Kan man tävla med sin elcykel

Är man en stolt ägare till en proffsig elcykel mountainbike och vill tävla är det fortfarande inget proffslopp tillgängligt tyvärr. Ute i Europa och USA finns det tävlingar men för en vanlig amatör elcyklist i Sverige så får man ordna det på egen hand.

Vilka tävlingar finns det för elcyklar?

I USA finns det flera olika race för eMTB. 2020 Specialized Turbo eMTB GNCC är en nationell liga med flera deltävlingar i flera olika städer. Det vore såklart en dröm om någon elcykeltillverkare kunde starta en liknande liga i Sverige. Tyvärr kanske entusiasterna är för få i Sverige än så länge, men det borde komma elcykeltävlingar till oss med.

I Europa finns Ebike Mass Start Series, en kategori med enbart elcyklar. Där kan man tävla och även vinna priser och komma med på rankinglistor.  Det är väl här som vi Sverige kan anmäla oss, om vi har ekonomi för att tävla på kontinenten. Någon sponsring lär man inte få som amatör. Många elcyklar ju här men att tävla ligger nog en bit fram i tiden.

Är det inte fusk att tävla med en elcykel?

Lika mycket fusk som att tävla med en motorcross, speedway och liknande motorsporter. Det krävs ju trots allt god fysik för att orka elcykla i skogen på branta stigar och taskigt underlag. Har man tillgång till en eMTB så är det ju inte fel att testa att ta en sväng i Skogen och se hur långtid det tar, och kanske kan man förbättra tiden?

Finns det några pengar i eMTB race?

Jämfört med vanliga cykeltävlingar så är svaret nej. Det går inte att leva på att tävla med sin eMTB än. Vill man tjäna massa pengar så är det helt fel satsning i dagsläget. Det finns inga sponsorer, inga TV-intäkter och ingen betting osv. Vanliga cykeltävlingar är ju bättre att hålla koll på om man vill spela eller titta på TV.

Cykelsport i Sverige

I Sverige har vi ju stjärnorna Tobias Ludvigsson och Emilia Fahlin. Fahlin som tog sig in på OS-rankingens topp 100-lista och därmed är klar för OS i Tokyo 2020. På herrsidan är det osäkert om det blir någon OS-deltagare från Sverige eftersom Tour de France körs tätt in på.

Tour de France kommer att börja en vecka tidigare för att hinna avslutas innan OS börjar den 24 juli. Men Tour de France avslutas så sent som den 19 juli och herrarnas OS-linjelopp körs redan den 25 juli. Det innebär att cyklisterna kommer att få sex dagar för att återhämta och förbereda sig mellan treveckorsloppet och de olympiska spelen. Det är en kort återhämtningstid och det kan innebära problem för Ludvigsson. I år missade han VM på grund av att återhämtningen mellan Vuelta Espana och VM var för kort.

Intressant cykelbetting

Den korta återhämtningen kan påverka oddsen och ge underdogs en chans att ta medalj. Enligt oddsen för Tour de France är det två INEOS-cyklister som är förhandsfavoriter. Bet online med Betfair har gett Egan Bernal det bästa vinstoddset på 3.00. Efter honom kommer Chris Froome med oddset 5.00. Om båda ställer upp i touren finns det en sannolikhet att de inte är med i OS. I cykelbetting är det vanligaste att betta på etappvinnare, eller längre tourer. Under OS kommer det gå att betta på varje tävling, såväl som på specialspel som vilken nation som vinner flest medaljer.

Oavsett vilka cyklister som skickas kommer Sverige att ha minst ha en damcyklist med i landslaget. Förhoppningsvis kan det bli ytterligare en cykelmedalj. Hittills har Sverige tagit 38 OS-medaljer i cykling.