2018 är ett intressant år när det gäller elcyklar och elcykelsystem. Yamahas nya elsystem PW Series SE skall ha nya och förbättrade funktioner.

Yamahas elcykelsystem 2018

Den nya PW series SE kommer att köras parallellt med PW-X-serien och kommer att ha många av funktionerna från PW-serien, men kommer utökas med mer funktioner och förbättrade assistans nivåer.

PW SE kommer att ha förbättrad kadens, från föregående modeller med 100 varv per minut kommer det nu att täcka upp till 110 varv per minut. Detta ökar kraften när man cyklar med högre växlar och vid högre kadens.

PW SE har 4 assistansnivåer vilket är samma som övriga PW-serien: – Eco +, Eco, Std och High. Assistans nivån börjar på 50% och kan ökas upp till 280%. Motorns moment erbjuder krafter upp till 70nm.

PW series SE nya funktioner:

Bluetooth® ingår i PW serien för 2018 vilket gör att man kan kommunicera med motorn mycket enklare än tidigare. Förhoppningsvis kommer det komma en app för Android och iOS så man kan kolla hastighet, avstånd, medelhastighet och kadens mm direkt i telefonen.

Olika cykeltillverkare kan förprogrammera motorn genom att välja mellan två programvaruversioner:

Svart Spec: Kraftfull känsla från start. Utformad för sportiga elcyklar.

Grön Spec: Låg och medel assistans vid start i låga hastigheter. Utformad för standard och city elcyklar.

Yamahas elcykelbatteri 2018:

Batterierna kommer i både pakethållarvariant och monterat på ramen. Batterierna kommer vara på 400 – 500Wh beroende på pris och modell.

Yamahas batterier kan användas på alla deras olika serievarianter, så har man ett Yamahabatteri kan det användas på flera olika elcyklar som drivs med deras elsystem.

Elcyklar med Yamahas elsystem i Sverige

Batavus säljer elcyklar med Yamahas elsystem i Sverige men det återstår att se om det kommer några elcyklar med PW series SE systemet. Haibike har elcyklar med Yamahas senaste elsystem och det är möjligt att Haibike blir exklusiv leverantör av PW series SE eftersom dom var det för PW-X serien förra året.