Konkurrensen bland motortillverkare för elcyklar hårdnar. En ny mittmotor från TTIUM blandar sig nu i matchen och tar upp kampen med ledande marknadsaktörer som Bosch, Shimano och Yamaha mm. Innebär det lägre pris för oss konsumenter eller får vi bättre komponenter fast högre pris?

TTIUM Mittmotor!

TTIUM motor har sitt säte i Shenzhen, Kina. De planera att öppna servicesäten både i Nordamerika och Europa inom en snar framtid. TTIUM är ett ganska ungt företag och startade sin verksamhet så sent som våren 2015 men har redan utvecklat ett komplett elcykelsystem redo för massproduktion.

Genom elcykelföretag Pesucycle så kan man förboka Pesu e-mtb genom att backa företaget på crowdfundingsajten Indiegogo. Inget pris är klart men det blir förmodligen billigare än att köpa en ny e-mtb som oftast ligger en bit över 20 000kr.

Världens snabbaste E-mtb?

Pesu hävdar att deras elcykel med TTIUM mittmotor är både snabb när det gäller respons men också när det gäller fart. Motorn skall ha en skön naturlig respons, mjuk jämnhet och vara väldigt tyst. Det finns vissa tester och recensioner som pekar åt detta håll men det mest intressant är om TTIUM kan mäta sig med Bosch både när det gäller kvalitet men också pris. Ett lägre pris än topptillverkarna vore så klart ett plus.

Mittmotorn kommer i tre utföranden. Powerful PX har en motor på 250w, ett vridmoment på max 82 Nm och en maxfart på 25km/h. Powerful PT har en motor på 350w, ett vridmoment på max 95 Nm och en maxfart på 45 km/h. Motorn fungerar i temperaturer på -5 upptill +40 grader Celsius, och är väl ingen motor för vinterelcykling direkt men till mountainbike elcyklar så skall den fungera utan problem.

Powerful+ är en motor på 550w med en maxkraft på 700w. Motorn har ett vridmoment på max 130 Nm och en maxfart på 45 km/h. Man kan ställa in motorn på olika hastighetsbegränsningar för att göra den laglig i Europa och andra delar av världen med mer begränsande lagar och regler. Alla TTIUM motorer är IP54 klassade vilket gör dom vattentäta och dammsäkra.

Pesu Cycling Elcyklar!

Pesucycle är det enda företaget som förnärvarande marknadsför elcyklar med TTIUM mittmotorer. De marknadsför tre stycken modeller med olika motorkrafter. Förmodligen är det samma typ av motor i alla modeller, och att den är strypt för att kunna säljas överallt. Framtiden får utvisa om denna elcykelmotor blir en framgång eller om motorn hamnar i skuggan av de stora aktörerna.

Det blir intressant att följa utvecklingen av TTIUM Power System och se om de kan slå sig fram och föra utvecklingen av effektivare och tystare elcykelsystem framåt.