Elcykel med kit från Kina

Köpa elcykel prylar från Kina kan verka krångligt och osäkert men det är faktiskt enkelt och vill man spara några kronor så kan det vara en bra idé. Det finns såklart oseriösa försäljare men håller man sig till de etablerade webbutikerna så är chansen liten att man blir missnöjd eller lurad.

Att tänka på när man letar elcykeldelar!

Skall man köpa ett elcykelkit eller en elcykel bör man hålla sig till kända märken som Bafang, Mxus och Shengyi. Dessa elcykelsystem är gediget byggda och håller för svenska väderförhållanden året om. Kan man inte verifiera vilken typ av elmotor eller elsystem som ett kit eller elcykel har så skall man inte köpa ett sådant.

Billiga hubmotorer kan ha en hög ljudnivå och motorkraften är ofta låg, vilket märks i uppförsbackar eller motvind. Är elsystemet inte vattentätt så skall man absolut inte köpa ett sådant, kolla alltid efter Higo kopplingar när du kollar efter elcykeldelar.

Elcykelbatterier är dyra och därför gäller det att se till att de innehåller celler från kvalitetstillverkare som Samsung, LG, Sanyo eller Panasonic. Det är alltid bättre att lägga på några hundringar på priset för att få ett hållbart batteri med god prestanda.

Hur är kvaliteten på elcykeldelar från Kina?

Mitt första elcykelkit är inne på tredje säsongen. Det är ett framhjulskit från Shengyi på 250w. Ljudnivån är acceptabel men låter en del vid höga varv. Vid starkmotvind har motorn problem att hålla 25km/h, men trots det så fungerar allt som det skall och efter 2 vintersäsongen har jag inte märkt några problem med varken batteriet eller motorn.

Elcykel med framhjulsmotor

Min cykel med Shengyi elcykelkit!

 

Framhjulsmotor elcykel

Framhjulsmotor elcykel!

Mitt andra elcykelkit är ett Bafang bbs02 750w. Detta kit är jag mycket nöjd med och efter ca 1000 mil så märks inga oljud eller konstigheter med motorn eller övriga delar som bromssensorer, display och fartsensorn. En bra idé är att skruva loss locket på motorn och kolla så att kuggarna är väl insmorda med fett lite då och då så förlängs livslängden avsevärt.

Bafang elcykelkit Kina

Bygger ny elcykel med Bafang BBS02!

Kvaliteten är bra på framförallt Bafangs delar vilket inte är så konstigt då de håller på att slå sig in på den europeiska marknaden med sitt max drive system för elcykeltillverkare. Crescents E-going system har stora likheter med Bafangs max drive och enligt vissa källor så bygger det helt på Bafangs system.

Att privatimportera en elcykel är egentligen inte svårare än att köpa ett elcykelkit. Det är dock svårt att spara pengar på en budget elcykel eftersom priset i Sverige är lågt på t ex. Jula och Biltemas elcyklar. Kommer man upp i prisklass kan man spara halva priset men då pratar vi om minst 20 000 kr och uppåt.

Hur skickas delarna från Kina?

Om det går att undvika Postnord så gör det. Min erfarenhet av detta skojarföretag är uselt. Jag beställde nya hydrauliska bromsar till min elcykel och trots att paketet anlände till Sverige efter en vecka så fick jag vänta en månad på leverans. Nu väntar jag på en display som för närvarande har legat hos Postnord i 12 dagar. Det hjälper tyvärr inte att klaga för man får inte sina grejor snabbare ändå.

FedEx, DHL och UPS har jag aldrig haft några problem med. Man får vänta ca 2 veckor på leverans och då kommer grejorna fram till dörren och är man inte hemma så kan man hämta det på ett utlämningsställe enkelt och bekvämt. Köper man mindre delar så verkar det skickas med Postnord automatiskt men köper man batteri eller helt elcykelkit så kommer de med övriga speditörer.

Köpa elcykelkit och elcykeldelar i Europa?

Det går givetvis att köpa elcykeldelar i Sverige och Europa. Batbike och Boxbike säljer Bafangs mittmotorkit, delar och tillbehör. Dock är priset ett par tusenlappar högre än om man köper det från Kina. Det är klart förståligt om man känner sig osäker på att beställa från Kina när det gäller garantier mm men trots att det är lite bökigare att skicka tillbaka trasiga delar till Kina så går det bra om man beställer från en seriös plattform som AliExpress, Em3ev osv.

Är man intresserad av Bafangs utbud så finns den tyska webbutiken fasterbikes.eu. De har alla reservdelar och tillbehör man behöver till ett Bafang kit, men priset är högt och kan man vänta några veckor på ett paket från Kina så är det värt det. Evpower.eu är en annan firma som säljer elcykelkit och batterier, de säljer också Bafangs kit men under egen branding. Beställer man inom Europa så är priserna högre men leveransen är snabbare och har man frågor eller problem så besvaras dom bättre och mer ingående.

Bra elcyklar från Kina!

Har man inte tid att bygga sin egen elcykel men ändå vill ha en snabb och kraftfull upplevelse så finns det flera snygga och välbyggda elcyklar att titta närmare på. En riktig värsting är ju Stealth bomber som går på mellan 55 000 och 100 000 kr om man beställer från Stealth Electric Bikes, men beställer man från C&N eBike så ligger priset på ca 27 000 kr.

Alla är ju inte sugna på den värsta racern så det finns mängder att välja på. RichBit har en fatbike elcykel på 1000w för ca 15 500 kr. En fatbike är grym när det gäller elcykling i snö, gräs och sand. Är man sugen på en lite billigare elcykel som följer EU-reglerna så är en el-MTB från Ancheer ett bra val då priset landar på ynka 7600 kr.

Tips:

Om du skall köpa t ex. ett elcykelbatteri, elcykelkit osv så finns det kinesiska företag som antingen har lager inom EU eller skickar sina saker via ett tredje land. Du kan hitta dessa företag på Aliexpress och väljer du ett sådant företag så slipper du tull och moms.

Går det inte att hitta ett sådant företag så kan man föra en dialog med säljaren på Aliexpress för att få lägre värde på varan, vilket betyder lägre moms och tull i Sverige. Jag brukar skriva: Please declare the minimum value, best regards osv. Detta funkar varje gång men är väl inte helt enligt reglerna, men finns det kryphål så kan man ju alltid försöka i alla fall.