Elcykelkit bakhjul

En elcykel med bakhjulsdrift är ett projekt som länge legat i pipen och som äntligen blivit klart. Det svåraste med detta projekt var inte att bygga själva elcykeln utan att välja vilket elykelfabrikat jag skulle köpa, då det finns ett flertal att välja mellan. Valet föll återigen på Bafang eftersom jag varit nöjd med deras produkter tidigare.

Bygge av Bafang elcykelkit bakhjul!

Denna elcykel är tänkt att rulla året om så därför blev det ett kit med en Bafang FRM G07 motor på 500w. Blir det kraftig motvind eller djup snö så är en hubmotor på 250w för klen och det vill man inte råka ut för, alternativt satsa på en mittmotor istället. Fördelen med en elcykel med motorn i bakhjulet är att även om kedjan går av så kan man använda en tumgas och ta sig vidare ändå, och känslan av att elcykla är mycket härligare än med en framhjulsdriven elcykel.

Att tänka på innan man bygger en elcykel med bakhjulsdrift

När man beställer ett elcykelkit bakhjul, så är det viktigt att kolla upp vilken typ av bakväxlar man har på sin cykel. Många kit är gjorda för frihjulskrans vilket är en äldre typ av växlar, vanligast på nya cyklar är kassett. Man kan självklart köpa en frihjulskrans som jag fick göra, men har man redan en elcykel med kassett så är det onödigt att lägga pengar på en frikrans, så välj ett elcykelkit med rätt bakväxlar.

Momentarmar (torque arms) är ett måste om man bygger en elcykel med bakhjulsdrift. Annars kan hjulet hoppa av och det kan både vara farligt och skada hjulfästet på cykeln. Det går att beställa momentarmar där man köper elcykelkit men det går även att tillverka själv. Jag använde mig av två bitar rostfritt plattjärn, gjorde en mall efter hjulfästet, borrade och filade upp hålen och så var det klart.

En kontrollbox ingår ofta inte när man köper ett elcykelkit så det kan vara en bra idé att lägga till det till sin order. Jag köpte en 9mosfet kontrollbox som passar bra till en 48v 22ah kontrollenhet. Det går att göra en egen låda men jag tycker det blir bättre att köpa en färdig och resultatet blev mycket bra.

Bra cykelverktyg att ha till hands

Det är bra att lite cykelverktyg hemma om man skall bygga en elcykel. Man kommer långt med en cykelverktygssats från t ex. Jula. Man behöver en kassettavdragare eller frihjulskransavdragre, kedjepiska, skiftnyckel, insexnycklar, skruvmejsel, avbitare och möjligen en kedjebrytare om man behöver lossa kedjan för bygge av ett elcykelkit bakhjul.

Slutresultat Bafang elcykelkit bakhjul

Det tog ca 2 timmar att skruva ihop elcykeln och slutresultatet blev mycket lyckat. En elcykel med bakhjulsmotor blir väldigt snygg och stilren då motorn döljs en del av bromsskivan och växlarna. Det jobbigaste var att få hjulet på plats och med facit i hand så hade det varit mycket lättare om man fått lite hjälp att hålla men det gick bra till slut ändå. Övriga delar var bara att skruva fast eller fästa med stripes och så var elcykeln klar. Växlarna kan behöva justeras en aning men det är inte så svårt och det finns bra videos på Youtube om man aldrig gjort det förut.

Fördelar och nackdelar med en elcykel med bakhjulsdrift

Förutom att elcykeln blir snygg så känns det härligt att elcykla med en bakhjulsmotor, man liksom får en mjukare start och mer svävande känsla än med en framhjulsdriven elcykel. Fördelar som både framhjuls och bakhjulsdrivna elcyklar har är att man inte är beroende av kedjan om den hoppar eller går av. Installerar man en tumgas så kan man fara vidare utan problem.

En elcykel med bakhjulsmotor bör inte ha ett pakethållarbatteri då tyngden på bakhjulet kan bli för stor. Om man jämför med ett elcykelkit med mittmotor så hörs motorn något mer på ett bakhjulskit och batteritiden blir lite kortare. Det är inga stora skillnader men de bör ändå nämnas. Prismässigt så kostar Bafang FRM G07 500w bakhjulsmotor och Bafang BBS01b 250w mittmotor ungefär samma, men vill man ha en starkare mittmotor får man lägga på lite.

Välja batteri till bakhjulsdriven elcykel

Ett rambatteri är att föredra när man skall välja batteri till en elcykel med bakhjulsmotor. Jag valde ett Hailong batteri på 48V 10.4AH eftersom det är enkelt att ta loss jämfört med ett flaskbatteri. Ett Hailongbatteri har ett snabbfäste man sätter på ramen vilket gör att man inte behöver hålla på och dra loss kabelkontakterna när man skall lossa batteriet, vilket kan medföra glapp. Behöver man inte ta loss batteriet ofta så spelar det ingen roll vilket rambatteri man väljer.

Min inköpslista:

Ett elcykelkit med bakhjulsmotor från Bafang med vattentäta Higo-kontakter.

Ett rambatteri på 48V 10.4AH från Unitpackpower med Samsung battericeller.

En kontrollerbox från Power Surround för 9mosfets kontrollenheter.

En frihjulskrans från atredo.se

Sammanfattning:

En elcykel med bakhjulsmotor ger bättre cykelkänsla och mer kraft än elcyklar med framhjulsmotor. En framhjulsdriven elcykel bör inte ha en motor över 500w men en bakhjulsdriven elcykel kan ha motorer på 3000w eller mer. Bafang FRM G07 tävlar lite med Bafang BBS01b när det gäller prisklass, men vill man ha lite extra kraft så vinner Bafang FRM G07.

Med bakhjulsdrift på 500w så fungerar elcykeln som perfekt pendlarfordon året om. Jag gillar den mjuka assistansen man får med en bakhjulsmotor och det enda som känns lite negativt är att motorn låter mer än en mittmotor vid högre belastning. Vid hastigheter under 25 km/h så är motorn nästan helt ljudlös. Tycker man att ett mittmotorkit känns mer lockande så är Bafang BBS02b 750w ett tips.

 

Elcykel bakhjusldrift

Efter en lerig elcykeltur