elcykeldelar

Elcykeldelar och tillbehör är något som man ofta inte tänker på när man köpt eller byggt sin elcykel. Men som allt annat man använder frekvent så behöver även en elcykel byta utslitna delar, repareras, uppdateras, nytt batteri eller display osv.

Elcykeldelar till Shimano Steps

Shimano Steps är ett vanligt elcykelsystem och många elcykeltillverkare som Ecoride, Merida och Skeppshult använder detta system till sina elcyklar. Oftast så finns det cykelverkstäder som kan laga elcyklar och ordna reservdelar eller så har butiken där man köpte sin elcykel egen verkstad. Men det är oftast dyrt att lämna in sin elcykel på reparation och vill man spara en slant så fixar man det själv.

Eftersom Shimano Steps är ett mycket vanligt märke så finns det flera e-butiker i Sverige som säljer deras reservdelar. Stenströmscykel och Cykelkraft är svenska e-handlare med hyfsat sortiment men det finns även europeiska e-butiker som Hollandbikeshop och Bike Discount om man inte kan hitta reservdelar i Sverige.

Elcykeldelar till Crescent E-going

Crescents E-going system är ett elcykelsystem som är utvecklat i samarbete med Bafang och därför kan man få tag i delar ganska lätt eftersom det finns flera återförsäljare både i Sverige, EU och Kina. Men vill man ha ”branded” reservdelar så får man vända sig till svenska e-butiker. Köper man delar från t ex. Kina så se till att delarna har Higo kontakter annars passar de inte.

Både Crescent och Monark använder E-going systemet och har du köpt din elcykel i en fysisk butik så kan säkert dom hjälpa dig att hitta rätt reservdelar eller tillbehör. Men om du vill fixa det själv så har Staffanstorpscykel och Stenströmscykel E-going bäst utbud av E-going reservdelar på nätet.

Elcykeldelar till Bosch

Bosch active line och performance line är mycket vanliga elsystem både i Sverige, EU och USA. Har man investerat i en elcykel med Bosch komponenter så kan det kännas lite surt att behöva köpa reservdelar, men har man kört hårt med sin elcykel kan vissa komponenter behöva bytas precis som på en vanlig cykel.

Behöver man ett nytt batteri eller byta display mm så har bike-discount.de och Hollandbikeshop bra utbud. Vill man bara handla från svenska e-butiker så har bikester.se och batbike.se någorlunda utbud.

Elcykeldelar till Yamaha

Yamaha PW-serien är inte lika vanlig i Sverige som ovanför nämnda elcykelsystem och därför är det inte så lätt att hitta reservdelar på hemmaplan. Det finns trots allt återförsäljare i Sverige men vill man ha ett bredare utbud så får man söka sig till europeiska återförsäljare som hollandbikeshop.com eller e-bikeshop.co.uk.

Är du ute efter nytt batteri eller ny display så har Stenströmscykel och Batbike en del reservdelar. På en del Batavus elcyklar sitter det ett Yamaha elcykelsystem, så ett bra sätt är att kontakta butiken eller webbsidan där du köpte din elcykel för tips.

Elcykeldelar till Bafang

Bafang bbs är det vanligaste kit som används vid elcykelkonvertering, men det finns även färdiga elcyklar som t ex. Bafang M800 med integrerad motor och elsystem. I Sverige är det främst elcykel kit man förknippar med Bafang och vill man bygga eller behöver nya delar till sin elcykel så finns det många e-butiker både i Sverige och utomlands.

Både Batbike.se och Boxbike.se har ett bra utbud av både elcykel kit och tillbehör till Bafang. Hittar man inte exakt det man vill ha i Sverige så finns fasterbikes.eu i Tyskland som har ett ganska stort utbud av delar till Bafang.

Det är såklart snabbare att beställa från Sverige eller Europa men kan man tänka sig att vänta en vecka eller två så kan man spara lite pengar genom att beställa från e-handlare på Aliexpress. Power Surround Store och Eunorau Store har stort utbud av Bafang produkter med fri frakt. Behöver man ett nytt batteri så har Unitpackpower många varianter att välja på och både fri frakt och tullfritt till EU ingår.

Lite mer tips!

Nya batterier till elcyklar kostar ofta en hel del pengar därför kan det vara en bra idé att renovera sitt gamla batteri med ny BMS och nya fräscha celler. Hos batteridoktorn.se kan man spara upp till 50% jämfört med ett nytt batteri vid cellbyte. Är man händig så kan man så klart byta celler själv, men är man en amatör som jag så är det bättre att låta proffsen reparera batteriet.

Moment arm eller torque arm är en viktig säkerhetsdetalj när det gäller bakhjuls och framhjulsdrivna elcyklar. Jag tycker att momentarmar borde ingå i varje köp av ett sådant kit men tyvärr får man köpa till detta själv. Eller så tillverkar man en egen momentarm. Jag tog en bit rostfritt plattjärn på 3mm och gjorde hål för hjulaxeln genom att rita av muttern som har plana kanter och borrade hål för fäste i hjulramen, se bild. Resultatet blev mycket bra, enligt mig själv.

Om man har en cykel som man vill bygga om till elcykel och det saknas hål för vattenflaskan att fästa batteriet i, så kan man fix det genom att sätta dit blindnitmuttrar. För bästa resultat behöver man en blindnittång som man t ex. hittar på Jula.

Om du har ett elcykel kit från t ex Shengyi, så passar ofta elcykeldelar som display och bromssensorer från Bafang också. Kolla bara att kittet har Higo kontakter, annars kan det bli problem.