Elcykelkedja mittmotor

Att välja rätt kedja till en elcykel är något som man ofta förbiser. En cykelkedja byter man ju väldigt sällan på en vanlig cykel, men när det kommer till elcyklar så är det ofta en annan femma. Vill man ha en problemfri elcykel så är det smart att hänga på en bra elcykelkedja.

Bra kedja till en elcykel med mittmotor.

Kedjan på en elcykel med mittmotor slits fortare ut än på elcyklar med fram eller bakhjulsmotor. Därför bör man byta ut kedjan ungefär en gång om året om man elcyklar ofta. En bra kedja som jag haft på min konverterade elcykel med Bafang mittmotor bbs02 är KMC 8.99 silver som finns på cykelkraft till bra pris. Vanliga cykelkedjor fungerar ofta lika bra som specifika elcykelkedjor så det enda man bör tänka på är att köpa en cykelkedja av bra kvalitet.

KMC elcykelkedja

En kedja som jag haft lite otur med är Shimano CN-HG71 som gick av efter bara några mils elcykling. Det betyder inte att alla Shimano-kedjor är dåliga och en bra kedja är Shimano CN-E6070 som jag har på en elcykel med bakhjulsmotor som fått arbeta i både snö och regn.

Underhåll av elcykelkedjor.

För att utöka livslängden på en kedja så krävs lite underhåll. Det är inga jätteinsatser som krävs och det tar kanske fem minuter i månaden att hålla kedjan fin och välsmord. Att spola av kedjan med en vanlig vattenslang fungerar utmärkt om man torkar av kedjan efteråt och sedan smörjer i den. Har man tillgång till tryckluft så kan man ju lätt blåsa bort smuts och partiklar.

Jag har använt två sorters smörjmedel till mina elcyklar. Liqui Moly kettle spray och Weldtite Tf2 Teflonspray. Dessa sprayer fungerar bra året runt och jag har inte behövt spraya på smörjmedlet mer än en gång i månaden för att hålla kedjan i bra skick.

Bra spray till cykelkedja

Cykelkedjan kan bli utsträckt efter ett tag så det är en bra idé att byta kedjan årligen om man elcyklar mycket. En dålig kedja kan förstöra både fram och bakdrev vilket kan bli en dyr historia i slutändan. När växlarna börjar krångla så betyder det ofta att kedjan har nått sin livslängd.

Bra verktyg när man byter elcykelkedja.

Ofta så kommer en ny cykelkedja med en masterlink som man lätt kan klämma fast med handkraft, men ibland saknas en masterlink och då är en kedjebrytare ett måste. Egentligen behöver man inget annat verktyg än en kedjebrytare men vill man återanvända en kedja så kan det vara bra att ha en kedjetång.

Många experter säger att man skall både byta fram och bakdrev samtidigt som man byter kedja men det tycker jag är helt onödigt, det blir både dyrt och mycket extrajobb. Jag byter drev på mina elcyklar kanske vart tredje år och jag har inte upplevt några problem än. Men börjar kedjan passa dåligt på dreven så är det bra ut byta dom men det märker man ju själv.

Elcykelkedja eller remdrift?

Remdrift börjar bli populärt ute i Europa och har en hel del fördelar om man jämför med kedjedrift. Remdrift är tystare och håller längre än en kedja, men skall man elcykla på vintern så är kedjedrift bättre eftersom en rem lätt blir tilltäppt av snö.