Elcyklar har ju varit populära en längre tid men någon riktig elcykeltävling är ju inget vi hört talas om. Ingen riktig tävling iallafall, likt den proffscyklister eller andra motorsporter har med fina priser och ranking. Fram tills nu!

Ny elcykeltävling för 2019!

För den som gillar elcyklar och längtar efter att få mäta sin klenod med andra entusiaster och tävlingssugna elcyklister så är The European Cycling Union’s besked ett mycket välkommet sådant. De planerar att starta en ny racingkrets kallad UEC Formula E-Bike nästa år och både sport och mountainbike elcyklar kommer ingå de kommande tävlingsklasserna.

UEC har inte gett några besked på hur man kommer reglera elcykeltävlingarna. Hur snabba kommer elcyklarna får vara eller vilken typ assistans får man ha? Pedalassistans eller tumgas? Det återstår en hel del bitar men förhoppningsvis kommer allt att vara på plats innan 2019.

Elcykeltävlingar finns!

Det finns givetvis elcykeltävlingar men det är mer på amatörnivå och ingen tävling finns som är sanktionerad av något officiellt sportorgan eller liknande. Sea Otter Classic cykeltävlingar introducerade 2016 en elcykel-mountainbiketävling vilken blev väldigt populär. Självklart kommer det debatteras om elcyklar verkligen hör hemma på tävlingsbanan men det kommer säkert bli kul att följa.

Det blir spännande att se hur det hela utvecklar sig, men visst skulle det vara trevligt att få se specialbyggda superelcyklar med de bästa komponenterna svischa förbi. En elcykel är ju mycket mer än bara en pendlarcykel, och med mer fokus på bra delar och säkerhet så kommer säkert elcykelsportens utveckling föra med sig bättre elcyklar till oss ”vanliga” elcyklister också.