Mxus elcykelkit

Mxus framhjulsmotor som testas är på 250w. De flesta som letar efter ett Mxus kit tänker nog på kraftpaket på över 1000w. Räcker då verkligen bara 250w eller skall man satsa på en större motor direkt, och förhindra en besvikelse?

Test av Mxus elcykelkit

Mxus XF07 är en framhjulsmotor som fungerar både med 36v/48v batterier. Det krävs dock att kontrollenheten klarar av båda varianter. Jag använder ett elsystem från ett annat bygge med ett batteri på 36v. Har man ett elsystem med Higokontakter från t ex ett tidigare bygge så behöver man bara montera hjulet utan att behöva dra om alla kontakter. Att köpa hjulet med motorn separat är möjligt men det tjänar man sällan på ändå.

Cykeln som jag använde är en Crescent Yokto. Tyvärr var det inte bara att slänga på hjulet och elcykla iväg. Bromsdisken på framhjulet var fastnitat så jag fick beställa en ny disk till elmotorn. Bromsarna hos Yokto är av mekanisk typ, vilket jag ogillar så jag beställde hydrauliska bromsadaptrar som löste problemet.

Hur bra är Mxus framhjulsmotor?

Alla framhjulsmotorer har ett litet gnisslande oljud, och Mxus XF07 är inget undantag. Bortsett från det så är motorn kvick och det är inga problem att ta sig upp för backar, även utan att trampa och bara använda tumgasen. Som stadselcykel så finns det egentligen inget att klaga på , elmotorn sköter sitt jobb och man tar sig från A till B utan en droppe svett.

Att bygga en elcykel av ett framhjulskit är väldigt enkelt. Enda problemet kan vara att få till en snygg kabeldragning, men med tillräckligt många stripes så skall det lösa sig också. Förutom skiftnyckel, skruvmejsel, avbitare och insexnycklar så behövs en vevarmsavdragare eftersom pedalassistenten behöver placeras bakom trampan. Det går att bara använda tumgasen om man inte vill koppla in pedalassistenten.

Räcker verkligen 250w?

Ja, för vanlig elcykling så räcker det alldeles utmärkt. En motor på 250w är faktiskt starkare än vad man tror och 25km/h är inte maxhastighet utan alla “lagliga” elcyklar är strypta. Med en lätt justering av hastighetsinställningarna i displayen så går det att öka maxhastigheten. Med ett fulladdat 36v batteri så fick jag upp hastigheten till 35km/h. Men snitthastigheten ligger på runt 32km/h, vilket är helt ok.

Med ett batteri på 36v 10ah så kommer jag ca 3 mil på en laddning. Ställer jag om maxhastigheten till 25km/h så kommer jag ca en mil längre per laddning. Med ett större batteri så behöver man inte ladda lika ofta vilket ökar batteriets livslängd. Därför är det så klart bättre att satsa på ett större batteri än det jag har.

Vilken cykel är bäst för ett framhjulskit?

En vanlig standardcykel eller cityhybrid duger gott. En framhjulsmotor är inte det bästa valet om man tänker konvertera en Mountainbike till eldrift. En mittmotor är starkare och gör sig bättre till off-road, vinterelcykling och liknande, medans en farmhjulsmotor är perfekt för stadspendling vår till höst.

Hur beställer man ett Mxus kit?

Eftersom jag är stort fan av “taxfree” import och gratis frakt så handlar jag bara hos försäljare på Aliexpress som använder sig av det. Mxus kittet är inköpt hos Chamrider för ett år sedan, och då tog det 2 veckor att få paketet från Kina. I dagsläget kan säkert leveransen ta lite längre tid med tanke på nuvarande omständigheter.

Hur mäter sig Mxus vs Bafangs hubmotorer

Det är i princip ingen skillnad varken i kraft eller kvalitet. Det är mer en fråga om vilket märke man är ute efter. Jag har elcyklat med Mxus elmotor i både regnväder och snö utan några problem. Väljer man bara en hubmotor från en välkänd tillverkare så blir det sällan några problem.

Hur mycket kostar det att bygga en elcykel med en framhjulsmotor?

Ett kit utan batteri kostar runt 2300 kr. Ett batteri kostar ungefär lika mycket så man kan räkna med 4500 kr, plus minus några hundralappar. Man kan med lätthet bygga en elcykel för under 10 000 kr även om man köper en helt ny cykel. Det är något att tänka på innan man köper en billig elcykel med tveksamma komponenter.

Andra elyckelkit från Mxus:

48v 350w motor finns både som fram och bakhjulsmodell.

48v 500w motor finns både som fram och bakhjulsmodell.

48v 1000w motor finns både som fram och bakhjulsmodell.

48v 1500w motor finns bara som bakhjulsmodell.

72V 3000w motor finns bara som bakhjulsmodell.