med ett nytt. Vissa delar som drev och kedja slits ut snabbare på en elcykel vs en vanlig cykel men det är inga stora kostnader att byta.

Nu är det ju inte speciellt vanligt att ett premiumbatteri med bra celler tar slut. Men se upp med billigare varianter som Biltemas hopfällbara elcykel, som har fått kritik för kort livslängd på batteriet. Man kan ju ha tur med en billigare elcykel men det är nog en dålig idé att chansa för även om det går att laga batteriet och byta celler så blir det ju en extra kostnad.

Hur mycket kostar ett elcykel kit?

För ca 4200 kr kan man få ett mittmotorkit och för ca 2800 kr kan man få ett framhjuls eller bakhjuls kit på Aliexpress. Det finns flera handlare som har fri frakt och skickar utan tull, så priset man betalar är det som står vid check out. Ett elcykelbatteri kostar från 2000 kr och uppåt vilket är stor skillnad mot vad motsvarande batteri kostar i Sverige.

Hur mycket kostar en bra elcykel?

Väljer man en elcykel från t ex. Crescent, Ecoride, Scott eller annat välkänt märke så får man bra kvalitet på både batteriet och elsystemet. Priset är från ca 20 000 kr och uppåt, men vid reor kan man få en bra elcykel för väldigt överkomligt pris. En elcykel skall hålla många år framåt så stressa aldrig fram ett köp bara för att det är rea eller rabatt.

Personligen tycker jag att det inte är någon skillnad på om man bygger en elcykel eller köper en elcykel. Känslan när man elcyklar är densamma och sköter man bara om sin klenod så kommer den att hålla i många år framåt. Mitt första elcykelbygge är nu 4 år och varken batteri eller elsystem har krånglat. Kedja, drev och några punkteringar är allt som behövt åtgärdats.