En trehjulig elcykel kan vara ett bra hjälpmedel för äldre personer – men även för yngre som behöver lite extra stöd. Vi kollar in några trehjuliga elcyklar med schysst pris och bra specifikationer.
Trehjuliga elcyklar betraktas ofta som lite nördiga eller töntiga. Det är synd eftersom de är både bekväma och trafiksäkra. Den största skillnaden på en trehjulig elcykel och en vanlig elcykel är att kroppsvikten balanseras på tre punkter istället för två. Detta ger mycket bättre stabilitet och du påverkas inte lika mycket av ojämn terräng eller hinder i vägen.
Att cykla på en trehjulig elcykel är inte som att cykla med stödhjul. Du har bra prestanda och lång körsträcka precis som med en vanlig elcykel. Trehjuliga elcyklar klassas som specialcykel och har mindre hjul (20”) vilket också ger mer stabilitet. Baktill sitter vanligtvis en rejäl packkorg där man kan lägga väska, matkasse eller annan packning. Vissa modeller har även rymlig cykelkorg fram.
Varför är en trehjulig elcykel bra för äldre?
När man blir äldre är det vanligt att få minskad rörlighet, sämre syn och sämre balans. Många slutar att cykla helt, men varför förlora möjligheten till bekväm transport på äldre dar? Trehjuliga elcyklar passar perfekt för äldre då de har upprätt sittställning och trepunkts-konstruktion vilket gör det enklare att hålla balansen. Dessutom har de lågt insteg vilket gör det enkelt att kliva på och av elcykeln.
Varför är en trehjulig elcykel bra för funktionsnedsatta?
För en person med psykisk eller fysisk funktionsnedsättning ger en trehjulig elcykel extra trygghet. Om du väljer en variant med dubbla skivbromsar är den enkel att bromsa och med förstärkt ram, dämpning i sadelstolpe och rejäla korgar blir den trehjuliga elcykeln en kompis att ta till affären, dagverksamheten eller nöjesturen.
En trehjulig elcykel väger något mer än en vanlig elcykel men tack vare elassistansen kan man ändå cykla helt utan ansträngning. För att underlätta startmomentet kan man med vissa elcyklar välja ett visst startläge där cykeln blir ”stel”. Detta underlättar vid balanssvårigheter och eftersom du även kan välja assistansgrad via en knapp på styret är det enkelt att komma igång och cykla.
Varför är en trehjulig elcykel bra även för vuxna?
Den trehjuliga elcykeln liten och kompakt och känns mer följsam än traditionella trehjulingar. När man cyklar på den påminner den mer om en tvåhjulig cykel. Den särskilda ramen ger även en generös maxvikt – t ex 140 kg – och detta är bra om du vill frakta tunga matkassar eller annat på din elcykel. Lågt insteg är praktiskt och ramen har en modell som passar både dam och herr. Det kan alltså räcka att köpa en trehjulig elcykel som flera i hushållet kan dela på.
Monark Trehjuling El
Monarks Trehjuling El är en robust och stabil elcykel med 20” hjul, som gör cyklandet enkelt och roligt. Denna elcykel har förstärkt ram och klarar en maxvikt på 140 kg, men är ändå oväntat smidig och lättmanövrerad. Baktill sitter en stor cykelkorg som är försänkt i ramen – vilket underlättar i- och urlastning. Ramen har också ett extra lågt insteg (16,5 cm mätt från marken) vilket gör det enkelt att kliva på och av.
Som alltid borgar Monark för god kvalitet och detta är inget undantag. Både ram och övriga komponenter håller högsta kvalitet och om du vårdar den på rätt sätt har du en elcykel som håller i många år. Eftersom ramen är så stabil har denna elcykel den högsta maxvikten av alla vi jämför i denna artikel. Det låga insteget gör den också till den mest användarvänliga.
Teknisk information:
Hastighet 25km/h
Motortyp Bafang, Framhjulsmotor 250 W
Elsystem Bafang
Batteri 342Wh
Laddningstid 4–5 h
Räckvidd 6–10 mil
Display LED
Bromstyp Rullbroms Fram, Fotbroms Bak
Broms Shimano
Lampa Ja
Dämpning Odämpad
Växlar Shimano Nexus
Vikt 29 kg
Trehjulig elcykel EvoBike Flex 20-16 tum
Den trehjuliga elcykeln EvoBike Flex 20-16” är kompakt och smidig. Ramen har en särskilt utformad, fjäderbyggd konstruktion som ger utmärkta köregenskaper i kurvor. När du trampar aktiveras motorn automatiskt och du kan även välja att montera ett tumgasreglage för att styra assistansnivån. EvoBike Flex passar både dam och herr och ett lågt insteg gör det enkelt att starta och stanna.
En kraftfull motor på 250W ger den assistans du behöver och du kan även stänga av motorhjälpen helt om du så önskar. Elcykeln har två rejäla korgar som rymmer mycket. Genom placeringen fram och bak får du extra stabilitet när du cyklar. Toppfarten är ca 20 km/h och med fulladdat batteri kan du få upp till 40 km räckvidd.
Teknisk information:
Hastighet 20km/h
Motortyp Borstlös Framhjulsmotor 250 W
Elsystem Ej specificerad
Batteri 360Wh
Laddningstid 4–5 h
Räckvidd 4 mil
Display LED
Bromstyp Rullbroms Fram, Fotbroms Bak
Broms Shimano
Lampa Ja
Dämpning Odämpad
Växlar Shimano 3-växlar
Vikt 34,8 kg
Trehjulig elcykel E132 lithium – Grå, Ny modell
Den nya trehjuliga elcykeln E132 lithium har uppgraderats med skivbromsar fram och bak, förstärkt ram och korgar och förbättrade skärmar och drevskydd. Den har även fått dämpad sadelstolpe för mer komfort under färd. Kanske känner du igen den från filmen Jätten som vann guldbagge för årets film 2017? E132 är den perfekta elcykeln för dig som vill cykla till jobbet eller affären istället för att ta bilen.
Med elassistans kan du välja om du vill trampa för egen maskin eller låta motorn göra jobbet. Med litiumbatteriet från Panasonic och en borstlös motor på 250W får du bra styrka och maxhastighet för denna trehjuliga elcykel är 18 km/h och räckvidden ca 40 km. Elcykeln är även relativt lätt, med en vikt på ca 25 kg – vilket kan underlätta om du ska ställa in den i cykelkällare eller garage.
Teknisk information:
Hastighet 18km/h
Motortyp Borstlös Framhjulsmotor 250 W
Elsystem Ej specificerad
Batteri 313Wh
Laddningstid 4–6 h
Räckvidd 4 mil
Display LED
Bromstyp Mekanisk skivbroms
Broms Mekanisk skivbroms fram och bak
Lampa Nej
Dämpning Odämpad
Växlar 7 växlar
Vikt 25 kg
Trehjulig elcykel Lyfco – 6 växlar
Denna trehjuliga elcykel har en 250 W tystgående motor och 6 växlar. Den är mycket enkel att köra då assistansen går igång automatiskt när du börjar trampa på pedalerna och slutar hjälpa till när du slutar trampa. Baktill sitter skivbroms, medan V-broms används framtill. Elcykeln är utrustad med en rejäl lastkorg baktill och den sitter något försänkt för att underlätta i- och urlastning.
Även denna elcykel har behändig vikt på ca 28 kg. Räckvidden ca 45 km – vilket gör modellen utmärkt för pendling, när man ska uträtta ärenden eller handla mat.
Teknisk information:
Hastighet 25km/h
Motortyp Borstlös Framhjulsmotor 250 W
Elsystem Ej specificerad
Batteri 374Wh
Laddningstid 4-6 h
Räckvidd 4,5 mil
Display LED
Bromstyp Mekanisk skivbroms bak, V-broms fram
Broms Shimano
Lampa Ja
Dämpning Odämpad
Växlar 6 växlar
Vikt 28 kg
Trehjulig elcykel Sunstorm T2
Sunstorm T2 är en trevlig trehjulig fatbike med stor lastkapacitet på max 150 kg. Motorn på 500w ger extra kraft jämfört med 250w standardmotorer, vilket kan vara bra om man lastat elcykeln full. Hastigheten är förinställd på 25 km/h men går att ställa om i displayen till ca 40 km/h. Batteriet på 48V är tillräckligt kraftfullt för att hålla hastigheter på ca 35 km/h i några mil.
Eftersom transportstyrelsen inte har lyckats ta fram några regler för L1e fordon än så kan man helt lagligt både försäkra och köpa elcyklar med maxhastighet 45 km/h. Sunstorm.se har ett intressant utbud av elcyklar och el-scootrar i både L1e- A och B klasser.
Teknisk information:
Hastighet 25 km/h (kan ställas till max 40 km/h)
Motortyp Framhjulsmotor 500 W
Elsystem Ej specificerad
Batteri 48V 10.4Ah (500Wh)
Laddningstid 4–5 h
Räckvidd ca 4 mil
Display LED
Bromstyp Skivbroms fram/bak
Broms Ej specificerad
Lampa Ja
Dämpning Dämpad
Växlar Ej specificerad
Vikt 35 kg
Ursäkta men som jag förstått finns en regel om att motorer på dylika fordon inte får vara på mer än 250W? Så vad gäller egentligen enligt Transportstyrelsen?
De får visst vara kraftigare än 250w med då gäller lite andra regler. L1e-A-fordon (motordriven cykel) kräver moped klass2 kort: max 25 km/h, max 1000W L1e-B-fordon (tvåhjulig moped) kräver moped klass1 kort: max 45 km/h, max 4000W.
Jag är 93 år och försökt cykla på en trehjulig elcykel med ett hjul fram. Cykel tog överhand och bestämde färden, jag hade svårt att behärska cyklingen och vågade inte fortsätta. Jag har cyklat med vanlig elcykel i 8 år men har svårt med insteget och balansen vid start. Går det att vänja sig och behärska en trehjuling? Jag har hört med cykelhandlare som rekommenderar ett hjul fram. Är detta bäst?
Hälsningar.
Gösta
Allt går med lite träning men ta det försiktigt i början. Ett hjul fram och två bak är såklart bra om man har svårt med balansen.
Mvh
Erik