Vid första anblicken kan en lådcykel verka otymplig och svårplacerad – men lådcyklar har massor av fördelar som överväger nackdelarna. Med eldrift öppnar sig nya möjligheter och är man villig att ändra lite på sina pendlar- och vardagsrutiner så kan man dessutom spara en del pengar.

Fördelar med en eldriven lådcykel

Jämfört med en vanlig elcykel med pakethållare så kan man lasta ganska mycket saker i en eldriven lådcykel. Det blir ett bra komplement eller alternativ till bilen och man slipper både parkeringsavgifter och höga bränslekostnader när man bara skall iväg och handla en snabbis.

Nackdelar med en eldriven lådcykel

En lådcykel tar lite större plats och saknar man bra källarutrymme eller garage kan det vara besvärligt att hitta ett bra ställe att parkera cykeln på. Det är ingen bra idé att låta den stå ute dagar i streck eftersom vissa komponenter kan rosta. En bra lådcykel med eldrift kostar vanligtvis lite mer än en vanlig elcykel.

Vad är skillnaden på en lådcykel vs en lastcykel?

En lastcykel behöver inte ha en låda utan kan ha större pakethållare bak eller fram som t ex. en arbetscykel. Många kallar lådcyklar för just lastcykel eller flakcykel och det är inget fel med det men det är bättre att använda rätt benämning så man hittar exakt det man letar efter.

 Är en lådelcykel verkligen värd sitt pris?

En billig lådelcykel kostar runt 20 000 kr och är därför betydligt dyrare än en billig standardelcykel. Men skall man ändå slå till så är det bra att kolla elmotorn och batteriet så att man inte väljer för klent elsystem för det påverkar cykelupplevelsen väldigt negativt. Personligen skulle jag välja en lådelcykel med mittmotor eftersom en mittmotor ger mer effekt och kraft än hubmotorer.

Eftersom last och lådcyklar främst använts inom transport- och industrisektorn är ofta kvaliteten och hållbarheten väldigt bra. Skall man lasta grejer eller transportera matkassar så är det viktigt att lådelcykeln inte är för klent byggd.

Bra sajt som säljer lådelcyklar:

Cargobike har ett ganska stort utbud utav lådelcyklar till bra priser. De är förmodligen också Sveriges största lådcykelföretag med den mest sålda lådcykelmodellen hittills. Cargobike Classic Electric är en lådelcykel som drivs av en hjälpmotor från Bafang och med ett elcykelbatteri på 13ah (LG-celler) så blir backar och motvind inga problem även med tung last.

Cargobike Box Electric är också ett prisvärt alternativ med liknande specifikationer som Classic Electric men med annorlunda design. Lådan är låsbar vilket kan passa bra för företagare och anställda inom varutransport, glassförsäljning eller fraktverksamhet.

Classic Box Electric

Cargobike DeLight är en nyhet med en ramintegrerad mittmotor från Bafang med ett vridmoment på 80nm, vilken ger nästan dubbelt så mycket kraft som Classic Electric och Box Electric med ett vridmoment på 45nm. DeLight kommer fullspäckad med kvalitetskomponenter och med ett pris på 31,995 kr så hamnar denna lådelcykel i det övre skiktet.

Cargobike Delight

Bygga egen lådelcykel?

Att köpa en ny lådcykel och konvertera om den är ingen bra affär eftersom det är svårt att hamna under 20 000 kr även med billiga elcykelkit och mindre batteri. Kan man hitta en begagnad lådcykel så finns det möjlighet att spara några tusenlappar men är man ute efter en lådelcykel så är det väl onödigt att kompromissa?