elcykel pendla

En elcykel är det perfekta transportmedlet och med rätt utrustning så är det fullt möjligt att pendla året om. Det krävs självklart lite förberedelser och underhåll men utöver det så är det bara att ha rätt kläder för svenskt väder så är det bara att trampa iväg.

Hur kan man elcykelpendla året om?

När det gäller att elcykla året om så innebär det ju även att elcykla vintertid och det kan kännas väldigt motigt när det snöar och är kallt. Men har man bara tagit på sig långkalsongerna och bra handskar så är det inga problem, förutsatt att elcykeln är vinterutrustad med dubbdäck och bra cykellampor. Hjälm är också bra att ha även om snödrivor är fluffiga och mjuka ibland.

Vilken elcykel är bäst för året runt pendling?

Det finns såklart bättre och sämre elcyklar när det kommer till allväderscykling, men jag skulle välja en elcykel med hydrauliska skivbromsar och dämpad framgaffel eftersom det ger en bekvämare upplevelse än om man väljer en annan typ av elcykel. Antal växlar kan spela roll om det är väldigt kuperat där du bor men annars så är mer än 7 växlar inte ett måste.

När det kommer till placering av elcykelmotorn så tycker jag att både en mittmotor och bakhjulsmotor fungerar väldigt bra. En framhjulsdriven elcykel är inte optimal under vintern då vridmomentet i motorn i regel är mindre än i andra motortyper. En framhjulsmotor är också lite mer svårhanterlig på isiga vägar men om man inte vill elcykla på vintern så är en framhjulsdriven elcykel ett kostnadseffektivt alternativ.

Är 250w nog om man skall elcykelpendla?

Ja, om elcykeln har en mittmotor så är 250w helt ok. Men om man tycker bäst om elcyklar med bakhjulsmotor så är det bättre med 500w eftersom en motor på 250w kan få problem om kommunen glömt skotta cykelbanorna och det bildas snödrivor på några decimeter. Elcyklar på 500w kräver dock försäkring och AM-körkort och är ofta väldigt dyra, om man inte bygger en elcykel själv.

Hur stort elcykelbatteri behöver man?

Det beror såklart på hur långt pendlingsavstånd man har och hur ofta man vill ladda sitt elcykelbatteri. Men ett minimum tycker jag är 36v 11ah batteri på 400 Wh. Det går åt ca 12 wattimmar per km om man ligger i 25 km/h och då kommer man ungefär 33 km på en laddning. Man maxar ju inte hastighet hela tiden så ett normalt scenario enligt egen erfarenhet är att batteriet ger en körsträcka på ca 4 mil (3 mil på vintern).

elcykelpendling

Fördelar och nackdelar med elcykelpendling

Det är såklart billigt jämfört med andra pendlingsfordon. Kan man ladda sitt batteri på jobbet så är ju kostnaden i princip gratis och även om man laddar hemma så är kostnaden väldigt liten. En elcykel sprider ju heller inga avgaser och jämför man med en vanlig moped, så väger en elcykel mycket mindre och man kan till och med ta sig några glas och helt lagligt elcykla iväg, vilket inte går för sig med en moped.

Nackdelen med elcykelpendling är ju att det inte alltid är behagliga temperaturer och solsken. Man måste tänka på att ladda batteriet och en del komponenter slits snabbare än vid vanlig cykelpendling. Utanpåliggande växlar kan becka igen av is och snö, så vid vinterelcykling så är navväxlar bäst men är det inget extremväder så spelar val av växlar ingen roll.

Tips på bra elcykeltillbehör

Om du har en framhjuls eller bakhjulsdriven elcykel så är momentarmar ett viktigt säkerhetstillbehör. En bra cykelverktygslåda är egentligen ett måste för en mängd olika underhållsarbeten som t ex byte av kedja och drev. En liten gömd GPS tracker kan också vara bra att ha om elcykeln blir stulen, eftersom en elcykel tyvärr är mer stöldbegärlig än en vanlig cykel.