trehjulig elcykel rod_1 out1 lyfco

En trehjulig elcykel kan vara ett bra hjälpmedel för äldre personer – men även för yngre som behöver lite extra stöd. Vi kollar in några trehjuliga elcyklar med schysst pris och bra specifikationer.

Trehjuliga elcyklar betraktas ofta som lite nördiga eller töntiga. Det är synd eftersom de är både bekväma och trafiksäkra. Den största skillnaden på en trehjulig elcykel och en vanlig elcykel är att kroppsvikten balanseras på tre punkter istället för två. Detta ger mycket bättre stabilitet och du påverkas inte lika mycket av ojämn terräng eller hinder i vägen.

Att cykla på en trehjulig elcykel är inte som att cykla med stödhjul. Du har bra prestanda och lång körsträcka precis som med en vanlig elcykel. Trehjuliga elcyklar klassas som specialcykel och har mindre hjul (20”) vilket också ger mer stabilitet. Baktill sitter vanligtvis en rejäl packkorg där man kan lägga väska, matkasse eller annan packning. Vissa modeller har även rymlig cykelkorg fram.

Varför är en trehjulig elcykel bra för äldre?

När man blir äldre är det vanligt att få minskad rörlighet, sämre syn och sämre balans. Många slutar att cykla helt, men varför förlora möjligheten till bekväm transport på äldre dar? Trehjuliga elcyklar passar perfekt för äldre då de har upprätt sittställning och trepunkts-konstruktion vilket gör det enklare att hålla balansen. Dessutom har de lågt insteg vilket gör det enkelt att kliva på och av elcykeln.

Varför är en trehjulig elcykel bra för funktionsnedsatta?

För en person med psykisk eller fysisk funktionsnedsättning ger en trehjulig elcykel extra trygghet. Om du väljer en variant med dubbla skivbromsar är den enkel att bromsa och med förstärkt ram, dämpning i sadelstolpe och rejäla korgar blir den trehjuliga elcykeln en kompis att ta till affären, dagverksamheten eller nöjesturen.

En trehjulig elcykel väger något mer än en vanlig elcykel men tack vare elassistansen kan man ändå cykla helt utan ansträngning. För att underlätta startmomentet kan man med vissa elcyklar välja ett visst startläge där cykeln blir ”stel”. Detta underlättar vid balanssvårigheter och eftersom du även kan välja assistansgrad via en knapp på styret är det enkelt att komma igång och cykla.

Varför är en trehjulig elcykel bra även för vuxna?

Den trehjuliga elcykeln liten och kompakt och känns mer följsam än traditionella trehjulingar. När man cyklar på den påminner den mer om en tvåhjulig cykel. Den särskilda ramen ger även en generös maxvikt – t ex 140 kg – och detta är bra om du vill frakta tunga matkassar eller annat på din elcykel. Lågt insteg är praktiskt och ramen har en modell som passar både dam och herr. Det kan alltså räcka att köpa en trehjulig elcykel som flera i hushållet kan dela på.

Monark Trehjuling El

Monarks Trehjuling El är en robust och stabil elcykel med 20” hjul, som gör cyklandet enkelt och roligt. Denna elcykel har förstärkt ram och klarar en maxvikt på 140 kg, men är ändå oväntat smidig och lättmanövrerad. Baktill sitter en stor cykelkorg som är försänkt i ramen – vilket underlättar i- och urlastning. Ramen har också ett extra lågt insteg (16,5 cm mätt från marken) vilket gör det enkelt att kliva på och av.

Som alltid borgar Monark för god kvalitet och detta är inget undantag. Både ram och övriga komponenter håller högsta kvalitet och om du vårdar den på rätt sätt har du en elcykel som håller i många år. Eftersom ramen är så stabil har denna elcykel den högsta maxvikten av alla vi jämför i denna artikel. Det låga insteget gör den också till den mest användarvänliga.

Monark-Trehjuling-El

Teknisk information:

Hastighet         25km/h

Motortyp         Bafang, Framhjulsmotor 250 W

Elsystem           Bafang

Batteri               342Wh

Laddningstid     4–5 h

Räckvidd           6–10 mil

Display              LED

Bromstyp          Rullbroms Fram, Fotbroms Bak

Broms               Shimano

Lampa               Ja

Dämpning        Odämpad

Växlar                Shimano Nexus

Vikt                    29 kg

 

Trehjulig elcykel EvoBike Flex 20-16 tum

Den trehjuliga elcykeln EvoBike Flex 20-16” är kompakt och smidig. Ramen har en särskilt utformad, fjäderbyggd konstruktion som ger utmärkta köregenskaper i kurvor. När du trampar aktiveras motorn automatiskt och du kan även välja att montera ett tumgasreglage för att styra assistansnivån. EvoBike Flex passar både dam och herr och ett lågt insteg gör det enkelt att starta och stanna.

En kraftfull motor på 250W ger den assistans du behöver och du kan även stänga av motorhjälpen helt om du så önskar. Elcykeln har två rejäla korgar som rymmer mycket. Genom placeringen fram och bak får du extra stabilitet när du cyklar. Toppfarten är ca 20 km/h och med fulladdat batteri kan du få upp till 40 km räckvidd.

Evobike trehjuling elcykel

Teknisk information:

Hastighet         20km/h

Motortyp        Borstlös Framhjulsmotor 250 W

Elsystem          Ej specificerad

Batteri              360Wh

Laddningstid    4–5 h

Räckvidd           4 mil

Display              LED

Bromstyp          Rullbroms Fram, Fotbroms Bak

Broms               Shimano

Lampa               Ja

Dämpning        Odämpad

Växlar                Shimano 3-växlar

Vikt                    34,8 kg

 

Trehjulig elcykel E132 lithium – Grå, Ny modell

Den nya trehjuliga elcykeln E132 lithium har uppgraderats med skivbromsar fram och bak, förstärkt ram och korgar och förbättrade skärmar och drevskydd. Den har även fått dämpad sadelstolpe för mer komfort under färd. Kanske känner du igen den från filmen Jätten som vann guldbagge för årets film 2017? E132 är den perfekta elcykeln för dig som vill cykla till jobbet eller affären istället för att ta bilen.

Med elassistans kan du välja om du vill trampa för egen maskin eller låta motorn göra jobbet. Med litiumbatteriet från Panasonic och en borstlös motor på 250W får du bra styrka och maxhastighet för denna trehjuliga elcykel är 18 km/h och räckvidden ca 40 km. Elcykeln är även relativt lätt, med en vikt på ca 25 kg – vilket kan underlätta om du ska ställa in den i cykelkällare eller garage.

Monty Trehjulig elcykel E132

Teknisk information:

Hastighet         18km/h

Motortyp          Borstlös Framhjulsmotor 250 W

Elsystem          Ej specificerad

Batteri               313Wh

Laddningstid   4–6 h

Räckvidd           4 mil

Display              LED

Bromstyp          Mekanisk skivbroms

Broms               Mekanisk skivbroms fram och bak

Lampa               Nej

Dämpning        Odämpad

Växlar                7 växlar

Vikt                    25 kg

 

Trehjulig elcykel Lyfco – 6 växlar

Denna trehjuliga elcykel har en 250 W tystgående motor och 6 växlar. Den är mycket enkel att köra då assistansen går igång automatiskt när du börjar trampa på pedalerna och slutar hjälpa till när du slutar trampa. Baktill sitter skivbroms, medan V-broms används framtill. Elcykeln är utrustad med en rejäl lastkorg baktill och den sitter något försänkt för att underlätta i- och urlastning.

Även denna elcykel har behändig vikt på ca 28 kg. Räckvidden ca 45 km – vilket gör modellen utmärkt för pendling, när man ska uträtta ärenden eller handla mat.

trehjuling-elcykel out1

Teknisk information:

Hastighet         25km/h

Motortyp         Borstlös Framhjulsmotor 250 W

Elsystem          Ej specificerad

Batteri               374Wh

Laddningstid    4-6 h

Räckvidd           4,5 mil

Display              LED

Bromstyp          Mekanisk skivbroms bak, V-broms fram

Broms               Shimano

Lampa               Ja

Dämpning        Odämpad

Växlar                6 växlar

Vikt                    28 kg

 

Trehjulig elcykel Sunstorm T2

Sunstorm T2 är en trevlig trehjulig fatbike med stor lastkapacitet på max 150 kg. Motorn på 500w ger extra kraft jämfört med 250w standardmotorer, vilket kan vara bra om man lastat elcykeln full. Hastigheten är förinställd på 25 km/h men går att ställa om i displayen till ca 40 km/h. Batteriet på 48V är tillräckligt kraftfullt för att hålla hastigheter på ca 35 km/h i några mil.

Eftersom transportstyrelsen inte har lyckats ta fram några regler för L1e fordon än så kan man helt lagligt både försäkra och köpa elcyklar med maxhastighet 45 km/h. Sunstorm.se har ett intressant utbud av elcyklar och el-scootrar i både L1e- A och B klasser.

 

Teknisk information:

Hastighet        25 km/h (kan ställas till max 40 km/h)

Motortyp        Framhjulsmotor 500 W

Elsystem          Ej specificerad

Batteri              48V 10.4Ah (500Wh)

Laddningstid    4–5 h

Räckvidd           ca 4 mil

Display              LED

Bromstyp          Skivbroms fram/bak

Broms               Ej specificerad

Lampa               Ja

Dämpning         Dämpad

Växlar                Ej specificerad

Vikt                    35 kg