Elcykel bromsar

Det finns olika typer av elcykel bromsar och det är inte alltid så lätt att veta om bromsarna är säkra, duger eller är lätta att underhålla. Köper man sin elcykel är det viktigt att göra en grundlig research men väljer man att bygga sin egen elcykel så är det ännu viktigare att veta vilken bromstyp man skall välja.

De vanligast elcykelbromsarna:

V-bromsar känner nog de flesta till. Den sitter på många lågpris elcyklar eftersom det helt enkelt är en billig bromstyp. Dessa bromsar är egentligen inget för en elcykel då bromsförmågan kan försämras kraftigt vid blött väglag eller när det är vinterväglag. Bromsklossarna kan också nötas ned i förtid vid återkommande kraftiga inbromsningar och måste justeras ganska ofta. Är kvaliteten på bromsklossen låg så kan det vara direkt farligt.

V-broms elcykel

Fälgbroms är en annan vanlig v-bromstyp. Den finns både på många budgetelcyklar och på en del premiumelcyklar. Hydrauliska fälgbromsar ger ett bättre grepp än hos vanliga mekaniska fälgbromsar eftersom vajern kan tänjas ut, och då ge sämre grepp. För en elcyklist som tänker på sin och andras säkerhet så är fälgbroms dock inget förstahandsval. Cantileverbromsar och U-bromsar är liknande typer av bromsar och hamnar därför i samma kategori som alla fälgbromsar.

Rullbromsar är en mekanisk bromstyp med något sämre bromsverkan än skivbromsar. Dock så är rullbromsen nästan helt underhållsfri, allt man behöver göra är att smörja bromsen med fett ibland. Det finns speciellt rullbromsfett så de är väldigt lätta att sköta om. En elcykel med rullbromsar fungerar helt ok även om stoppsträckan är något längre än med skivbromsar. För elcyklar med högre effekt så är rullbromsar därför inget optimalt val.

Skivbromsar är alltid att föredra när man skall skaffa sig en elcykel. Det finns mekaniska skivbromsar och hydrauliska skivbromsar. Mekaniska skivbromsar kräver mer underhåll då bromsbeläggen slits ojämnt och måste justeras in emellanåt. Eftersom bromsskivan belastas på den ena sidan bara, kan den bli lite skev och det kan medföra sämre bromsverkan och trögare inbromsningar. Snö och kyla kan också påverka mekaniska skivbromsar negativt då vajern kan bli stel och trögspänd.

Skivbroms elcykel

Hydrauliska skivbromsar är alltid att föredra när man skall elcykla. De är nästan helt underhållsfria och håller jämt bromstryck även när bromsbeläggen slits tack vare oljetrycket. Känslan i inbromsningen är också mjukare och snabbare. En elcykel med hydrauliska skivbromsar är det bästa valet just nu.

Går det att byta elcykelbromsar?

I vissa fall går det att byta bromsar men det kan innebära stora ingrepp. Framgaffeln kan behöva bytas och även bakhjulet ibland. Adaptrar kan också behövas vilket är trots allt ett mindre problem. Har du t ex mekaniska skivbromsar så kan man byta ut hela bromsoket och handtagen mot ett nytt integrerat hydrauliskt bromssystem. Det blir en liten investering men har man en elcykel man trivs med så kan det vara ett bra alternativ.

Bromsar till elcykelkit!

När man bygger sin egen elcykel så finns det oftast bara mekaniska bromsar att välja på. Behöver man sensorer till hydrauliska bromsar så får man köpa till en ganska krånglig lösning i form av en magnet och en magnetsensor. Att fästa magneterna är inte helt lätt utan kräver att man sätter magneterna på rätt avstånd och limmar dom med nån form av epoxilim.

Men det finns en enklare lösning och det är att köpa kompletta hydrauliska bromsar med inbyggda bromssensorer. Pasion Ebike Store säljer kompletta Shimano M355 hydrauliska bromsar för Sondor och Bafang.

Hydrauliska elcykel bromsar

Jag köpte ett par hydrauliska bromsar till mitt bafang bbs02 kit och de passade perfekt.