Bafang har en mängd olika elcykel kit att välja bland. De mest populära systemen är de med mittmotor som driver kedjan vilket ger en kraftfullare färd och en mer cykellik känsla än andra elcykel system. Idag testar vi Bafang BBS02 500W och Bafang BBS02 750W.

Efter en tids velande mellan hubmotor fram, bak eller mittmotor, föll valet på en mittmotor från Bafang. En hubmotor ger en skön svävande känsla när man cyklar på en plan raksträcka, men är trög i uppförsbackar eller på snömoddiga eller liknande väglag. En mittmotor däremot ger en mer cykellik känsla på raksträckor – men är desto starkare i uppförsbackar och på ojämna väglag.

Bafang BBS02 är ett elcykel kit och för att installera mittmotorn så behövs det verktyg. Har man inga cykelverktyg så är Ventura verktygssats ett bra första kit. Budgetverktyg är ofta taffliga och går lätt sönder, så några hundralappar extra kan spara både tid och pengar längre fram.

Elcykel kit eller komplett elcykel?

Elcyklar med mittmotorer från Bosch eller Shimano är såklart attraktiva och begärliga, men också dyra och vill man ta bort hastighetsspärren för ett offroad äventyr måste man köpa ett elcykel trim. Det är inte helt enkelt att installera ett trim och gör man det riskerar man också garantin, vilket inte speciellt kul om man köpt en elcykel för 15 000 kr eller mer. Med ett mittmotor kit från Bafang behöver man inget trim, utan man kan lätt knappa in vilken hastighetsgräns man vill ha direkt i displayen – och sedan är det bara att fara iväg.

Bafang BBS02 500W vs 750W!

I detta test använder jag en Monark Magnus 500W och en Crescent Yokto plus 750W. En cykel med fotbroms fungerar inte med en mittmotor – därför fick Monarken genomgå en liten ombyggnation innan jag installerade motorn. Jag rekommenderar cyklar med skivbromsar bak och fram när man skall bygga en elcykel med starkare motor än 250W. Monarken har v-broms fram och rullbromsbak vilket inte optimalt, men fungerar bra ändå.

Installation av mittmotor, bromssensorer, dragning av kablar och batteri tog ca 2 timmar. Det krävs inga speciella förkunskaper – och är man osäker finns det massor med guider på Youtube som visar hur det går till.

Monark 500W har en toppfart på ca 40 km/h, en DPC 14 färgdisplay och ett 48v 11a Hailong batteri. Vid normal elcykling så kommer man ca 50 km på en laddning, ligger man i toppfart så halveras sträckan. Jag har använt detta kit dagligen under 6 månader och cyklat i både ösregn och motvind, utan minsta problem. En färgdisplay är ett stort plus. Man kan ladda mobiltelefonen och andra USB-enheter direkt i displayens USB-uttag.

Crescent 750W har en toppfart på ca 65 km/h, en C965 display och ett 48v 13a Water bottle batteri. En laddning ger ca 60 km under normal elcykling men om man färdas i dom högsta hastigheterna minskas batteritiden med ca 2 tredjedelar. Crescent 750w byggde jag först, och den har använts till och från under ett år. Bafang 750w är kvickare och känns kraftfullare än 500w versionen. Skall man cykla off-road i skogen så är 750w helt klart bästa valet, men för daglig cykelpendling är 500w mer än tillräckligt. Det finns även en Bafang BBS03 på 1000W, men en motor medsådan styrka är inget för den vanlige elcyklisten.

Hur funkar det att köpa elcykel kit från Kina?

Det är lika enkelt att köpa ett elcykel kit från Kina som att beställa från en webbshop hemma i Sverige. Det tog ca 2 veckor att få hem paketen från Kina. Ett paket kom med FedEx till dörren och det andra fick jag hämta ut hos ett ombud. Väldigt enkelt och bekvämt.

Efter en liten research så hamnade jag på Aliexpress och köpte Bafang kitten och batterier från dessa två återförsäljare:

Unitpackpower Official Store

PowerSurround Store

Tänk på att 250W motor är den lagliga gränsen för elcyklar i Sverige, upp till 1000w motor med max fart 25/km i timmen räknas som moped klass 2. Bafang kitten är avsedda för off-road och inte för cykling på allmän väg.

Uppdatering 2020:

Efter 2 år med dessa kit så har inga problem med varken batteri eller motor ännu uppenbarat sig. Kedjan har jag bytt två gånger och kassetten bak en gång. Orginaldrevet från Bafang ser fortfarande bra ut efter nästan daglig elcykling under 10 månader om året. Får hoppas att nästa års uppdatering är den samma.