Köpa elcykel

Funderar du på att köpa elcykel men funderar på om det är värt det? Här går vi igenom för- och nackdelar med elcykel och guidar dig till ett bra köp.

Att köpa elcykel har blivit något av en fluga, men vad finns det för fördelar och nackdelar? Här går vi igenom de vanligaste funderingarna om elcyklar och tipsar dig om vad du ska tänka på när du väljer modell. En elcykel är en ganska stor investering men hittar du rätt så har du ett pålitligt och bekvämt transportmedel som du får glädje av i många år.

När det gäller elcyklar finns det två olika läger – de som tycker att en vanlig cykel duger utmärkt och de som anammar den nya tekniken och drar nytta av alla de fördelar som en modern elcykel bjuder på. För det är faktiskt mest fördelar. När de första elcyklarna kom var det många som avfärdade idén med påståenden som ”Tja, är man så lat att man inte orkar cykla själv så.”.

Köpa Elcykel med hög kvalitet

De första elcyklarna såg lite provisoriska ut och tekniken var inte helt fulländad. Batterierna var inte anpassade för att fungera i ur och skur i vårt nordiska klimat och den utlovade räckvidden var mest hypotetisk. Det är längesedan och de elcyklar som säljs idag är något helt annat än de första pionjär-projekten med bristande prestanda.

Mycket har hänt på kort tid och det har blivit något av en kapprustning mellan ledande tillverkare och här finns också små uppstickare som satsar på unik design. Elcykeln är inte bara en fluga längre utan håller på att bli ett etablerat koncept. Som en följd av detta vill alla tillverkare vara först med att erbjuda kunderna det de vill ha. Detta har på kort tid gett resultat för dig som kund och idag finns det mer än någonsin att välja på.

laddning elcykel batterier

Förbättrade batterier – större räckvidd

Dagens moderna elcyklar håller mycket hög kvalitet både vad gäller säkerhet, prestanda och komfort. De laddningsbara batterierna har bättre kapacitet och är mer effektiva så att du kan cykla längre än förut på en laddning. Motorerna är också finslipade för att passa in i cykelns design och i många fall kan du inte ens se att cykeln har en motor – det som avslöjar att det rör sig om en elcykel är istället det slimmade batteripaketet.

Batteriet är löstagbart, så att du enkelt kan ta loss det när du ska ladda. Detta är extra praktiskt om du saknar eluttag i cykelförrådet eller om du vill ta in batteriet i bostaden för att minska stöldrisken. Många tycker också att det är bekvämt att ladda batteriet inomhus, eftersom man då har det under uppsikt och kan dra ur kontakten när batteriet är fulladdat.

Så väljer du rätt elcykelmodell

För att du ska få maximal glädje av din nya elcykel är det viktigt att tänker igenom val av modell innan du köper. Börja med att ställa dig några grundläggande frågor. Vad är viktigast – utseende, komfort eller funktion? Flera märken kombinerar alla egenskaperna, men priset är också därefter. Vill du köpa en billigare variant är du därför tvungen att ta ställning till vad som är viktigast för dig.

Vill du ha en sportig modell som tål tuffa skogsturer, eller en bekväm stadscykel med lågt insteg? Många föredrar det senare, eftersom en låg ram gör det enkelt att kliva på och av. Detta uppskattas av småbarnsföräldrar som fraktar barn och tunga matkassar liksom äldre eller personer med minskad rörlighet. Ett lågt insteg gör även att man kan stanna cykeln extra snabbt och säkert.

Hur många växlar man behöver är en smaksak. Om du ska pendla långa sträckor kan många växlar ge större bekvämlighet än en cykel med färre. En elcykel känns dock helt annorlunda än en vanlig cykel och genom att du får hjälp (assistans) när du cyklar. Därför blir antalet växlar mindre väsentligt på en elcykel än på en vanlig. Känslan kan också skilja sig mycket mellan olika märken. Provcykla gärna ett par modeller innan du bestämmer dig för vilken du ska köpa.

Billig elcykel

Hur hittar man en billig elcykel?

En elcykel är en stor investering och liksom i många andra fall får man det man betalar för. Vill du ha en genomarbetad produkt som håller i många år bör du välja ett etablerat märke. Då får du garanti och dessutom försäkrar du dig om att det går att få tag på reservdelar om du skulle behöva. Är du väldigt händig kan du bygga om en befintlig cykel, men detta kräver både tid och teknikintresse.

Hur hittar man då en billigare elcykel? Välj hellre en begagnad elcykel av bra märke, än en ny cykel av ”billighetsmärke”. Dels vill du ha en riktigt säker cykel och dels har du ingen aning om hur kvaliteten på sådana ”kampanjcyklar” är i längden. Den billigaste kan i slutändan bli den dyraste. Kanske kan du tänka dig att köpa förra årets modell, eller en cykel som inte har exakt den färgen du tänkt dig.

Ett annat bra tips är att köpa elcykel när säsongen närmar sig sitt slut, eller om någon stor tillverkare har ett bra erbjudande. Detta kan exempelvis ske i samband med lansering av en ny modell, eller om cykelbutiker rear ut föregående årsmodell. Butiker kan också sälja ut enstaka visningsexemplar eller återköpsprodukter till reducerat pris – så håll utkik!

Fördelar med elcykel

  • Bekvämt, lätt och roligt att cykla – ingen ansträngning och du behöver inte bli svettig
  • Du kan cykla långa sträckor – snabbt
  • Du väljer själv hur mycket eller lite assistans du vill ha
  • Kuperad terräng är inget hinder
  • Bra batterier ger hög prestanda och har lång livslängd

Nackdelar med elcykel

  • Stöldbegärlig – bra om du kan låsa in cykeln
  • Eluttag behövs för laddning – många tar in batteriet
  • Dyrare än en vanlig cykel

Är elcykeln bara för den late?

Det finns många fördomar kopplade till elcyklar och vissa avfärdar konceptet med tesen att ”en elcykel är för människor som är för lata för att cykla själva”. Men vi skulle vilja hävda motsatsen. Det har aldrig varit enklare och roligare att cykla! Eftersom du väljer hur mycket eller lite hjälp du vill ha från motorn kan du använda benmusklerna i den grad du önskar. Skillnaden är att om du är halvvägs hem och börjar bli trött slår du bara på motorn.

Många som varit kritiska till elcykel har tänkt om helt efter att ha testat. Den härliga känslan av att sväva fram påminner lite om att åka moped, men cykeln är lättare att manövrera och du slipper både ljud och bensinlukt. Elcykelbatteriet är miljövänligt eftersom du kan ladda det många gånger och du kan ta dig längre sträckor än vad som kan kännas aktuellt med vanlig cykel. I städer där trafiken ibland står stilla kan en elcykel spara mycket tid om du pendlar till jobbet eller ska åka och handla.