Bafang har en mängd olika elcykel kit att välja bland. De mest populära systemen är de med mittmotor som driver kedjan vilket ger en kraftfullare färd och en mer cykellik känsla än andra elcykel system. Idag testar vi Bafang BBS02 500W och Bafang BBS02 750W.
Efter en tids velande mellan hubmotor fram, bak eller mittmotor, föll valet på en mittmotor från Bafang. En hubmotor ger en skön svävande känsla när man cyklar på en plan raksträcka, men är trög i uppförsbackar eller på snömoddiga eller liknande väglag. En mittmotor däremot ger en mer cykellik känsla på raksträckor – men är desto starkare i uppförsbackar och på ojämna väglag.
Bafang BBS02 är ett elcykel kit och för att installera mittmotorn så behövs det verktyg. Har man inga cykelverktyg så är Ventura verktygssats ett bra första kit. Budgetverktyg är ofta taffliga och går lätt sönder, så några hundralappar extra kan spara både tid och pengar längre fram.
Elcykel kit eller komplett elcykel?
Elcyklar med mittmotorer från Bosch eller Shimano är såklart attraktiva och begärliga, men också dyra och vill man ta bort hastighetsspärren för ett offroad äventyr måste man köpa ett elcykel trim. Det är inte helt enkelt att installera ett trim och gör man det riskerar man också garantin, vilket inte speciellt kul om man köpt en elcykel för 15 000 kr eller mer. Med ett mittmotor kit från Bafang behöver man inget trim, utan man kan lätt knappa in vilken hastighetsgräns man vill ha direkt i displayen – och sedan är det bara att fara iväg.
Bafang BBS02 500W vs 750W!
I detta test använder jag en Monark Magnus 500W och en Crescent Yokto plus 750W. En cykel med fotbroms fungerar inte med en mittmotor – därför fick Monarken genomgå en liten ombyggnation innan jag installerade motorn. Jag rekommenderar cyklar med skivbromsar bak och fram när man skall bygga en elcykel med starkare motor än 250W. Monarken har v-broms fram och rullbromsbak vilket inte optimalt, men fungerar bra ändå.
Installation av mittmotor, bromssensorer, dragning av kablar och batteri tog ca 2 timmar. Det krävs inga speciella förkunskaper – och är man osäker finns det massor med guider på Youtube som visar hur det går till.
Monark 500W har en toppfart på ca 40 km/h, en DPC 14 färgdisplay och ett 48v 11a Hailong batteri. Vid normal elcykling så kommer man ca 50 km på en laddning, ligger man i toppfart så halveras sträckan. Jag har använt detta kit dagligen under 6 månader och cyklat i både ösregn och motvind, utan minsta problem. En färgdisplay är ett stort plus. Man kan ladda mobiltelefonen och andra USB-enheter direkt i displayens USB-uttag.
Crescent 750W har en toppfart på ca 65 km/h, en C965 display och ett 48v 13a Water bottle batteri. En laddning ger ca 60 km under normal elcykling men om man färdas i dom högsta hastigheterna minskas batteritiden med ca 2 tredjedelar. Crescent 750w byggde jag först, och den har använts till och från under ett år. Bafang 750w är kvickare och känns kraftfullare än 500w versionen. Skall man cykla off-road i skogen så är 750w helt klart bästa valet, men för daglig cykelpendling är 500w mer än tillräckligt. Det finns även en Bafang BBS03 på 1000W, men en motor medsådan styrka är inget för den vanlige elcyklisten.
Hur funkar det att köpa elcykel kit från Kina?
Det är lika enkelt att köpa ett elcykel kit från Kina som att beställa från en webbshop hemma i Sverige. Det tog ca 2 veckor att få hem paketen från Kina. Ett paket kom med FedEx till dörren och det andra fick jag hämta ut hos ett ombud. Väldigt enkelt och bekvämt.
Efter en liten research så hamnade jag på Aliexpress och köpte Bafang kitten och batterier från dessa två återförsäljare:
Tänk på att 250W motor är den lagliga gränsen för elcyklar i Sverige, upp till 1000w motor med max fart 25/km i timmen räknas som moped klass 2. Bafang kitten är avsedda för off-road och inte för cykling på allmän väg.
Uppdatering 2020:
Efter 2 år med dessa kit så har inga problem med varken batteri eller motor ännu uppenbarat sig. Kedjan har jag bytt två gånger och kassetten bak en gång. Orginaldrevet från Bafang ser fortfarande bra ut efter nästan daglig elcykling under 10 månader om året. Får hoppas att nästa års uppdatering är den samma.
Hej Erik,
Tack för bra artiklar, Jag undrar om du skyddar batteri mm. när det regnar, jag hade tänkt cykelpendla året runt i Skåne.
Mvh Alexander
Hej Alexander, jag elcyklar åretrunt för det mesta och tar med mig batteriet bara när det är minusgrader eller rikligt med regn. Jag har haft samma batteri i tre år och säkert glömt det i regn flera gånger men utan problem. Skall man vara riktigt säker så skall man ju ta med sig batteriet om man låter elcykeln stå ute en längre tid.
Hej Erik,
På vilket sätt byggde du om Monarken så att det gick att använda mittmotorn trots fotbromsen?
Mvh
Henrik
Hej Henrik. Jag fick köpa ett nytt Nexus bakhjul med rullbroms från Cykelgear eftersom det inte finns någon bromssensor till fotbromsar än.
Ok, Om jag förstår dig rätt funkar bakhjul med fotbroms men man får trycka på handbroms med sensor för att motorn ska slås av? Är det rätt uppfattat?
/Henrik
När man installerar en mittmotor så skruvar man bort vevlagret och då fungerar inte fotbromsen längre vilket gör att man bara har frambromsen kvar. Jag skulle inte rekommendera att bara ha en frambroms utan antingen byta bakhjulet eller om det går installera en fälgbroms eller v-broms bak. Det fungerar med bara en frambroms för att slå av motorn men bromssträckan kan bli för lång då.
Tack för bra artikel och bra svar! Jag råkar ha både fotbroms och fälgbroms på bakhjulet så jag kan testa om bromskapaciteten räcker innan jag investerar i ny bakfälg.
Ok, det låter bra och hoppas bygget går smidigt.
Mvh
Erik
Finns det ngn annan sida än alis o köpa från väldigt strulig tycker jag? Tack för bra info iövrigtMvh Tommy
Hej Tommy.
Det kan verka lite skrämmande såklart att beställa från utlandet och vill man inte det så är Batbike i Göteborg bra med hyfsat sortiment. Men det blir ju lite dyrare att handla hemma.
/Erik
Hej. Kul att läsa. Om varorna skicks från Kina fastnar de väl i svensk tull och du behöver betala tull och moms? Man vil väl att de skall skickas från någon leverantör i Europa – eller har jag fel?
Ja man får betala tull men det rörs sig inte om jättesummor och blir ändå billigare än att handla i Sverige. Det finns faktiskt vissa leverantörer på Aliexpress som har lager i EU eller skickar custom free och då slipper man tull och moms.
Mvh
Erik
Hej, tack för en bra artikel! Jag vill sätta på en elmotor på min 37 kg tunga lastcykel. Jag funderar på just bafangs mittmotor men är osäker på vilken motorstyrka som är lämplig. Tror du att en 250w är tillräcklig med det vridmoment den ger? Jag är inte ute efter någon hög maxfart men väl en rejäl knuff i uppförsbackar och motvind.
Med vänlig hälsning, Peter
Hej Peter.
Ja, en mittmotor typ Bafang bbso1b på 250w funkar utmärkt. Bakhjul och framhjulsdrivna motorer på 250w skulle jag inte satsa på när cykeln är så tung.
Mvh
Erik
Hej, Jag har byggt en liknande cykel med Bafang 500w men har fått problem med vibrationer i motorn. Något du har upplevt eller vet vad det kan bero på?
Hej Martin, kolla så att allt sitter fast ordentligt. Ibland behöver man dra åt muttern vid vevlagret för den kan bli lös och då kan kan det kännas som att motorn vibrerar och missljud kan höras. Känn på motorn så att den inte går att rubba.
Mvh
Erik
Hej, Erik
Du skriver att du har en topphastighet på cresenten på ca 65 km/h. Den ser ju ut att vara treväxlade? och med en normal-stor kedjering fram tycker jag att det låter som att det ska vara svårt att komma upp de hastigheterna?
Jag har själv nu byggt en elcykel: Orbea Katu 20 med Nexus växlar 18t bak. Satt ditt en kedjering fram med 52 tänder.
Jag kommer upp i c:a 45 km/h max, men ligger och snittar ungefär 30 km/h. Jag har 24 km till jobbet.
Jag har dock strypt inställningarna i controller så att Max uttag ström är 18A, default är 24A. Har du programmerat om din controller ?
Mvh
Alexander
PS: Bra hemsida!
Hej Alexander
Med en Bafang 750W BBS02b 25A controller, 46T kedjering och åttans växel så går det, men man kan ju självklart inte hålla den hastigheten så länge utan det är ju som sagt den maxfart som jag fått upp. Orbea Katu 20 har ju bara 20 tums hjul och då går det självklart inte att komma upp i samma hastighet. Elcykeln är 8växlad och den med 500W motor är 7växlad.
Mvh
Erik
hej Erik! Kul att se att det fungerar, har du Kinesbatteri med som funkar efter 3 år fortfarande? Tittade på ett 48V med 1000W men tror det blir för stort så 36V och 500W verkar fungera lika bra för vanlig cykling på semestern typ. Du har inga kablar från bromshandtagen, använder du inte den funktionen? De kopplar väl bara ur motorn när man bromsar? Verkar som man klarar sig under 5K med 36V/500W och ca 16aH batteri vilket får ses som vettigt. Cykla lungt…
Hej Lars.
Ja, mina batterier är köpta på Aliexpress och fungerar hur bra som helst fortfarande. Jo, jag har bromssensorer såklart men de kanske inte syns så bra på bilden? 36V och 500W är helt ok.
vad gör bromssensorer för nytta, kopplar ur motorn när man bromsar gissar jag och behövs det?
Ja, när man bromsar bryts motorn. Det är en säkerhetsåtgärd och jag rekommenderar att installerar bromssensorer alltid.
Hej Erik!
Tack för informativ läsning.
Jag har en typ 5 år gammal Trek mountainbike som jag vill konvertera med ett Bafang kit 750. Är det några speciella mått man ska tänka på innan man köper motorpaketet? Fanns ju ganska många alternativ på Alihemsidan.
Hej Endre
Välj Bafang BBS02b 750w.
Standard vevhus är 68mm breda och BBS02 går att montera på cyklar med upp till 73mm vevhus. Mät innan för säkerhets skull.
Tack för svar! Har under tiden förstått att jag har pressade vevlager och vad jag förstår så får jag plocka ner vevhuset. Detta för att få exakta mått för hylsan som man ska montera, för att i sin tur få passning av motorn. Rätta mig gärna om jag har fel.
Ja, du har rätt.