Hopfällbar elcykel

En hopfällbar elcykel är både smidig och tar liten plats, men en sak många undrar är ju hur säker en sådan cykel är och håller den tillräckligt bra kvalité för att vara ett alternativ? En vanlig elcykel har ju en stabil ram och ofta större hjul vilket känns mer pålitligt och klarar verkligen en lite vikbar hoj tyngden från en vuxen elcyklist?

De bästa hopfällbara elcyklarna 2020

 

Lifebike C-PACT STEPS E6 2020

lifebike Cpact Steps E6 blå

Lifebike C-PACT STEPS E6 är en de absolut bästa hopfällbara elcyklarna på marknaden just nu. Designen och de högkvalitativa komponenterna ger en gedigen känsla av lyx. Med en mittmotor från Shimano Steps ökar kraften och gränsen mellan ”vanlig” elcykel och hopfällbar elcykel suddas ut en aning. Den totala vikten är 23 kg vilket gör att Lifebike C-PACT går att bära med sig på bussen, i tunnelbanan eller på tåget utan större besvär.

Lifebike grundades 2009 som ett samarbete mellan Tv4 och Trendimport. Eftersom den svenska marknaden inte var redo för elcyklar vid den tidpunkten så var varumärket nära att duka under, men räddades av KopEnScooter.Nu som sedan 2011 driver och utvecklar Lifebike. Idag är Lifebike ett välmående företag med många bra modeller.

Lifebike C-PACT STEPS E6 har 7 växlar, hydrauliska skivbromsar, ett relativt stort batteri på 418wh och en mittmotor från Shimano Steps på 250w. Med en mittmotor så ökas nöjdheten då man slipper den ryckighet som kan uppstå med en hubmotor. Framgaffeln är dämpad vilket också ger en högre komfort. Priset på Lifebike C-PACT STEPS E6 är faktiskt ganska prisvärt då kostnaden just nu är 23 995 kr på Elcykelvaruhuset. Lillebrodern Lifebike C-PACT G7 kostar endast 14 995 kr men saknar mycket av lyxigheten.

Monark Delbar 2020

Monark hopfällbar elcykel

Monarks hopfällbara elcykel är ett stilrent bygge i skandinavisk design. Delbar har en ram i aluminium och är utrustad med Crescent och Monarks E-going system. Man kan säga att Delbar är en vikbar elcykel i mellansegmentet och kvalitén på komponenterna håller bra klass men kommer inte upp i samma nivå som Lifebike när det gäller design och innovation. Den totala vikten på 29 kg gör att Delbar inte passar i kategorin lätthanterlig utan kanske passar mer för husbilsägare osv.

Monark ägs av Cycleurope och är ett väldigt vanligt och känt märke här i Sverige när det gäller vanliga cyklar. Monark är dock inte lika känt som t ex Crescent och Batavus när det gäller elcyklar men håller samma kvalité och pris.

Delbar har en E-going led display vilket är en budgetdisplay med få anpassningsmöjligheter. Förmodligen går det att köpa en Bafang display då E-going systemet bygger på Bafangs el-system. Framhjulsmotorn är på 250w och batteriet är på 400wh vilket gör att batteriet håller länge trots elcykelns vikt. Delbar är 3-växlad och utrustad med navbroms, v-broms och stålgaffel vilket gör att det är en elcykel som tål en hel del. Priset på Monark Delbar är 16 995 kr vilket är betydligt billigare än Lifebike C-PACT STEPS E6 men är vikten inget problem så är det ett prisvärt alternativ.

Rawbike 2 2020

Rawbike 2

Egentligen är Rawbike en blandning mellan en elcykel och en elmoped men trots det så är det en mycket intressant svensk produkt. Rawbike 2 är typgodkänd enligt EU-direktiv och har CoC-intyg som gör att den klassas som moped klass 2. En vikbar elmoped är verkligen något annorlunda och har man inget problem med en totalvikt på ca 28 kg så är detta ett utmärkt elfordon för husbils och husvagnsägare eftersom Rawbike får framföras utan restriktioner i hela EU.

Rawbike är ett svenskt bolag grundat 2016 med kontor utanför Stockholm och är ett relativt nytt elfordonsföretag. Deras produkter känns trots det framtidssäkra och vi kan säkert på sikt se fler liknande företag med snarlik eller samma typ av utförande och design.

Rawbike 2 har en färgdisplay från Dapumotors med batteriindikator, hastighetsmätare och distansmätare. Elmotorn är på hela 750w och med ett batteripaket på 750wh så kommer man långt per laddning och har en riktig kraftpjäs både off-road och i blåsigt väder. Rawbike är utrustad med hydrauliska bromsar från Tektro Auriga, punkteringsfria däck från Kenda, 7-växlad bakväxel från Shimano Acera och en rostfri kedja från KMC. Gashandtaget ger assistans från 0 – 100% och man behöver aldrig trampa så länge batteriet inte är urladdat. Priset ligger ca 22 900 kr och känns helt ok när man jämför med både elcyklar och elmopeder.

Ecoride Flexible 2020

Ecoride flexible

Ecoride är ett mycket populärt elcykelmärke i Sverige. Deras hopfällbara elcykel Flexible är byggd i samma klassiska stil som övriga Ecoride elcyklar och gillar man deras design så är Flexible ett trevligt tillskott. Står man i valet och kvalet mellan Monark Delbar och Flexible så är det nog bara designen som avgör för annars så är dessa två elcyklar ganska lika när det gäller komponenter och elsystem.

Ecoride AB är ett svenskt bolag med huvudkontor i Göteborg grundat redan 2007. Ecoride kan liknas vid elcykelpionjärer eftersom de tidigt byggde elcyklar med utsökt skandinavisk design. Man kan säga att Ecoride blivit lite som en trendsättare på den svenska elcykelmarknaden.

Flexible är utrustad med motor och elsystem från det samägda konsortiet SpinTech. Övriga delägare är Voltbikes och Blixbike. Ecoride Flexible har 3 växlar, fotbroms, handbroms och motorn är placerad i framhjulet. Batteriet är på 400wh och kan hålla upp till 6 mil per laddning men i verkligheten betyder det ungefär 4 mil. Med en totalvikt på ca 30 kg så är det en stadig pjäs och kanske inte byggd för lägenhetshavare utan hiss. Priset ligger på 15 995 kr och känns helt ok jämfört med andra vikbara elfordon.

Finns det någon billig hopfällbar elcykel?

Självklart finns det budget elcyklar som är hopfällbara och struntar man i design och nöjer sig med medelmåttiga komponenter så finns det flera alternativ med mycket låga priser.

Greatwhite Hopfällbar

greatwhite hopfällbar elcykel

Greatwhite’s vikbara elcykel är utrustad med en bakhjulsmotor på 250w och ett litet batteri på 36v 6Ah. Motorn hjälper till upp till 22 km/h vilket är oroväckande lågt om man tänker elcykla i annat väder än solsken och medvind. Maxvikt är 90 kg vilket gör att många redan slår i taket utan packning. Greatwhite’s stora fördel är priset på endast 6 995 kr och de mekaniska skivbromsarna är ett litet plus.

GoCamp Hopfällbar

Gocamp elcykel

Elcyklar man sällan så är GoCamp elcykel kanske ett bra budgetalternativ till campingsemestern. Bakhjulsmotorn är på 250w och batteriet är på 24v 8Ah vilket gör att man måste ladda oftare då batteriet är på gränsen till för klent för en vuxen person. Med ett pris på ca 9 995 kr så är det kanske bättre att vänta och spara ihop till en bättre elcykel eller välja något annat budgetalternativ.

Biltema Hopfällbar

biltema-hopfällbar elcykel

Biltema kränger det mesta och det gäller även hopfällbara elcyklar. Deras vikbara modell är utrustad med en framhjulsmotor på 250w och ett batteri på 24v 10,4Ah vilket gör att man knappast kommer upp i 25km/h om man väger över 80 kg. Elcykeln har 7 bakväxlar, fälgbroms bak och fram och med en vikt på 17.5 kg så är den hyfsat lätthanterlig. Priset är endast 7999 kr och det speglar även kvalitén.

Cyclotricity’s Wallet Folding Bike

Wallet Cyclotricity folding ebike

Wallet är en trevlig liten hopfällbar elcykel med en framhjulsmotor på 250w och ett batteri på 36v 8Ah vilket känns som ett absolut minimum när det gäller storlek på batteri till en elcykel. Wallet väger endast 16,9 kg vilket gör att man lätt kan packa med sig elcykeln på semestern eller på tågpendeln. Utrustad med 6 bakväxlar och V-bromsar bak och fram så känns Wallet som ett bra budgetalternativ. Med ett pris på 8999 kr så är nog Wallet trots allt den bästa vikbara elcykeln inom kategorin ”billig”.

Har du fler frågor eller funderingar så kommentera gärna nedan.