Elcykelkit framhjul

Att konvertera sin cykel till en elcykel med ett framhjulskit är faktiskt enklare än vad man tror, men det gäller att veta vilken motor som är bäst, kompatibla komponenter, bra batteri och framför allt se till att elcykeln blir säker. Det finns en del saker att tänka på och jag tänkte dela med mig lite tips och idéer från min egen elcykel med farmhjulsmotor som utgångspunkt.

Elcykelkit framhjul 500w eller 250w?

De flesta framhjulsdrivna elcykelmotorer är på 250w och det är att föredra eftersom starkare motorer kan vrida loss hjulet vid högre hastigheter. Vid hastig inbromsning kan man också få sig en liten flygtur om motorn är för stark. Om man har en cykel med stabil framgaffel och monterar på dubbla momentarmar så funkar det att koppla på en 500w motor, men det gäller att tänka lite extra på säkerhet då och se till att hjulet är förankrat på rätt sätt.

En 250w elcykelmotor och 25 km/h hastighetsgräns är ju det som gäller om en elcykel skall få kallas elcykel. Men 250w säger egentligen ingenting om hastigheten och med lite förändrade inställningar i displayen eller installation av t ex. en speedbox så kan man lägga på 10 km/h utan problem. Så nöjer man sig med det, så är det ganska onödigt att lägga pengar på ett dyrare 500w kit.

Vilket elcykelkit skall man välja?

Det finns såklart flera olika elcykelkitmärken men princip alla delar tillverkas i Kina. Det säger dock inget om kvaliteten men personligen har jag inte blivit missnöjd eller haft några problem med elcykeldelar beställda därifrån. Man få göra sin research och sikta in sig på e-handlare med bra ratings och inte beställa delar från något okänt märke. No name kit undviker jag i alla fall.

Bafang elcykelkit framhjul

Bafang är förmodligen världens största tillverkare av elcykelkit och satsar man på ett kit från dom så har man god tillgång till reservdelar och tillbehör både i Sverige och Europa. Det går att köpa Bafangs elcykelkit med framhjulsdrift i Sverige hos Batbike.se. Men vill man ha en motor med lite mer kraft så har Power Surround ett framhjulskit på 36v 350w och ett på 48v 500w med vattentäta Higo-kontakter för ungefär samma pris som för ett 36v 250w basic kit i Sverige.

Shengyi elcykelkit framhjul

Shengyi är kanske inte ett så vanligt elcykelkitmärke här i Sverige men deras hub motor är ganska känd och i mitt första elcykel bygge sitter det en sådan motor. Väljer man ett Shengyi kit med Higo-kontakter så kan man använda samma display, bromssensorer, kontrollenhet och trampsensor som Bafang vilket gör att man lätt kan byta delar.

Jag köpte mitt kit från cyklorama.se för några år sedan och jag är nöjd med Shengyi motorn, den har rullat både sommar och vinter utan problem. Tyvärr så säljer de inte elcykelkit längre. Men om jag skulle satsa på ett elcykelkit idag så ligger nog Bafang bäst till, eftersom deras produkter håller hög kvalitet. Är du sugen på en Crescent elcykel så är deras E-going system producerat av Bafang.

Jue Shuai elcykelkit framhjul

Jue Shuai har sin e-butik på Aliexpress och säljer cykeldelar, elcykelkit och batterier. De har bra pris på ett komplett framhjulskit med batteri och även om frakten inte är gratis så är det tullfritt till Sverige. Deras e-butik har legat på Aliexpress handelsplattform i 4 år och har bra ratings. Om man är ute efter ett så billigt komplett elcykelkit som möjligt så kan Jue Shuai vara ett alternativ.

MXUS elcykelkit framhjul

När man tänker på MXUS så brukar det handla om riktigt snabba elcykelmotorer på upp till 3000 watt och ibland mer. Men de har även vanliga elcykelmotorer för framhjul och vill man ha en motor med hög kvalitet så är MXUS en bra kandidat. Du kan hitta deras snabba elcykelkit på fasterbikes.eu men om du vill ha ett 250w elcykelkit för vanlig pendling så har Cooray Ebike ett bra kit till bra pris men tyvärr utan fri frakt.

Lite om mitt eget framhjulsdrivna elcykelkit

Förmodligen är det ett kit från Alibaba och självklart tillverkat i Kina, och med det sagt så är jag ändå mycket nöjd, trots att jag betalade överpris så här i efterhand. Eftersom jag är en elcykelpendlare så har mitt kit fått utstå en ganska tuff behandling i alla möjliga väder och jag har utfört i princip noll underhåll förutom vanlig cykelskötsel. Att kittet är utrustat med vattentäta kontakter har säkert gjort sitt till också.

Att installera ett elcykelkit med framhjulsmotor är mycket enklare än vad det först låter, det svåraste är att få till en snygg kabeldragning, men med spännband så blir det oftast ett bra resultat. Mitt elcykelkit har kontrollenheten integrerade i batterihållaren vilket ger ett stilrent utseende men kan ställa till det om enheten slutar fungerar. Oftast kan man dölja enheten i en diskret kontrollbox vilket är en minst lika bra lösning.

Fördelar och nackdelar

Det bästa med ett framhjulsdrivet kit är att hub motorn är underhållsfri och kan teoretiskt rulla hur länge som helst om motorn inte utsätts för yttre våld i form av cykelkrasch eller liknande. Om kedjan går av så kan man rulla vidare om man installerar en tumgas. Det är också billigare att köpa ett framhjulskit än ett t ex. mittmotorkit.

Väljer man att elcykelpendla året om så är ett framhjulskit inte alltid det bästa valet. Vid snöoväder så orkar inte motorn ta sig igenom oplogade vägar utan då är ett mittmotorkit helt klart bäst val, men elcyklar man inte på vintern så är ett framhjulskit helt klart det billigaste alternativet. Framhjulsmotorn låter också lite mer än en mittmotor men samtidigt mindre än en bakhjulsmotor.