När man bestämt sig för att köpa en elcykel så är det bra att kolla upp vilken elcykelmotor man skall välja. Väljer man en motor från dom bästa tillverkarna får man ett bra system men det skiljer såklart en del och det är de små skillnaderna som kan vara avgörande om man blir nöjd eller ej.

Vilka elcykelmotorer är vanligast i Sverige?

I Sverige är motorer från Bosch och Crescents Egoing system vanligast. Shimano Steps och Yamaha är också ganska vanliga och så finns det ett par andra tillverkare men dom är lite ovanligare i svenska butiker så dom får vi ta och gå igenom en annan gång.

Bosch Active Line och Performance Line

Active Line är Bosch minsta elcykelmotor och väger bara 2,9 kg. Den nya modellen är 25% mindre än tidigare och är nästan ljudlös. Med ett vridmoment på 30 – 40Nm beroende på inställningar (från eco – turbo) så är motorn perfekt för stadscykling. Active Line Plus är lite större och väger 3,2 och har ett vridmoment på 35 – 50Nm och passar sig bra för lite kraftigare elcyklister som behöver mer assistans i uppförsbackar och starter.

Performance Line finns i 3 olika modeller: Cruise, Speed och Performance Line CX. Performance Line väger 4 kg och är en bra motor för elmountainbikes. Cruise modellen har ett vridmoment på 40 – 63Nm och en toppfart på 25km/h (otrimmad) medans Speed modellen ligger på samma vridmoment men har en toppfart på 45km/h vilket gör att elcyklar med denna motor räknas som motoriserad cykel och hamnar i samma fack som moped klass 1. Performance Line CX är den kraftigaste motorn med ett vridmoment på 40-75Nm och sitter oftast på lyxigare elcyklar och elmountainbikes.

Crescent Egoing elcykelmotorer

Cycleurope som äger både Crescent och Monark har sedan 2017 det ”egenutvecklade” elcykelsystemet Egoing. Crescent elcyklar tillverkas i Varberg sedan 2016 och vill man vara lite halvt patriotisk så är en elcykel från Crescent ett självklart val. Cycleurope verkar ha ett samarbete med Bafang och det är inte svårt att gissa att stora delar av E-going systemet innehåller delar från just Bafang. Det är iförsig ingen nackdel men en del kan säkert känna sig lurade om de tror att Crescent bygger hela systemet själv.

Crescents Egoing system kommer i 3 olika utföranden. En framhjulsmotor med ett vridmoment på 38Nm för 3 – 7 växlade elcyklar, en bakhjulsmotor med ett vridmoment på 45Nm för lite sportigare 24 växlade elcyklar och en stark mittmotor på 80Nm för både citybikes och hybrider. Egoing systemet får höga betyg i tidningen Allt om elcyklar och verkar vara ett bra elcykelsystem för svenska förhållanden.

Shimano Steps E6000 och E8000

Shimano Steps City är en vanlig elcykelmotor och finns på elcyklar tillverkade av bl.a. Scott och Skeppshult. City även kallad E6000 är Shimanos vanligaste motor och är perfekt för stadscykling och jobbpendling. Motorn väger 3,2 kg, har ett vridmoment på 50Nm och är vattentät och väderresistent. Shimano tillverkar cykeldelar av hög kvalitet och deras elcykelmotorer är inget undantag.

Shimano Steps MTB är ett starkare elcykelsystem för främst mountainbikes och väger bara 2,8 kg men har ett vridmoment på 70Nm vilket gör motorn optimal för offroad och andra tuffare underlag. På lite äldre elcyklar från Crescent sitter det en Shimano Steps motor och vill man ha ett system som klara bistra vintrar och regniga somrar så är Shimano Steps en bra elcykelmotor.

Yamaha PWseries SE och PW-X

Yamaha är gamla i elcykelbranschen och har tillverkat elcykelmotorer sedan 1993. PWseries SE är ny för i år och är numera utrustad med Bluetooth så man kan ansluta t ex. en cykeldator eller smartphone och mäta hastigheter och avstånd. Motorn väger 3,5 kg och har ett vridmoment på 70Nm. Giant och Habike använder Yamahas elcykelmotor till sina elcyklar och PWseries är en utmärkt pendlarmotor även för våra förhållanden.

PW-X motorn är utvecklad för mountainbikes och är ett kompakt bygge på 3,1 kg md ett vridmoment upp till 80Nm. PW-X är 13% mindre än tidigare årsmodeller och klarar tuffa cykelmiljöer som skogsterräng och andra ojämna vägunderlag.

Vilken elcykelmotor är bäst?

Bosch:

Bra kvalitet
Användarvänlig
Stark motor
Hög komfort

Tung motor
Dyr

Crescent:

Stark motor
Vädertålig

Relativt högt pris

Shimano:

Bra kvalitet
Användarvänlig
Bra pris

Lägst motorstyrka
Högt motorljud

Yamaha:

Tyst motor
Bra kvalitet
Bra komfort

Tung motor
Dyr