Ser framtidens elcyklar ut som vanliga cyklar? Har Orbea hittat rätt trend med Gain modellerna och Ebikemotion X-35 Systemet? Snyggt och slimmat är iallafall det första man tänker på när man ser Orbeas nya elcyklar!

Orbea Gain är ett spanskt märke. Många känner nog till Orbea sedan tidigare då de är en stor tillverkare av både vanliga cyklar och elcyklar. De nya elcyklarna har integrerade delar så det är svårt att skilja på en vanlig Orbea eller en med eldrift. Om man tycker det är snyggt med en dold motor och batteri så är Orbea Gain en mycket intressant elcykel.

Ebikemotion X-35 Systemet!

Motorn på 250w göms bakom kassetten i baknavet och ett batteri på 250wh döljs i cykelramen. Motorns vridmoment är på 40nm vilket inte är så dåligt. Bafang bbs02 är på runt 80nm och Bosch Performance Line CX Turbo på max 75nm men då ser ju dessa cyklar ut som elcyklar också.

Ebikemotion X-35 Systemet kommer med en patenterad pedalsensor som gör att cykeltillverkarna kan använda vilket vevlager som dom tycker passar bäst. Pedalsensorns skall ge mjuka starter och stopp och om man inte slår på elsystemet så skall man kunna använda elcykeln som en konventionell cykel. Vill man ha längre räckvidd finns möjligheten att köpa ett extra batteri – vilket är bra om man har lite längre avstånd till jobbet.

En knapp på styret sköter start, stopp, assistansnivåer och batteriindikator. Vill man ha snyggare display kan man ladda ner en app och använda sin mobiltelefon som kontrollenhet eller köpa Smart color display som extra tillval. Det finns också en GPS tracker som tillval – så man kan få många funktioner med Ebikemotion X-35 systemet.

Framtidens Elcyklar?

Är Orbeas nya elcyklar en ny standard för stadscykelpendling eller är elcykelsystemet för underdimensionerat för att kunna hävda sig mot Bosch eller andra ledande tillverkare? Det är nog en smaksak helt enkelt men 250w och 25 km/h räcker utmärkt för cykelturer i stadsmiljö, vilket också är den lagliga maxfarten för elcyklar. En mer dold elcykel är dock svårt att hitta.

Orbea Gains elcyklar är slimmade och exklusiva vilket också innebär ett högre pris. För närvarande finns inga uppgifter om svenska återförsäljare men Orbea Gain går att beställa direkt från Orbeas hemsida. Priset ligger på runt 3000 euro och uppåt, men det kanske går att få 25% återbäring med regeringens nya premie?