Liten elcykel mini och smidig

Letar du efter en liten elcykel men med samma funktioner och lyxkänsla som hos en stor? Då kanske vår guide kan hjälpa dig.

Drömmer du om en elcykel men saknar utrymme att förvara den? Detta problem kan lösas genom att köpa en liten elcykel som går att fälla ihop. En kompakt mini elcykel är perfekt om man bor trångt eller vill ta med sig elcykeln på semestern. Genom att den tar så liten plats kan den enkelt stuvas in i bagageutrymmet på en kombi – husbil eller husvagn och tas med på semestern. Perfekt om du vill ta en elcykeltur för att bada, köpa glass eller bara vill åka på upptäcktsfärd.

Liten elcykel med bra prestanda

Många undrar om en liten elcykel verkligen kan vara lika bra som en vanlig. En normalstor elcykel kan vara mer bekväm om man ska elcykla extremt långa sträckor eller elcykelpendla flera mil till jobbet. Men om man vill kunna ta sig fram snabbt är en smidig elcykel ett utmärkt alternativ. Elcykel 20 tum eller elcykel 26 tum – det låter som en barncykel eller juniorcykel, eller hur? Men lugn. Det är bara hjulen som är mindre – själva ramen på små elcyklar är givetvis anpassad för vuxna.

En mini elcykel liknar i grunden en vanlig standardelcykel och både ram och hjul är förstärkta för att tåla de extra påfrestningarna. En elmotor och batteri ger dig assistans när du behöver och du kan själv välja hur mycket hjälp du vill ha när du elcyklar. En liten elcykel har precis som de vanliga en maxhastighet på 25 km/h. Detta innebär att du kan susa fram i kuperad terräng med en känsla av att åka i ständig nedförsbacke.

Hur lång räckvidd har en liten elcykel?

En mini elcykel kan ha framhjulsmotor, mittmotor eller bakhjulsmotor och denna brukar vanligtvis vara på 250W. Den av tillverkaren angivna räckvidden brukar ligga mellan 4-7 mil, men den faktiska räckvidden beror på flera faktorer. Väder, klimat, terräng, lufttryck i däcken, din vikt och eventuell last är sådant som påverkar. Även om du startar med fulladdat batteri kan alltså räckvidden variera beroende på förutsättningarna.

Du kan själv påverka räckvidden genom att hålla elcykeln välskött och genom att se till att rörliga delar är oljade. När det gäller klimat och väder är det framför allt kyla som påverkar räckvidden negativt. Detta eftersom batteriet fungerar sämre vid kyla och om det är minusgrader ute kan du förlora mycket i kapacitet. Det är därför klokt att investera i ett riktigt bra batteri av hög kvalitet.

Vad är fördelarna med en mini-elcykel?

En av fördelarna med en liten smidig elcykel är förstås att den är enkel att ta med sig. Vissa modeller är hopfällbara men en mini elcykel kan också vara semi-hopfällbar. Det betyder att du kan fälla in vissa delar så att elcykeln tar mindre plats. Trots att dessa små elcyklar är i mindre format har de all teknik som du kan förvänta dig av en vanlig, normalstor elcykel.

Dessutom går det att montera en eller två barnstolar på de flesta mini elcyklarna. Eftersom denna elcykel är liten och smidig kan du enkelt köra in den i förråd eller bära ner den i källaren för förvaring. Det lilla formatet gör också att den är rolig att cykla på. En vanlig cykel med små hjul skulle vara jobbig att cykla på, men med en elcykel 20 tum eller elcykel 26 tum slipper du allt besvär! Tack vare elmotorn kan du färdas bekvämt och helt utan ansträngning.

Är den lika bra som en vanlig elcykel?

En kompakt elcykel har robust och stabil ram ram och är lätt att manövrera. Den kan vara oväxlad eller ha växlar och brukar ofta levereras med full standardutrustning. Normalt är även små elcyklar utrustade med LCD-display där du får all information du behöver under färden – vilket assistansläge som är aktivt och laddningsstatus för batteriet. Ofta ingår extra tillbehör som cykelkorg, belysning och godkänt lås.

Vad är det då som skiljer? Det är främst hjulstorleken. Om du letar kan du hitta en modell som är nästan lika bekväm som en fullstor elcykel. De flesta mini elcyklar har dessutom lågt insteg vilket gör det enkelt att kliva på och av samt att bromsa in. I och med att de tar mindre plats är de väl lämpade för tät stadsmiljö där det rör sig mycket människor. Du kan alltså ta dig fram smidigare än med en vanlig elcykel.

Här är några av årets mest populära modeller:

ORBEA Katu-E elcykel 20 tums

ORBEA Katu-E 20 Elcykel City

Denna lilla elcykel är lätt att manövrera och idealisk för stadstrafik. Den är ganska sportig i modellen och vill du ha en liten och smidig elcykel för kortare sträckor (0-3 mil) är det ett bra val. Motorn är extremt tyst och ger bra assistans även på lägsta effekt. Hjulen är 20 tum men robusta, för att ge en komfortabel körupplevelse. Ett Bosch Performance 500W batteri och mittmotor ger dig riktigt bra räckvidd på varje laddning – 60-150 km.

Winora Radius Tour liten elcykel

Winora Radius Tour

Vill du ha en liten elcykel men ändå signalera smak och stil? Då är Winora Radius Tour det självklara valet. En integritetsfull design och maskulin form kombinerat med  8 växlar, 500W batteri och en kraftig mittmotor från Yamaha blir denna elcykel ett riktigt kraftpaket! Den är en semi-hopfällbar elcykel och styret och sadeln kan fällas in så att cykeln tar mindre plats. Däcken är extra breda för ökat komfort. Räkna med en räckvidd på minst 75 km.

Lifebike C-PACT G7 liten elcykel

Lifebike C-PACT G7

Lifebike C-PACT G7 påminner om en sportig bmx i modellen och det här är elcykeln för dig som vill köra för att ha kul! Med 7 växlar och rejäl bakhjulsmotor kan du färdas 4-7 mil utan ansträngning. Denna modell är även vikbar och måtten när den är hopfälld är endast 85x40x65 cm! Små elcyklar av denna typ är omåttligt populära bland båt- och husbilsägare.

Lifebike C-GO mini elcykel

Lifebike C-GO

Denna unika elcykel från Lifebike är perfekt för den urbana familjen som väljer bort egen bil. Genom den helt unika designen och förlängda pakethållaren finns det plats för två barnstolar eller en mycket stor lastkorg baktill. Här finns en stark mittmotor och plats för två batterier, vilket ger mer kraft och längre räckvidd (5-8 mil).

Ecoride ambassador 26 tum

Ecoride Ambassador 8-vxl elcykel 26″-hjul

Denna prisvärda och väldesignade elcykel från svenska Ecoride har små hjul och låter dig susa fram i upp till 25 km/h. Ett kvalitetsbatteri från Panasonic sitter integrerat bakom sadeln vilket ser elegant ut och frigör utrymme för last. Batteriet laddas fullt på 5-7 timmar och du kan räkna med en räckvidd på upp till 75 km. Modellen är mycket bekväm och denna mini elcykel fick utmärkelsen ”Bäst i test” av Testfakta 2016.