skydda din elcykel på bästa sätt

En ny elcykel är en stor investering. Lås och alarm må vara viktigt men hur ska man sköta om sin nya elcykel på bästa sätt så att den inte blir förstörd?

En elcykel är en stor investering och att skydda den mot stöld är en självklarhet. Men för att din nya elcykel ska hålla sig fräsch så länge som möjligt är det viktigt att sköta om den på rätt sätt. Skydda ramen från smuts och vatten, slitage och se till att kedjan alltid är i gott skick så förlänger du livslängden. Här är en lista på vad man bör tänka på.

Att elcykla i naturen är underbart och ger en enorm frihetskänsla. Men för mycket vatten kan skada känsliga komponenter och lera, sand och grus har slipverkan som kan förstöra lacken och ramen. Hur kan du förhindra att din elcykel förstörs? När man pratar om att skydda elcykeln tänker de flesta på lås och alarm. Dessa är givetvis viktiga, men det finns även andra saker du inte bör missa.

Genom relativt enkla åtgärder kan du förebygga skador och problem med din nya elcykel. Största hemligheten är nämligen att ligga steget före och att undvika skador och slitage innan det uppstår. Vi ska snart förklara mer i detalj vad vi menar med detta. Poängen är att visst – du kan strunta i allt och bara elcykla på så länge elcykeln håller.

Därför skall du skydda din elcykel

En elcykel kan vara en stor investering och därför gäller det att ta hand om den på bästa sätt. Dels för att du ska ha glädje av den så länge som möjligt men även för att bevara värdet. En välskött elcykel har nämligen ett högt andrahandsvärde och om du skulle behöva sälja den (om du exempelvis byter upp dig till en ny modell) vill du givetvis få ut så mycket pengar som möjligt.

Ett annat skäl till att ta hand om elcykeln är ur säkerhetssynpunkt. Eftersom den går snabbare än en vanlig cykel är det extra viktigt att alla rörliga delar är väloljade och att kedja och bromsar är i bra skick. Du vill inte chansa med underhållet så att kedjan helt plötsligt går av under färd. Och eftersatt underhåll kan göra det mycket dyrare om du måste köpa nya komponenter till din elcykel.

När behöver du skydda din elcykel

De flesta skadliga situationer går att förebygga, men ibland kan du behöva ge elcykeln lite extra omvårdnad. När du elcyklar i naturen gäller det främst att skydda ramen från slitage. Detta kan enklast göras genom förebyggande åtgärder. Men vid kraftigt regn kan du exempelvis ta in elcykeln och torka av den för att skydda ram, batteri och känsliga komponenter.

Om elcykeln står utomhus är alltid en god idé att ta in batteriet. Passa då gärna på att ladda det så maximerar du effekten nästa gång du ska ut och åka. Om du tillhör dem som elcyklar även vintertid bör du vara extra vaksam på stänk och slask som innehåller vägsalt. Detta fräter nämligen på lack och fälgar och kan orsaka fula skador. Sommartid kan solen bleka plastdetaljer och göra att kablar och reglage åldras onaturligt snabbt.

Har du möjlighet är det därför bra att ta in elcykeln och spola av den med vatten. Känsliga delar (som inte tål vatten så bra) och komponenter kan torkas med fuktig trasa. Torka gärna elcykeln torr med sämskskinn när du är färdig. Om du inte har möjlighet att ta in din elcykel är det alltid bättre att låta den stå under tak eller presenning / överdrag än under bar himmel.

I vilka situationer är elcykeln mest utsatt?

Man kan säga att alla extrema klimat påverkar elcykeln – om än successivt. Sol och värme bleker och torkar ut medan vinterklimat (vägsalt) långsamt fräter sönder elcykeln. Genom att skydda din elcykel från båda ytterligheter kan du alltså förlänga livslängden. Skador orsakade av klimat och väder brukar uppkomma successivt och det är därför ser du i regel inget förrän efter ett par år.

Eftersom skadorna då är utspridda och ger helhetsintrycket att hela elcykeln har åldrats blir de svåra att åtgärda. Det som ger mest direkt påverkan är slitage efter användning eller yttre påverkan. Med yttre påverkan menas om du kör på något i skogen eller om sand och grus slipar och repar lacken eller ramen. Ofta ser du ganska direkt om du får en skada i lacken och kan åtgärda den, men det gör det inte mindre retligt att den finns där.

Skydda lacken på din elcykel

Hur gör man då för att skydda lacken på sin nya elcykel? Vissa delar är mer utsatta än andra. Där du trampar och där dina byxben sveper vid ramen kommer slitaget bli stort. På elcyklar med lägre insteg är det vanligt att man drar i med foten när man kliver på och av. Med tiden kan lacken bli repig och matt, vilket ser tråkigt ut. Om du elcyklar mycket i skog och terräng blir påfrestningen givetvis ännu större.

Det kan även hända att man får stenskott från bilar om man kör på landsväg. Den vanligaste punkten för slitage är förmodligen elcykelns pedalarmar. Särskilt om du har släta pedaler eller trampor där foten glider från sida till sida. Då uppstår friktion vid varje rörelse och detta kan orsaka slitage. Hur gör man då för att undvika skador på lacken?

När elcykeln är helt fabriksny är den blank och i perfekt skick. För att bibehålla denna finish väljer många att applicera självhäftande plast på ytor som är extra utsatta. Här gäller det att välja en bra plast vars klister inte påverkar lacken. Den ska även gå lätt att ta bort när du önskar. Ett tips är att prata med ett företag som säljer bildekaler och plast för reklamdekor på företagsbilar.

Applicera skyddsplast och tejp

Det är alltid enklast att applicera skyddsplast när elcykeln är helt ny, för då är den ren. För att plasten ska fästa ordentligt är det viktigt att rengöra lacken ytterligare med någon avfettning som sprit eller isopropanol innan du börjar klistra. Om du sedan vill sälja din elcykel kan du dra bort skyddsplasten och tanken är då att lacken ska vara som ny under skyddsplasten. Vissa använder även tejp, men detta syns givetvis på ett annat sätt.

Skyddsplast blir som en effektiv skyddande barriär vilken skyddar mot grus, sand och slitage. Den motverkar även sladdskrap på ett effektivt sätt. Du kan välja transparent eller i en färg som liknar den elcykeln är lackerad i. Det finns även färdiga kit för detta, men många väljer att skaffa skyddsplast själva eftersom detta blir billigare. Många använder även Helitape (50 mm bred) eller 3M scotch tape, vilket är ännu billigare.

 • Tips: Luftblåsor får du enklast bort genom att värma plasten med hårblås.

Så skyddar du elcykelns batteri

Genom att ta hand om ditt elcykelbatteri på ett bra sätt ökar du både dess prestanda och livslängd. Försök att ladda batteriet regelbundet och undvik att det blir helt urladdat. Ladda gärna batteriet inomhus där det är torrt och rumstemperatur, så får du bättre prestanda när du ska ut och elcykla. Detta gäller särskilt om det är kallt eller minusgrader ute. Batteriets kapacitet sjunker nämligen vid kalla temperaturer.

Därför kan det vara värt att ta in det under dagen om du elcykelpendlat till jobbet. Då kanske du även kan passa på att ladda batteriet så det är fulladdat när det är dags för hemfärd. Var noga med att alla kontakter är korrekt anslutna och att inte smuts eller fukt har smugit sig in. Har du möjlighet så är det alltid bra att ta in elcykeln vid regn för att undvika kondens och fukt – även om komponenterna ska vara vattentäta. Se särskilt till att skydda laddkontakten från fukt.

Varför ska man byta kedjan innan den är utsliten?

Många tror att man ska byta kedjan när den börjar ”slacka lite”. Detta gäller inte för elcyklar. Byt kedjan före den är sliten – då är det för sent! En sliten kedja skadar elcykelns kuggar och drev vilket kan påverka hela motorsystemet. Kedjan kan även gå av helt. Skador orsakade av en sliten kedja kan bli onödigt dyra att åtgärda. Enklast är att kontrollera kedjan regelbundet med en kedjemätare som mäter kedjeslitage.

Vad är orsaken till kedjeslitage?

Kedjan hakar fast i drevets kuggar och för varje gång slits den lite. En väloljad eller välsmord kedja innebär att friktionen blir mindre och därför ökas livslängden. En elcykel med mittmotor så får kedjan kraft från motorn och det innebär att kedjan slits ungefär dubbelt så snabbt som på en vanlig cykel. När kedjan blir sliten ändras mellanrummen och det blir glapp gentemot drevets tänder. Detta gör att komponenter i drivsystemet skadas. Det kan bli glapp i systemet och kedjan kan slitas av.

Detta kan det bli väldigt dyrt att åtgärda efteråt – när skadan väl är skedd. Se därför till att kedjan alltid har rätt dimensioner. Att byta kedja kostar ett par hundralappar och gör du det själv kan du komma ännu billigare undan. Du kan hitta en bra kedja på nätet för 50 – 100 kronor. Det är alltså en väldigt billig försäkring för att undvika skador.

Se även till att hålla bakväxelns rulltrissa ren från smuts, damm, torkat fett och lera. Detta hindrar rotationen och stör så att kedjan kan rulla av. Dessutom gör den extra friktionen att kedjan slits onödigt snabbt. Du kan enkelt rengöra rulltrissan själv med hjälp av en vanlig platt skruvmejsel. Skrapa försiktigt rent på båda sidor och se till att trissan roterar lätt.

Glöm inte att återfetta. Genom att hålla kedja och drivsystem i god kondition förlängs kedjans livslängd och du undviker

Smörjmedel och vattenavvisande spray

Se till att elcykeln är väloljad och välsmord för att minimera friktionen. Men spraya inte olja runt bromsarna eftersom detta kan försämra bromsförmågan. Skärma gärna av de områden du inte önskar smörja, innan du sprayar, eller spraya i en trasa som du sedan torkar med. Ett bra sätt att smörja kedjan är att hålla en trasa bakom. På så vis slipper du kladd och spill.

Vissa använder vattenavvisande spray på display, elektronik, knappar och kontakter för att skydda dem från fukt. Se till att alltid rengöra dem och om det har regnat kan du med fördel ta in displayen och låta den torka.

10 sätt att förhindra skador på din elcykel

 1. Skydda lacken – undvik skador
 2. Kontrollera kedjan – byt innan den är utsliten
 3. Undvik att batteriet blir helt urladdat
 4. Skydda elcykeln från vägsalt, smuts, damm, lera och vatten
 5. Förvara gärna elcykeln inomhus
 6. Torka gärna av elcykeln om du cyklat i regn
 7. Se till att alla rörliga delar är väloljade
 8. Undvik fukt i ladduttaget
 9. Tänk på att knappar ofta är känsligare för fukt än touch-skärmar
 10. Kolla efter problem – då kan du upptäcka dem innan det blir problem